2011. november 11., péntek

Töltött sertésdagadó

A Judy barátnőm és a barátja, Stefan járt nálam a napokban, és Kata kolléganőmmel úgy döntöttünk összehozunk egy közös vacsorát. Egyébként is adós voltam Zoltánnak - Kata barátjának - a vacsorával, ui. még a nyáron terveztük, hogy együtt vacsorázunk egyet, aztán nem jött össze, mert valami közbejött. Most viszont Judyék érkezése jó "ürügynek" bizonyult a közös vacsorához, közös főzőcskézéshez, ugyanis Kata még készített egy igen finom márványsajttal töltött vörösborban fojtott körtét a sertésdagadó mellé, amit én készítettem és sütőtökös krumplipürével valamint párolt vöröskáposztával tálaltam. Készült még egy csokis trüffelkrémes keksztorta is, ja, és a dagadó mellé még felszolgáltunk egy kis tejfölös vörösáfonyabefőttet is az ízorgia fokozása végett. Rendre mindent beblogolok, de most előbb jöjjön a töltött sertésdagadó.

Hozzávalók: 1 kg sertésdagadó, fűszerkeverék: só, bors, kakukkfű, borókabogyó, pirospaprika, fokhagymapor, vagy 4-5 cikk zúzott fokhagyma, 1 evőkanálnyi olaj; illetve: 30 dkg darált hús (borjú és sertés vegyesen), 10 dkg házi füstölt sonka, 10 dkg csirkemell, 4-5 cikk fokhagyma, 1 kisfej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, bors, rozmaringág, 1 dl bor.

Elkészítése: A dagadót éles késsel felszúrjuk úgy, hogy jó nagy "zseb" keletkezzen a húsrétegek között. Ha a dagadón bőr is van, akkor éles késsel keresztben bemetsszük, hogy sülés közben a bőr ne ugorhasson össze. Ezután a húst kívül belül vékonyan bekenjük olajjal, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és legalább egy éjszakányit a hűtőben tartjuk. A füstölt sonkát és a csirkemellet kockára vágva, a hagymát, fokhagymát és tejben áztatott zsemlét ledarálva a darált húshoz adjuk, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást és összekavarjuk. A tölteléket betöltjük a dagadó húsrétegei közé kialakított üregbe, hústűvel, vagy ennek hiányában fogvájóval betűzzük a nyílást, majd zsírozott tepsibe tesszük alátöltjük a bort és alufóliával letakarva sütjük kb. 30-40 percet. Ezután levesszük róla a fóliát, mellétesszük a rozmaringágat, és szép ropogósra pirítjuk, közben a pecsenyelével többször is meglocsolva. Melegen, párolt káposztával és sütőtökös krumplipürével tálaljuk, tejfölös vörösáfonyával fokozhatjuk a kulináris élvezeteket.
Jó fakanálforgatást!

7 megjegyzés:

Kati írta...

Na ez igen, ezt nevezem ételnek, máris megkívántam, csodálatos:) Gondolom a vendégeknek is nagyon tetszett.

Roza írta...

Valami eszméletlenül jól néz ki!:)

Alíz írta...

Kati: Igen, a vendégeknek nagyon ízlett.

Róza: De nem csak... :)))

Bianka írta...

Még csak egyszer ettem anyósnál, de ez annál ezerszer jobban néz ki :)

Kata írta...

Nagyon gusztusos! Boldog névnapot kívánok egyuttal!:)

Alíz írta...

Bianka: próbáld ki ezt a változatot is, nem nagy áll ki nagyból az elkészítése. A dagadót pedig felszúrathatod a mészárossal is.

Kati: Köszönöm szépen!

Vicuska írta...

Szín- és ízorgia, valóban! Nagy kedvenc a töltött dagadó, a köretedet már elmentettem, ez a boros pácolás nekem új, de csábító :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails