2011. október 17., hétfő

Hurutos „laskaleves” – az örmény leves székelyesített változata

A minap új főszerkesztőm, Csongi lepett meg azzal a kéréssel, hogy kellene szerezzek neki hurutot, mert ugyebár a környéken Gyergyószentmiklóson készíti két néni eladásra a különleges örmény fűszert. Erről bővebben is írtam az ángádzsáborleves leírásánál. Ugyanakkor arra is kért, hogy minél többféle receptet küldjek neki, mert ki szeretnék próbálni a gyergyói örmény ízeket. Ekkor jutott eszembe, hogy ott van még a hurutos "laskalevesem" (hurutos lebbencsleves) beblogolatlanul és biza, azt is jó volna, hogy megismerjék, hiszen sokkal egyszerűbb az elkészítése, mint az ángádzsáborlevesnek, finom és laktatós. Azonban mielőtt rátérnék a receptre, tegyünk egy kis kitérőt, hogyan is került a székelyek étrendjébe a hurut. Nos, a székelyek sokat nem szöszmötöltek az ángádzsábor-fülecske készítésével, ők egyszerűen a szárított vargányával készülő, leginkább lebbencsleveshez hasonlító levesüket ízesítik huruttal, ami legalább annyira finom, mint azt ángádzsáborleves. Ráadásul, a székely gazdasszonyok ellesték a hurut készítésének tudományát az örményektől, és az idősebb asszonyok szerint még a múlt század első évtizedeiben heti egy-két alkalommal a székely családok asztalára került a huruttal ízesített lebbencsleves. 

Hozzávalók: 3 l húsalaplé, 3-4 db nagy burgonya, maréknyi lebbencstészta, maréknyi szárított vargánya, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 hurut, 3 dl tejföl, 1 kanál zsír (olajjal helyettesíthető), késhegynyi pirospaprika. 

Elkészítése: A húsalaplében feltesszük főni a kockára vágott burgonyát. Közben előfőzzük a vargányát és apróra vágjuk, illetve kevés zsíron megpirítjuk a lebbencstésztát. Amikor a burgonya roppanósra főtt, hozzáadjuk a tésztát és a gombát, majd miután megfőtt berántjuk a levest a zsíron megpirított és paprikával megszórt kockára vágott hagymával. Végül a hurutot feloldjuk a tejfölben és legírozzuk vele a levest.

Tipp: Ha szárított hurutot használunk, akkor mielőtt a tejfölhöz kavarnánk, sajtreszelőn reszeljük meg.

Jó fakanálforgatást!

17 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon jól néz ki:) Ha ilyen finom is...:)

Kati írta...

Na ilyet sem ettem még soha, de majd egyszer hívjál meg, mert annyi finom régi levest ismersz, hogy az csuda.

Alíz írta...

Róza és Bianka: az biza, nagyon finom.

Kati: szívesen látlak, ha Gyergyóban jársz, előzetesen szólj és örömmel vendégül látlak egy ilyen levesre. De nem csak... :)

Vicuska írta...

Igazi gasztroélmény!!!!!

enikojech írta...

A férjem családjában (örmény leszármazottak) ünnepi étel a "hurutos leves". A készleteink sajnos fogyóban vannak és mivel a szamosújvári örmény néni elköltözött, a beszerzési forrásunk megszűnt. Kérem, küldjenek nekem egy nevet, telefonszámot vagy címet, ahol lehet hurutot vásárolni. Köszönettel, Jech Enikő enikojech@gmail.com

Alíz írta...

Enikő: az az igazság, hogy a hurutot mindig a szombati piacon vásárolom Gyergyószentmiklóson. De legközelebb megszerzem a telefonszámát a hurutos néninek és beszélek vele az érdekedben. Hogy mire jutottam, majd e-mailban megírom. :)

Névtelen írta...

Mi az a hurut???

Alíz írta...

Névtelen: a hurut egy örmény fűszer, amit a mi városkánkban két idős asszony készít. Egyébként, ha a fenti leírásban ráklikkelsz a linkre, akkor ott bővebb leírást találsz róla és láthatod is a fotóját.

vizsla írta...

vizsla
hurutot lehet itthon is készíteni, nekem meg van a receptje, Szamosújváron kaptam.

Névtelen írta...

Budapesten lehet kapni valahol hurutot? :) Majd nyáron megyek Erdélybe, de Gyergyó fele sajnos nem :( Több helyen is lehet kapni? Már többször is láttam, hogy a hurutot használják ízesítéshez és nagyon felkeltette az érdeklősdésemet! :) Csak édesanyám azt mondta, hogy nagyon sok idő elkészíteni! :D

Alíz írta...

Tudomásom szerint Budapesten nem lehet hurutot venni. Erdélyben sem árulnak mindenhol. Gyergyószentmiklóson lehet kapni a szombati piacon - ez ami biztos. Lehet még érdeklődni Szamosújváron, Erzsébetvárosban vagy Csíkszépvízen - ezek azok a települések, ahol örmények élnek még. Lehet készíteni otthon is, de nagyon fontos a hozzávalók minősége. Csak házi, igazi tehéntől származó tejből lehet készíteni, boltiból nem lehet.

Somika írta...

Boldogan jelenthetem, hogy elkészült a tudomásom szerint első hurutos laskaleves az Azori szigeteken. És olyan jó lett mint amit otthon készítünk, mert ide lett postázva 6 db hurut. Elmondhatom, hogy a spanyolok is meg a horvátok is nagyon el vannak ájulva tőle :D
Köszönöm a receptet!

Unknown írta...

Én éppen most készítek hurutot. Már három hete érek egy nagy befőttesüvegben a házi fölözetlen tejem (a legjobb, amit itt Debrecenben be tudtam szerezni). Eddig oké, mindennap kavarom kétszer-háromszor. A "Marcsa néni erdélyi szakácskönyvében" írt receptet követem. Azonban a rézüst problémás lesz. Mi lesz, ha nem rézüstben, hanem egy zománcos fazékban főzöm ki? Olvastam valahol, hogy akkor nem az igazi. A rézüst beszerzése azonban itt nálunk nehézkes és főképp drága. De lehet egyszer rászánom magam. Erdélyben talán esélyesebb, ott a gábor-cigányok sok helyen árulnak pálinkafőző üstöket, talán a villanyrezsóra rátehető lekvárfőző rézüstöt is. Egyébként érdekes, hogy ezt a fajta hurutot, ahogy utánanéztem és utána is kérdeztem Örményországban nem ismerik. Azonban Közép-Ázsiában sok nomád nép készít qurut néven szárított túrót, de ez nem levesízesítő, hanem egyfajta rágcsálnivaló. Viszont a jordániai beduinoknál a jameed nevű szárított joghurttal egy húsos levest főznek az ünnepnapokra mansaf néven (igaz ez rizzsel és nem húsos derelyeszerű tésztával) Azonban a lengyelországi örmények pont így készítik, van rá utalás a neten, sőt a moldvai Suceavában is van hurut.A lengyel örményeknél gandzabur néven fut az az angadzsabur leves.

Alíz írta...

Kedves Péter!

A Marcsa néni erdélyi szakácskönyvében lévő hurut receptjét nem ismerem. Van nekem annál jobb és biztosabb receptem olyan nénitől, aki több évtizede készíti a hurutot. Alább bemásolom. A rézedénnyel kapcsolatosan az a helyzet, hogy nélküle valóban nem lesz igazi a hurut. Próbálkozni lehet, ami biztos: nem lesz szép zöld színű a hurut a zománcos edényben. A réz nem engedi, hogy színt váltson a petrezselyemzöld, ha nem rézedényben fő, akkor a hurutban lévő petrezselyemzöld megbarnul. Suceaván nem véletlenül ismerik és készítik a hurutot, hiszen Moldvában rengeteg örmény él. Lényegében Gyergyószentmiklósra Moldvából jöttek át az örmények az 1600-as években. Köszönöm, amit megosztott a lengyelországi örményekről, ez nagyon érdekes. Vélhetőleg náluk is ugyanúgy maradt fenn a gandzabur leves, mint nálunk az angadzsaburleves. :) http://szekelykonyha.blogspot.ro/2013/08/hurut-az-ormenyek-etelizesitoje.html

Unknown írta...

Kedves Alíz!

Köszönöm a válaszát! Jó hallani, hogy Gyergyószentmiklóson még a piacon is lehet hurutot kapni. Az anyai nagyapám szamosújvári származású örmény. Az öccse még él Pesten, és egyszer emlegette is a hurutos levest. Szamosújváron voltam egyszer a piacon is, de ott én találtam hurutot. Jó lenne egyszer hozzájutni, már csak összehasonlítás végett a sajátomhoz. Úgy tudom van ott hurutfesztivál is. Máskor is van a piacon? Persze ezért nem utazok oda, de hátha egyszer arra járok. Érdekes az örmény gasztronómia. Nekem van erdélyi örmény receptem is régi szakácskönyvekből. Kíváncsi vagyok mennyire ismertek még Gyergyóban pl. a jamez, serdán, csurivera, máhok, dzidzug nevű ételek, vagy a dalauzi, daktak halva, hadajeg, kata, able mama nevű édességek.

Alíz írta...

Kedves Péter!

Elnézést, hogy csak most válaszolok. Igen, a gyergyószentmiklósi piacon minden szombaton lehet hurutot venni, tisztességes székely menyecske árulja. :) Az Ön által felsorolt örmény ételek közül néhányat én is készítek, illetve ismerik a Gyergyószentmiklóson élő örmények is. Viszont arra kérem, hogy ezt a párbeszédet inkább folytassuk privát levelezésben, janossyaliz@gmail.com az e-mailcímem.

Unknown írta...

Gyergyo?? En is gyergyoi vagyok

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails