2009. szeptember 28., hétfő

Kaszás puliszka - további gasztrotehetségtől

Amint ígértem, folytatom a legjobb puliszkás ételek bemutatását, amik az Ifinapokon készültek. A képen a bogrács mellett serénykedő ifjú hölgy Paşcan Viorela - Vio - és ő volt a lányomék csapatának, a FuckTúrák csapatnak a főszakácsa. Mellesleg a lányom is látszik a kép szélén, fekete farmerben és fehér kabátban. :) Vio puliszkája attól volt érdekes, mert ő egy teljesen hagyományos erdélyi kaszás puliszkát készített, aminek titkát az édesanyjától sajátította el és a túrót én vittem hozzá. :) A kaszás puliszka rövid története: hajdanán, amikor nagy kalákákat szerveztek kaszáláskor, a férfiak rendszerint pirkadatkor már kint voltak a kaszálón és míg felszáradt a harmat, addig lekaszálták a füvet. A korareggeli munkának az a magyarázata - gazdálkodó emberek szerint -, hogy a harmatos füvet könnyebb lekaszálni és a kasza sem csorbul ki. Amíg a férfiak "húzták a rendet", addig a háziasszony otthon elkészítette a salátalevest és a kaszás puliszkát, amit déli 12 órára kellett kivinni az erdei kaszálóra. Ugyanis ez volt a jellegzetes, hagyományos kaszás menű. Érdekessége, hogy nem lehet tudni, a magyarok vették-e át a szokást a románoktól, vagy a románok a magyaroktól, mert mindkét népcsoportnál ez a hagyományos kaszás eledel. Vio a főzőversenyen csak a kaszás puliszkát készítette el, isteni finomra sikeredett és megállapítottam: "ez a lány jobb puliszkát főz mint én". Na persze, bográcsban én is tudnék ilyet, csak nekem erre egyre ritkábban adódik alkalmam. Na szóval, Vio isteni kaszáspuliszkája így nézett ki zsűrizés után két perccel.

És úgy készült, hogy a megfőtt puliszkát még melegen kiborította egy alufóliára, egyenletesen szétnyomkodta egy kanállal, a közepét megszórta túróval, majd a fólia segítségével szépen felcsavarta, mint a piskótatekercset szokás. Ezután még egy keveset fóla alatt kell hagyni, hogy a puliszka melegétől megolvadjon a túró, mert így az isteni. Majd lehet is szeletelni és fogyasztani. Mindenkit biztosíthatok, hogy rég ettem ilyen finom kaszás puliszkát és magam is jóllaktam belőle. S a jelek szerint nem csak nekem ízlett, hanem másnak is, bizonyíték rá az alábbi fotó, ami öt perccel a zsűrizés után készült. :)

Jó fakanálforgatást! Próbáljátok ki, garantáltan finom és kitűnő eledel tésztanapra!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért a salátaleves is érdekelne...
Különben az én csongrádi anyukám is főzött néha "kaszáslevest", füstölthúsból készült egyfajta húslevest a szokásos módon bezöldségelve, kis krumpligombócokkal. Ebbe nem tett se rántást, se tejfölt. Nagyon ízlett akkor a sonkaízű, óarany-sárga lé a semleges kis krumpligombóccal.
Köszönöm a ezt a bejegyzést is Neked!
Podruzsik

Alíz, Erdélyből írta...

Podruzsik: örülök, hogy tetszenek a bejegyzéseim, igyekszem érdekesen irni. A salátaleves receptjét is leirom, amint készitek. Ilyen füstölt húsos "kaszáslevest" mi is szoktunk főzni, éppen úgy, ahogy leirtad, csak mi krumpligombóc helyett csipetkét, vagy "morzsoltat" főzünk bele.

Rita írta...

Ó, azok a régi szép idők! Most hadd nosztalgiázzak pár sort :))
Amikor még gyerekként a nyári hétvégék reggelije a puliszka volt! Amikor az akkori felnőttek egy-két órai sorbanállás után kivették a "rációt" DE igazán megengedhették maguknak és nekünk gyerekeknek, hogy péntek délutántól vasárnap estig az erdei friss levegőn tölthessük a nyári hétvégéket!
ekkor volt reggeli a "bócuj" vay "bucuj" - nem is tudom, hogy írják ) mellé a hideg cukros tej! :) Hmmm... hol vannak azok az idők?:))

Ottis írta...

Apukám mindig így csinálja a puliszkát, és minden héten készít, így nekem is elég gyakran van lehetőségem ilyent enni.Nekem eza kedvenc túrós puliszka variációm, hiszen ezt szoktam meg :-)

Alíz, Erdélyből írta...

Rita: gratulálok a szüleidnek! Kétségkivül az ő érdemük, hogy a "sorbanállásos időszakra" nosztalgiával emlékezel. Nem is volt annyira mulatságos az 1-2 órai sorbanállás... DE a bócuj, az jó volt akkor is, most is.
Ottis: szerintem, ez minden tisztességes székely családnál az étlapon van. :) És valóban isteni.

(tegnap óta nem ir hosszú i-t a gépem, mindenkitől elnézést kérek.)

Edó írta...

Keszulok en is turos tekercset kesziteni...isteni finom,meg nagymamamtol tanultam, nagyon regen.
Nezz be hozzam,van szamodra valami:)

Vicuska írta...

Ezt a túrós puliszkatekercset is ki szeretném próbálni, én a puliszkát tejjel szoktam enni :)

Alíz, Erdélyből írta...

Vicuska: ez nagyon isteni! Fogok majd egyszer részletesebben is írni róla.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails