2011. február 1., kedd

Kocsonya, ahogyan én készítem

Amíg még tart a tél, főzzünk kocsonyát, mert finom és ha néhány szabályt betartunk, akkor nem is macerás az elkészítése és szép tiszta kocsonyánk fő. Nos, kocsonyakészítésnél az első szabály, hogy perzselt sertéskörömből készítsük, mert ennek lesz jó az íze. Sajnos, ilyet már nálunk is csak elvétve lehet találni, ezért én a körmöket mielőtt megmosnám mindig megpirítom kissé a gáztűzhely lángjánál. Ezután bő langyos vízben késsel és dörzsivel alaposan lekaparom a megpörkölődött részeket és több léből megmosom a körmöket. Ezután hideg vízben teszem oda főni, amikor felforrt az első levét elöntöm, újra hideg vizet töltök rá és lassú tűznél felforralom - mennyiségtől függően ez eltarthat akár 2-3 óráig is. Ha felforrt, az edényt legkisebb csigára teszem, és csendesre állítom a lángot, hogy csak épp gyöngyözzön a kocsonya, közben az elején többször is leszedem a habját, illetve fűszerezem. Mindezt este végzem, aztán lefekszem és mivel koránkelő típus vagyok, hajnali ötkor kelek és tányérokba szűröm a kocsonyát. Estére szépen meg is dermed és fogyasztható is. Most pedig következzen a receptleírás.

Hozzávalók: 3-4 kg sertésköröm, 1 jó húsos csülök, 1 nagy fej fokhagyma vagy két kisebb + 4-5 cikk a tálaláshoz, 1 fej hagyma, kb. 20-25 szem bors, só, ízlés szerint.

Elkészítése: A körmöket és a csülköt alaposan megmossuk, majd annyi vízben, amennyi épp ellepi feltesszük főni. Ha felforrt, az első fővőlevet elöntjük, majd feltöltjük annyi vízzel, amennyi bő tenyérnyivel ellepi a húst. Lassú tűznél felforraljuk, a keletkező habját több rendben leszedjük, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát és a hagymát, valamint a borsot és megsózzuk. Figyeljünk a sózásra, mert a fedetlen edényben leapad a víz és sóssá válhat a kocsonya. Ezután a lángot takarékra állítva, hogy csak épp gyöngyözzön a kocsonya, nyolc órán át főzzük, majd leszűrjük a levét. Miután a hús annyira meghűlt, hogy kézzel könnyedén dolgozhatunk vele, kiszedünk belőle minden apró csontocskát, a húsokat pedig tányérokban, tálacskákban szépen elrendezzük. A tányérok, tálacskák aljára tegyünk kevés zúzott fokhagymát, mert ettől csak finomabb lesz. A leszűrt levet zsírtalanítjuk, majd rátöltjük a húsokra és hagyjuk dermedni. Miután megdermedt, megszórjuk pirospaprikával és ecetes lilahagymával, sonkahagymával tálaljuk.

Akik az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkeznek, húsnapon fogyszthatják.

Jó fakanálforgatást!

11 megjegyzés:

Jutka írta...

Jól néz ki...és milyen finom, lájkolom :)

Alíz, Erdélyből írta...

Jutka: lájkoljad! Ebből a főzetből Te egyébként ettél Ivóban. De a lányom szerint olyan jó lett, hogy meg kell ismételni. :)

Bianka írta...

Imádnivaló

sedith írta...

Tanúsítom, hogy az egyik legfinomabb kocsonya, amit valaha ettem. El is fogyott Ivóban mind egy szálig!:)

Kati írta...

Szívet gyönyörködtető látvány, elkelne belőle egy szelet most vacsorára:)

GasztroRéka írta...

Bevallom Alíz, nem vagyok egy kocsonya kedvelő, de ez nagyon nagyon jól néz ki!
A blogok sok mindenhez meghozzák a kedvem.
Gratulálok!

Névtelen írta...

Kedves Alíz!

Már nem csak Te készíted így a kocsonyát,hanem én is! Leírásod alapján nagyon finomra sikeredett.
Minden étel,amit recepted alapján elkészítettem nagyon ízletes!

Köszönettel:Ildikó

Alíz írta...

Kedves Ildikó!

Nagyon örülök, hogy bevált a kocsonyareceptem és szeretitek ezt a változatot. Ui. kocsonyát sokféleképpen lehet készíteni, bíztos Te is többféle változattal találkoztál. Azt is elárulom, hogy ezt a változatot a blogomban többször is emlegetett Mária nénitől, kedvenc szomszédasszonyomtól tanultam, illetve az ő módszerét ötvöztem a szülői házból hozottal.Ha netán még van a kocsonyából és készítenél egy fotót, amit elküldenél nekem, örömmel kiraknám a blogra, mert szeretek dicsekedni azzal, hogy másnak is ízlett az én receptem alapján készített étel. :)

Unknown írta...

Kedves Alíz !
Nagyon tetszik a recept ! Sajnos amióta mamàm nem él, már jó ideje nem tudok enni finom kocsonyát. Ezt ki fogom próbálni ! Tessék mondani hogy a tányér aljára nyersen teszi a zúzott fokhagymát? Milyen az a zúzott fokhagyma ? Gondolom nyers fokhagyma lereszelve is megfelel. Vagy granulátumra tetszett gondolni ?
Üdvözlettel:
Krisztina

Alíz írta...

Kedves Krisztina! :)

Örülök, hogy tetszik a recept. A zúzott fokhagyma minél kisebbre aprított friss fokhagymát jelent. Nálunk, Erdélyben lehet vásárolni egy eszközt, ami nagyon hasonlít a krumplitörőhöz, csak sokkal kisebb, ennek a segítségével aprítjuk vagyis zúzzuk minél apróbbra a fokhagymát. A tányér aljába tett friss fokhagymától intenzívebb fokhagymás íze lesz a kocsonyának, de ezt úgy is lehet készíteni, hogy a szűrőbe teszi az aprított fokhagymát, és azon keresztül szűri le a kocsonya forró levét. Mindenképp, a kocsonya legnagyobb titka, hogy alaposan át legyen mosva minden húsféle, ami belekerül, és hosszasan, lassú tűzön legyen főzve. :)

Névtelen írta...

EZ A KOCSONYA !!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails