2012. december 29., szombat

Karácsonyi menünk - Meniul de craciun

Régebb úgy volt, hogy karácsonykor egy ebéd vagy egy vacsora erejéig szüleimnél gyűltünk össze, de amióta édesapám nincs közöttünk, azóta édesanyám jön hozzánk karácsonyra és nálunk van a díszebéd. Idén is igyekeztem úgy összeállítani a karácsonyi menüt, hogy legyen valami különleges az asztalon, de legyen valami hagyományos is. Az előételt startból kihagytuk a menüből, mert közös megegyezéssel úgy döntöttünk, elég egy leves és egy főétel, illetve utána desszert karácsonyi ebédre is, nem muszáj degeszre ennünk magunk csak azért, mert karácsony van. A leves, egy jó marhahúsleves volt grízgaluskával - sajnos, fotó nem készült róla, így nem tudom megmutatni. Főételnek készítettem egy gombás szarvasragut krumplipürével és párolt savanyú káposztával.

Mai demult asa a fost ca noi mergeam de craciun la masa la parinti, dar de cand tata nu mai e cu noi, mama vine la noi la masa festiva de craciun. Si in acest an m-am straduit sa fac meniul in asa fel, ca sa fie si ceva traditional, si ceva mai deosebit. Aperitivul din start am eliminat din meniu, fiindca de comun acord asa ne-am inteles, ca e de ajuns si de masa festiva de craciun o supa langa felul doi si desertul dupa mancare, nu trebuie "sa halim" numai de dragul sarbatorilor. Supa era o supa de vita cu galuste din gris - din pacate n-am facut fotografie, si nu va pot arata. Iar felul doi era o iahnie din pulpa de cerb cu ciuperci cu piure de cartofi si cu varza calita.
Miután bepácoltam a szarvascombot, arra gondoltam: mi lesz, ha nem mindenkinek fog ízleni a szarvashús? Ezért vettem egy jó nagy pulykafelsőcombot alternatívának, de hogy karácsonyi fűszerezésű legyen, gyömbérrel és naranccsal ízesítettem. Köretként jól illett hozzá a krumplipüre. Végül az lett belőle, hogy mindenki evett mindkét főételből és nem tudtuk eldönteni, melyik lett a jobb.

Dupa ce am bagat in bait pulpa de cerb, m-am gandit: ce va fi, daca n-o sa placa la toata lumea cerbul? De aceea am cumparat ca alternativa o pulpa mare de curcan, dar ca sa aiba gust de craciun, am condimentat cu ghimbir si portocale. Era foarte bun cu piure de cartofi. In fine toata lumea a mancat din ambele feluri doi, si n-am putut decide, care e mai bun.
Idén nem készítettem sokféle süteményt - mint korábbi években - abból a megfontolásból, hogy úgysem esszük meg és csak elprédálódik. Így csupán egy bejglit sütöttem Ildikó kolléganőm receptje alapján, és állítom, hogy az általam kipróbált számos recept közül ez a legjobb. Leginkább az tetszik benne, hogy két lépcsőben készíthető el. Na, de mindezen recepteket rövidesen beblogolom, mert a napokban lesz rá időm.

In acest an n-am facut mai multe feluri de prajituri - ca in anii precedenti - fiindca tot nu mancam. Asa ca am facut numai un beigli dupa reteta colegei mele Ildikó, si va zic: aceasta e reteta cea mai buna dintre toate pe care le-am incercat. Cel mai mult imi place faptul ca se poate prepara in doua trepte - in fine toate acestea voi posta in curand, fiindca am timp destul in aceste zile.

Mivel eltelt már karácsony, utólag kívánok minden Kedves Olvasómnak egészséget, örömet és boldogságot!

Fiindca deja a trecut Craciunul, ulterior doresc sanatate, fericire si bucurie tuturor Cititorilor mei dragi!

15 megjegyzés:

sedith írta...

Finomakat főztél, Alíz!:) Neked is kívánok további sok egészséget, örömöt, és boldog új évet!:)

Alíz írta...

Köszönöm, Edith! Az elismerést is. :)

marisz57 írta...

Remek menűsort állítottál össze! A gombás szarvasragu receptjére nagyon ki vagyok hegyezve, majd figyelem.
Kellemes év végi ünnepeket és sikeres 2013-as esztendőt kívánok jó blogolással!

Adél írta...

Guszta ebédetek volt. Nagyon boldog új évet kívánok !

Rozi írta...

Nagyon tetszik a Karácsonyi menü!

Sikerekben gazdag,Boldog Újévet kívánok!

M írta...

Óh, ez nagyon kedvemre való menü!

Boldog új évet kívánok. :)

M írta...

Óh, ez nagyon kedvemre való menü!

Boldog új évet kívánok. :)

alterego írta...

Kissé megkésve kívánok Boldog Újesztendőt és gratulálok a finom Karácsonyi menüdhöz !!!!

Agni írta...

Minden jót az újévben! Várom majd a bejgli receptet! A menü klassz volt, nem is szabad túl sokat készíteni, mert semmi mást nem érünk el vele, mint a kereskedőket gazdagítjuk és magunkat hizlaljuk,betegítjük.. Pont jó volt, így ahogy volt :)

tücsi írta...

Régen jártam Nálad, így megkésve, egészségben boldog Új Évet kívánok!!!
Nagyon jó kis menüt készítettél, és pont elég is. Imádom a bejglit ilyen vastag töltelékkel:-))

Névtelen írta...

Helló, én szeretem a blog. Van valami, amit tehetünk, hogy kapni, mint egy előfizetést vagy valamilyen dolog? Sajnálom, nem vagyok ismeri RSS?

Márikám írta...

Szervusz!
Nem tudtam hová írjak, mert nem találtam az oldalon e-mailcímet, ezért itt kérdezem meg, hogy vagy? Látom több hónapja nem írtál, remélem nincs semmi baj.
Minden jót kívánva, Mária

Névtelen írta...

Én is nagyon hiányollak, és veszem a bátorságot, remélem nem veszed zaklatásnak, ha érdeklődöm felőled? Éva

Zsuzsa írta...

Alíz Kedves, ha elfogadod, játékra szeretnélek invitálni, nézz be hozzám légyszíves! :)))

Egeszseg figyelo írta...

Nagyon jó! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails