2011. május 23., hétfő

Tamás-szelet

Mint korábbi bejegyzésemben említettem, a hét végén elsőáldozásra sütöttem és igyekszem mielőbb beblogolni ennek a süteménynek a receptjét, hogy nehogy elfelejtsem. Nos, ez egy roppant érdekes sütemény, amit a krémje tesz különlegessé. Pontosabban, amikor elkészítettem Mennyei Manna kapucíner bombáját, akkor nagyon megtetszett a piskótareceptje, és már akkor eldöntöttem, hogy majd egyszer fogok vele kezdeni valamit. Aztán közben készítettem Márti kolléganőm kérésére egy dobtortát, amit a fiai kérésére egy különleges mogyorókrémes töltelékkel töltöttem meg. Ezt a krémet akkoriban szintén "hirtelen felindulásból" készítettük és igen jóra sikeredett - még szerencse, hogy akkor beblogoltam - és már akkor eldöntöttem, hogy a kérdéses krémmel is majd egyszer kezdek valamit. Úgy látszik, most jött el a pillanat, hogy ezt megtegyem. Magyarán összepárosítottam Mennyei Manna piskótáját a dobtortám krémjével és lett belőle ez a süti. Nyílván, nevet is kellett adni neki és mivel az elsőáldozó fiúcskát Tamásnak hívják, magától értetődő volt, hogy a süti neve legyen Tamás-szelet. Elöljáróban még annyit, hogy kiállta a próbát, ízlett a névadó ünnepeltnek, az anyukájának és az egész vendégseregnek, sőt Robi szakácsbarátom - aki főzött az eseményre - is elismerően szólt róla.

Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 1 dl olaj, 2 evőkanál rum; a krémhez: 20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1-2 evőkanálnyi finom narancslikőr, 3-4 evőkanálnyi kakaós mogyorókrém, 5 dkg keserű csokoládé, 1 narancs reszelt héja; a sziruphoz: 2-3 evőkanálnyi narancslé, 1 evőkanálnyi finom narancslikőr; a mázhoz: 15 dkg főzőcsokoládé, 3 evőkanál olaj; tortadíszíték.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat kikavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a rumot és az olajt, majd felváltva belekavarjuk a kakaóval elkevert lisztet és a tojások keményre felvert fehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük. Közben elkészítjük a krémet: a vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a mogyorókrémet, a narancslikőrt, a narancs lereszelt héját és az apróra vágott keserű csokoládét. A kihűlt piskótát lapjára kettévágjuk, meglocsoljuk a narancslé és a narancslikőr keverékével, majd megtöltjük a krémmel. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét és elkeverjük az olajjal, majd ezzel a mázzal vonjuk be a süteményt, illetve megszórjuk tortadíszítékkel.
Jó fakanálforgatást!

3 megjegyzés:

Kati írta...

Ha tetszett a vendégseregnek, akkor biztos finom volt. A képen is finomnak néz ki.

Jutka írta...

Szia Alíz, küldtem egy díjat a kokuszos sütire..fogadd szeretettel!

Alíz, Erdélyből írta...

Kati: az bizony. :)

Jutka: köszönöm szépen! Láttam, hogy díjaztad a kókuszos sütimet, örülök neki, hogy tetszik. Pont holnap kell újra megsütnöm a szomszéd leánykának, mert kicsenget. :) Bejegyzést majd csak holnap tudok írni valamikor, mert előtte még Csíkba kell mennem. Ha lesz időm, megkereslek. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails