2012. május 29., kedd

Lestyán télire

Ha már a fűszerek tartósításánál tartunk, itt az ideje, hogy lestyánt is tegyünk el télire, mert ez a jó csorba fűszere. Itt mondanám el, noha a lestyán egész nyáron zöldel, az első hajtásait érdemes eltenni télire, mert ezek sokkal intenzívebben tartalmazzák a jellegzetes zellerre emlékeztető ízanyagot. Az üdezöld leveleket szárítani is lehet, egy ideje viszont a sóban eltett változatot inkább kedvelem. Egyébként ezt az eljárást is bejegyeztem már korábban, de sikerült szebb fotót készíteni és leírás is összeszedettebb. 

Lestyán télire 

Elkészítési idő: lestyán mennyiségétől függően 15-30 perc. A lestyán különleges ízű és illatú fűszernövény, kiváló ízesítője csorbáknak, zöldségleveseknek. Étvágyjavító, görcsoldó és vízhajtó hatású.

Lestyán, só. 

1. A lestyánt csokorba összefogva folyó víz alatt megmossuk, majd lerázzuk a levelekről a fölösleges vizet.
2. A leveleket a rövidebb szárakkal együtt leszedjük a vastag szárról, rétegenként sózzuk, majd 6-8 órát állni hagyjuk, míg a sótól a levelek összeroskadnak.
3. Szorosan üvegekbe nyomkodjuk és ledugaszoljuk.

Jó tudni! 
• A lestyán levelek a sótól idővel megsárgulnak, elveszítik élénkzöld színüket, de ízük változatlanul jó.

Jó munkát!

1 megjegyzés:

Marika63 írta...

Nagyon szeretem a lestyánt. Viszont segítséget kérnék: pár éve van nekem 2 bokorral, de csak 7-8 levelet hoz, azok sem túl nagyok, lehet, hogy nem jó helyre ültettem? Vagy valami különleges talajt szeret? Szóval nem nagyon megy semmire. A segítséget előre is köszönöm.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails