2011. október 5., szerda

Gombócolt a lányom osztálya

A lányomék osztálya a tegnap kétszáz szilvásgombócot készített teljesen nomád körülmények közepette egy főzőversennyel egybekötött iskolai kiránduláson. A képen a tanárokból álló zsűrinek tálalták ilyen szépen a gombócot. Egyébként ezt már sokszor elmondtam, de most le is írom: a lányomék iskolája a legvagányabb iskola, amit ismerek. Többek közt az olyan rendezvényekért is, mint amit minden évben egy szép őszi napon megszerveznek. 
Vagyis a csíkszeredai Nagy István Művészeti Gimnzáium apraja-nagyja tanáraik kíséretében kivonul a Kissomlyó oldalába - közel ahhoz a helyhez, ahol a Csíksomlyói Búcsú zajlik - és főzőversennyel egybekötött kirándulást szerveznek.
Kb.így fest a hegyoldal, amikor a diákok "megszállják". 
A jókedű, vidám osztályközösségek miközben elkészítik az ételt, megcsodálják az őszi táj szépségét, vidámkodnak, dalolnak, beszélgetnek és jól érzik magukat. 
Vagy nézik/fotózzák a közelben röpködő sárkányrepülőket.
Voltak, akik a tűzhelyért voltak felelősek és a figyelmesebben megnézitek a képet, láthatjátok, olyan tűzhelyet készítettek, amit a gyeptéglák visszahelyezésével teljesen eltüntettek a főzés után. Mert ebben az iskolában az is lényeges, hogy a gyerekeket ráneveljék a civilizált természetjárásra. Vagyis, ha "sebet ejtettek" a gyepen a tűzzel, el is tüntetik, de nem találni utánuk szemetet sem, ahol ők eljárnak.
A lányomék osztálya úgy döntött, hogy szilvásgombócot készít. Nem kis meglepetést okozott, amikor a minap szünetben felhívott telefonon és kérte, gyorsan soroljam, miből, mennyi kell, ha 32 személyre akarnak gombócot készíteni. Aztán kiegyeztünk, hogy felhív a következő szünetben és akkor majd elmondom a kétszázas szilvásgombóc receptjét, mert közben kiszámoltuk, hogy kb, ennyi kell a 32-es létszámú osztálynak, a kísérő tanároknak és ha netán valaki repetát kérne. A következő hívásig tanácskoztam a gasztroblogger társakkal, végül Tücsök Bogár szilvásgombóc receptjének mennyiségeit ötvözve a Gergely Éva néni szakácskönyvében lévő leírással, számítottam ki a 200-as szilvásgombóc hozzávalóinak mennyiségét. Végül ez alapján készítették el a gombócot, a lányom szerint a kifőzéssel volt egy kis gond, de egyébként ment, mint a karikacsapás.
A konyhatündéreknek még pózolni is volt idejük és kedvük gombócolás előtt/után/közben. A középső az én lányom. 

13 megjegyzés:

Kati írta...

De jó lenne, ha minden iskolában ilyen napok is lennének néha, nálunk csak sulinapok vannak, de akkor is reggel rövídített programmal órák, aztán versenyek stb, de mindenkinek feladata van, amit el kell végezzen.

Reka írta...

De jo lehet Nekuk!!!! Minden elismeres a kis szakacsoke :-)))).

Márikám írta...

Az én lányom idén fejezte be a gimnáziumot, de már alig vártuk. Igazi régi vágású poroszos légkörű, de leginkább minden mindegy hozzáállású tanerőkkel. Persze túlzok egy kicsit és a gyerekek sem voltak angyalok - a lányom különösen nem- de nehezen viseltük a "kockaságot". Öröm volt látni, hogy ilyen is van. Csak gratulálni lehet! Gratulálok! Neked is, hogy így feltaláltad magad.

Alíz írta...

Kati: bizony, hogy jó lenne. Nagyon sok iskolában ismerem az ott zajló életet, de ilyet sehol nem tapasztaltam. Ez teljesen egyedi.

Réka: köszönöm a lányok nevében is.

Márikám: ismerős a helyzet, a fiam járt ilyen gimnáziumban, a lányomnak pedig az elemi iskolája volt ilyen. A nyolcadik osztályt a lányom olyan mélységes utálattal végezte el, hogy attól tartottam, a gimnáziumból kibukik, ha ez így megy tovább. Nagy meglepetésemre hétről-hétre olyan pozitív dolgokról számolt be, hogy csak ámultam. Szerintem, nagyon sok múlik a pedagógusokon, ebben az iskolában nagyon ügyes, talpraesett igazgatónő van, a tanárok többsége fiatal és nagyon sokan közülük ebben az iskolában végeztek. Szeretetteljes, gyermekbarát hangulat uralkodik az intézményben, aminek nagyon örülök, mert ennek köszönhetően a lányom ismét szeret iskolába járni és a tanulást nem kötelező dolognak tekinti, hanem olyas valaminek, ami az ő épülését szolgálja. Nem tudok elég hálát adni Istennek, hogy sikerült megtalálnunk ezt a gimnáziumot.

Tücsök Bogár írta...

Le a kalappal a lányodék teljesítménye előtt! Ennyi idősen, ilyen körülmények között kevesen vállalkoztak volna pont a szilvás gombóc készítésére. Nagy örömömre szolgált, hogy egy kicsit én is részese lehettem ennek a monumentális :) gombóc gyártásnak! Gratulálok a lányodhoz!!!

Alíz írta...

Tücsök Bogár: köszönöm az elismerő szavakat és a segítséget a lányomék nevében is. Így utólag bevallhatom, kicsit izgultam, mi sül ki belőle, mert gombócot készíteni kismennyiségben normális körülmények közepette sem egyszerű. De hála Istennek a gyerekek lelményesek és ügyesen megoldották.

Névtelen írta...

Koszonjuk az elismero szavakat es a segitseget! Regina,Anita,Antonia

Bianka írta...

Ezekről az élményekről de jó is mesélni pár év múlva egy kellemes társaságban

Turák Kinga írta...

nem semmi munka lehetett, jó volt látni a fotókat, hajdanán vhol ott róttam a domboldalt :)

Alíz írta...

Regina, Anita és Antónia: köszönöm, hogy figyelmesek vagytok.:)

Bianka: az ilyen élmények mesélése meghozza a társaság kedvét. :)

Turák Kinga: igen, azon a domboldalon sokan jártak és még sokan fognak járni... :)

Tücsök Bogár írta...

Lányok!
Nagyon szívesen, ilyesmiben bármikor! :)))

Névtelen írta...

Hoztam egy jo hirt!Megvolt a kiertekelo a fozoverseny eredmenyeirol es harmadik helyezest kaptunk!Antonia

Anikó írta...

Igen jó tudni, hogy ilyen aranyos, gyerekbarát, vidám, jópofa programokkal működő iskola is van, remélem nem ők az egyedüliek a világban. A kislányod nagyon helyes, büszke lehetsz rá, gratulálok hozzá Alíz:-))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails