2009. július 25., szombat

Főzz az egészségedért!

Érdekes felhívást találtam Max-nál, ami arra vonatkozik, hogy mi gasztrobloggerek népszerűsítsük a természetes alapanyagokból gyorsan és könnyen készülő ételreceptjeinket. Mondanom sem kell, azonnal csatlakoztam az akcióhoz, ugyanis ezt a blogot lényegében azért hoztam létre fiam és barátainak kérésére, hogy népszerűsítsem a gyorsan és könnyen elkészíthető ételreceptjeimet. Elsősorban azért, mert szomorúan tapasztalom, hogy a fiatal generáció nagyon kevés gondot fordít a saját étkezésére. Legtöbbször csak úgy kutyafuttában bekapnak valami gyorsétkezdei egyáltalán nem tápláló, számos adalékanyagot, ízfokozót, színezéket és tartósítószert tartalmazó ételnek nevezett szemetet és ha netán nagyritkán betérnek a konyhába, akkor is levesporból, fékész agyonfagyasztott alapanyagokból főzik meg az ételüket. Az indok, hogy miért nem főznek egy tisztességes ételt, legtöbbször az, hogy nincs idejük órákig a konyhában ücsörögni fakanállal a kezükben és kotyvasztgatni az ételt, mert a mai rohanó világban "luxus" a konyhában időzni, meg annyira foglaltak, hogy végképp nincs idejük a főzésre, stb. stb. - sorolhatnám hosszasan a kifogásokat. Pedig a közmondás miszerint "az leszel, amit megeszel" ma is helytálló. Sőt! Még azt is hozzáfűzném, hogy napilapos újságíróként, ha valakinek végképp nincs ideje a konyhában rostokolni, az én vagyok. Ráadásul, soha nem szerettem sok időt fordítani a házi munkákra - beleértve a főzést is -, mert ezek a tevékenységek az egyéb hasznosabb tevékenységektől rabolják el az időmet, energiámat. Magyarán, szívesebben elolvasok egy könyvet, vagy újabban szörfözök az interneten, minthogy port töröljek, subickoljam a lakásomat, illetve hosszasan a kályha mellett álljak fakanállal a kezembe. Azonban volt nekem egy élelmiszervegyész nagybátyám, aki még időben felhívta a figyelmemet a hosszú szavatosságú élelmiszerek káros, mérgező voltára. Elmagyarázta, hogy például a mostanság "divatos" allergiás megbetegedések jelentős részét a szervezetben felhalmozódott, festék-, tartósító-, ízfokozó- és egyéb adalékanyagok telítődése okozza. Ennek köszönhetően az én konyhámba be sem kerültek a zacskós levesek, a nátrium-glutamáttal dúsított ételízesítők, a konzervek, stb., de az igen közkedvelt és agyonreklámozott üdítő italok is tiltólistán vannak nálam. Hát ezért szánok rá kevéske szabadidőmből naponta egy órányit arra, hogy mindig friss, igazi zöldségből, és igazi húsból készült ételt tegyek az asztalra gyermekeim és magam számára. Jól is esik az a kis kikapcsolódás, mert a főzés is kreatív tevékenység, ha úgy tetszik művészet, alkotói munka, mert minden étel elkészítése kihívás. Ezért tartottam fontosnak csatlakozni Max felhívásához és ezért fogom "gyors és könnyű", illetve "egészséges" címkével ellátni az itt megjelenő receptjeimet.
Most jogosan felteheted a kérdést: miért kerül a barackíz fotója egy felhívás élére? Hát azért, mert ez egy olyan barackíz, amely nem tartalmaz tartósítószert, de van benne egy természetes adalékanyag, amit még a nagyanyám is használt a dzsemek, ízek, lekvárok, különféle zöldségpaszták szaporításához. Hogy mi ez a természetes adalékanyag? Hamarosan megtudod, mert ez egy következő blogbejegyzés témája lesz. Addig is szállj magadba Kedves Gyorsétkezdei Kaját Zabáló Ifjú Barátom, és gondolkodj el azon, hány órát ülsz naponta a számítógép monitorja előtt bambulva, illetve hány órán át mérgezed a lelkedet olcsó, semmitmondó tévéadásokat szemlélve. Na ugye, hogy órákba mérhető, ha őszintén összeszámolod?! Ebből az időből kell lefaragni naponta egy órányit és mindjárt van idő főzni, tisztességes ételt fogyasztani. És hidd el egy óra bőven elég egy kétfogásos ebéd elkészítésére, de egy-egy órába belefér még a befőzés is. Menedzselés, szervezés kérdése az egész...

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó a blog!
és tényleg tök fölösleges műkajákat enni, mert nagyon hizalnak és ártanak az egészségnek!
Örülök, hogy vannak ilyen nagyszerű gondolkodók, akik ilyet tesznek az aztalunkra!
Köszönöm minden gondolkodó és tudatosan élő, tudatosan étkező nevében!
Szuper volt, amit írtál a pszichowellnes táborról is!
Katarzis
(a Delfi örökösein láttalak először, onnan keveredtem ide)

Alíz írta...

Örülök, hogy jöttél, gyere máskor is és köszönöm az elismerő szavakat. Ha valamit csinálok, igyekszem jól csinálni... :) Másként nem érdemes, de ezt sokkal szebben megfogalmazta József Attila: "Dolgozni csak pontosan és szépen..." satöbbi, tovább mindenki tudja. :)

Science Bloggers Association írta...

Nice Blog. Congrats.
-Zakir Ali ‘Rajnish’
{ Secretary-TSALIIM & SBAI }
[Editor- Children’s Poem & Adult’s Poem]

Alíz írta...

Thank you! :)

Rita írta...

Tippelhetek? Természetes adalékanyag, hogy a "lelked is belefőzted"? :) Mert nagyanyáink, szerintem igenis belefőzték! Azok az igazi málna lekvárom meg hmmm miegymás az enyén nyirkos, dohos szagú kamrákból :)

Wise Lady írta...

Az én tippem: alma, sok benne a természetes pektin
Kíváncsi vagyok.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails