2011. november 30., szerda

Sütőtökös birsalmaleves

Jó kis leveske, az állatvédő barátnők is dícsérték, akiknek felszolgáltam egy megbeszéléssel egybekötött vacsorán. Egyébként ezt is a Székely Gazdának készítettem, ami a Hargita Népe egyik melléklete. Az ötlet pedig onnan adódott, hogy nem akartam krémlevest készíteni, mert azt nem igazán szeretem, de valami krémes levest képzeltem el birsalmából. Volt sütőtököm és arra is kíváncsi voltam, mennyire alkalmas sürítésre. Így hát kereszteztem a birsalmát a sütőtökkel és lett belőle ez a pompás leves. 

Hozzávalók: 25-30 dkg sütőtök, 3 birsalma, cukor, ízlés szerint, 1 kiskanál étkezési keményítő, csipetnyi só, fahéj, szegfűszeg, ánizs. 

Elkészítése: A sütőtököt szeletekre vágva tepsiben megsütjük. A birsalmát meghámozzuk, magházától megtisztítjuk, majd apró kockára vágva, ízlés szerint cukorral édesítve csipetnyi sóval lassú tűzön feltesszük főni. Közben teatojásba téve, vagy gézbe kötözve hozzáadjuk a fűszereket is, majd puhára főzzük a birsalmát. Ha a sütőtök megsült, botmixerrel pépesítjük, hozzákavarjuk a keményítőt és néhány kanál fővő birsalmalét, majd az így nyert „habarással” besűrítjük a levest. Hidegen, melegen egyaránt finom, üdítő leves.

Tipp: Gazdagíthatjuk tejszínnel, vagy tejszínhabrózsákkal.

Jó fakanálforgatást!

2 megjegyzés:

tücsi írta...

Jó kis párosítás. De szerintem minden kaja finom amit te összehozol.:))

Alíz írta...

Tücsi: köszönöm az elismerést! Igyekszem, igyekszem. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails