2012. január 26., csütörtök

Tárkonyos grízgaluskaleves

Ezt az isteni finom és végtelenül egyszerű levest a minap édesanyám juttatta eszembe. Beszéltük telefonon, ki, mit főzött, és ő mondta, hogy tárkonyos grízgaluskalevest - egyből összefutott a nyál a számban, mert eszembe jutott, mennyire szerettem ezt gyermekkoromban. Eldöntöttem, hogy amint lesz füstölt sonka-, vagy bármilyen füstölt húsalaplevem, rögtön elkészítem. Nos, úgy adódott, hogy a minap vettem a Társak boltjában - helyi állattenyésztők boltja - házias csavart húst, megfőztem és a levében készítettem el a levest. Isteni lett, épp olyan, mint gyermekkoromban. Még annyit hozzáfűznék elöljáróban, hogy a mi vidékünkön igen népszerű leves ez télen, disznóvágások után, amikor van füstölt hús, de húsvét után is készítik a sonka levében.

Hozzávalók: 1-2 l füstölt sonkalé vagy füstölt húsalaplé, 1-2 cikk fokhagyma, 1 evőkanálnyi finomra vágott ecetes tárkony, 1 tojásból és grízből grízgaluska; illetve ízlés szerint só és tejföl.

Elkészítése: A füstölt sonkalevet, vagy füstölt húsalaplevet felforraljuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a tárkonyt, ha szükséges, picit sózzuk, beleszaggatjuk a grízgaluskát és lassú tűznél kifőzzük. Tálaláskor tejfölt és borsot adhatunk mellé.

Tipp: Főzhetünk bele tetszés szerint sárgarépát és petrezselymet, de a jól pácolt füstölt húsnak a leve általában annyira ízletes, hogy nem szükséges zöldséggel ezt fokozni.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet ! Nem ismerem ezt a levest, de ahogy olvasom hogy mik a hozzávalók? csak finom lehet!

4Gyerek írta...

mint minden füstölt hús főtt levét felhasználó leves, ez is kitűnő lehet. ecetes "tákom" az örök klasszik, bár grízgaluskáért nem tudom miért nem lelkesednek az enyémek.

Gerdi írta...

Mifelénk nem készítettek ilyet, legfeljebb töltött káposztát főztek a füstölt sonka levében. De tudnám szeretni... egyszer sort kerítek rá!

Vicuska írta...

Úgy érzem, sikerem lenne vele családomban! :)

tücsi írta...

Én szeretem a tárkonyos ételeket, de sajnos ami füstölt az nem nekem való, de a férfiaknak a családban igen:))

Alíz írta...

Mindannyiatoknak köszönöm a hozzászólását - most csak ennyire futja. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails