2011. december 24., szombat

Békés, boldog Karácsonyt!

Karácsony van, béke és szeretet. A Gyergyói-havasok ünnepi fehérbe burkolóztak, béke honol a tájon. Ilyenkor elül a város zaja, egy pillanatra még a csend is megtorpan, hogy befogadhassa a születő csodát, a Világ Megváltóját, a Kisjézust. A meleg otthonokban az ünnepi hangulatot csak fokozza a fővő töltött káposzta, a sülő bejgli és az ezzel keveredő frissen vágott fenyő gyantaillata. Az utcákon csupán kiscipők sietős kopogása hallszik, a gyerekek kántálni indulnak. Amíg ők házról-házra viszik az örömhírt, "örüljetek, örvendjetek a Kisjézus megszületett", addig a szülők igyekeznek ünnepi díszbe öltöztetni a fát és ajándékot tenni alá. Utána éjféli mise, majd Mária radinája töltött káposztával, ahogyan felénk illik. Számomra ez a karácsony...


Kívánok minden Kedves Olvasómnak, Rokonomnak, Barátomnak, Kollégámnak, közeli és távoli Ismerősömnek békés, boldog Karácsonyt!

13 megjegyzés:

Márikám írta...

Kedves Alíz!

Én is kívánok neked meghitt ünnepet és jó egészséget! A sok értékes írásért külön köszönet és hála.
Baráti üdvözlettel Budapestről, Mária

Bianka írta...

Áldott, békés ünnepeket kívánok

Névtelen írta...

Kedves Alíz! Neked és Szeretteidnek Boldog, békés, meghitt Ünnepeket kívánok!
Nagyon szép lett a karácsonyi köszöntőd!
Ica Szigetszentmiklósról.

Kati írta...

Drága Alíz, Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok Nektek:)

Gerdi írta...

Békés, boldog karácsonyt Nektek is!

Alíz írta...

Márikám: köszönöm és szívesen. Tudod, nálam az írás képessége isteni ajándék, nem az én érdemem, csak "használom" és igyekszem jól sáfárkodni vele.

Bianka: köszönöm!

Ica: köszönöm,továbbítom,

4gyerek: Viszont kívánom.

Kati: köszönöm.

Gerdi: köszönöm.

Okki írta...

Áldott, békés Karácsonyt! :)

Adél írta...

Áldott,békés karácsonyt!

Juci írta...

"Legyen veled Karácsony Angyala, legyen áldás és ünnep az Ünnep, szeretet simítsa lelkedet, mikor a csengők megcsendülnek!" (A. Rauch)
Áldott Karácsonyt!

Névtelen írta...

Kedves Alíz!
Kérdezem, hogy mi a Mária radinája, ezt még nem hallottam soha.
Kívánok Neked és kedves családodnak Boldog Új Évet egészségben, békességben, szeretetben. Éva

Alíz írta...

Okki: köszönöm szépen!

Aleda: köszönöm szépen!

Juci: köszönöm szépen!

Éva: Székelyföldön radinának nevezik azt az összejövetelt, amikor a gyermekágyas édesanyát meglátogatják az asszony-barátnők. Ilyenkor rendszerint a különféle sütemények mellett főtt ételeket is visznek a családnak, hogy ezzel is mentesítsék a házimunka alól a frissen szült édesanyát. A látogatás tehát elsősorban az édesanyának szól, nem az újszülöttnek, noha rendszerint neki is visznek babaholmit. Mária radinájának nevezik azt az összejövetelt, amikor az éjféli mise után a család közösen fogyasztja el a kimondottan erre az alkalomra készített kései vacsorát. Ez a mi vidékünkön mindig töltött káposzta szokott lenni. Vagyis az éjféli mise utáni étkezés tulajdonképpen Mária tiszteletét szolgálja.

Juci írta...

Boldog új esztendőt Alíz!

Alíz írta...

Juci: Köszönöm és viszont kívánom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails