2012. május 25., péntek

Marlenka vajas krémmel

Az egész azzal kezdődött, hogy Márti kolléganőm úgy kb. két héttel ezelőtt afelől érdeklődött: ismerek-e valakit, aki a fiai elsőáldozására többféle süteményt készítene. Mondtam, természetesen: például én, hiszen korábban már sütöttem/tünk egy dobtortát a srácoknak. Hamar megegyeztünk, mit is, hogy is, meg miből, mennyi kell, és mikorra. A kókuszkocka, finom csokis-diós, madártejszelet és Sárika-szelet mellett szóba hozódott a marlenka is, mármint, hogy tudnék-e készíteni? Lazán mondtam, természetesen! Aztán amikor tettre került a sor, alább hagyott a lelkesedésem, ugyanis rájöttem, mézes lapot kell készíteni, márpedig ez az, amiben nincs elég gyakorlatom. Gondolkodtam egy sort, mint Micimackó a Milne regényben, aztán eszembe jutott, hogy Ildi, unokaöcsém felesége korábban egyik húsvétra sütött marlenkát, amiből nekünk is hozott egy kis kóstolót. Nosza, íziben felhívtam telefonon és addig egyezkedtük, hogyan és miként kell készíteni a marlenkát, míg eldöntöttük, sütünk egyet duettben, mert még soha ilyet nem csináltunk. Szóval, Ildivel ketten vágtunk bele a nagy feladatba és nagy dumálások, nevetgélések közepette sütöttük meg a temérdek süteményt. Itt jegyezném meg, hogy nem szoktam pénzért sütni, ingyen pedig csak rokonoknak, barátoknak, na meg a "sajtótermékeknek" (értsd: újságírók gyerekei) szoktam, mert nekik tudom szeretetből végezni ezt a koránt sem könnyű munkát.
Szóval, Ildinél és a marlenkánál maradtunk el, de közben Márti jelezte, hogy a marlenkát "tortásítani" kellene, mert elsőáldozásra mégiscsak kell valami torta, de sem a fiai, sem a meghívott vendégek nem szeretik a tortát. Erre már valóban lazán mondtam, semmi gond, megcsináljuk. Nyílván, attól voltam ennyire magabiztos, mert Ildire alapoztam a "tortásítást" illetően, ő ugyanis kreációs munkával foglalkozik és mint általában az ilyen embereknek, rendkívüli a kézügyessége. Nem csalódtam, olyan "marlenka-tortát" díszített, hogy lehetett volna vinni kiállításra - a fenti képen épp azt láthatjátok, hogyan "tortásodott" a marlenka Ildi keze alatt. Na de, nemcsak ennyi nyereség lett, hanem az is, hogy meggyőztem, legyen a Székely Konyha főzőcsapatának a tagja, s idő kérdése, hogy gasztrobloggerré váljon. A sütés végén maradt még kevés hozzávaló és eldöntöttük, süssünk magunknak is egy marlenkát, legalább kóstoljuk meg, milyen lett vajas krémmel, mert sűrített tejet sehol nem találtunk a városban, ahhoz meg végképp sem időm, sem kedvem nem volt, hogy órákon át sűrítgessem a tejet. Főleg, hogy ehhez házitej kellett volna, ami hirtelen nem volt, és cukorral felpumpált "sűrített tejnek" nevezett valamit pedig végképp nem akartam csinálni. Így lett vajkrémes a marlenkánk. 

Marlenka vajas krémmel 

Elkészítési idő: 2-2,5 óra. Elkészítése kissé időigényes, de kétségkívül az a sütemény, ami megéri a fáradtságot.

Mézes lapok: 2 db tojás, 2 evőkanál méz, 5 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 1 kiskáskanál szódabikarbóna, 20 dkg cukor, 40 dkg liszt. 
Krém: 4 evőkanál liszt, 5 dl tej, 20 dkg porcukor, 25 dkg vaj; 1 dl rum. 

1. A tojást, mézet, vajat és cukrot gőz fölött alaposan összedolgozzuk, majd a masszát kihűtjük. Amikor már langyos, hozzáadjuk a kakaót és a szódabikarbónát, majd belegyúrjuk a lisztet – rugalmas tésztát kell nyernünk.
2. A tésztát öt egyenlő részre osztjuk, majd egyenként tepsi nagyságú méretre nyújtjuk. Sütőpapírra téve tepsi hátán megsütjük a lapokat.
3. Amíg a mézes lapok sülnek, elkészítjük a krémet: a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel, sűrű alapkrémet főzünk belőle, majd kihűtjük. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd habverővel hozzádolgozzuk az alapkrémhez.
4. A lapokat megspricceljük, vagy kenőtollal vékonyan lekenjük rummal, majd a krémmel megtöltjük a mézes-kakaós lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson krém.
5. A maradék krém felébe kevés kakaót kavarunk, majd a sütemény tetejére kanalazzuk felváltva a fehér krémmel. Végül villával szétkenjük a krémet a sütemény tetején úgy, hogy minta rajzolódjon ki rajta.
6. Csak azután szeleteljük miután a mézes lapok megpuhultak.

Jó tudni!
• A marlenka krémje igazából sűrített tejből készül, de nagyon finom vajkrémmel is.
• A mézes lap nyújtásakor gyakran lisztezzük a deszkát, így elkerülhetjük, hogy leragadjon a lap.
• A mézes lap sütés után nagyon kemény, miután megtöltöttük krémmel, várni kell legalább 6-8 órát, hogy megpuhuljon.

Jó fakanálforgatást!

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hallani hallottam erről a sütiről, de nem ettem még tudtommal soha, viszont még a neve is tetszik:)

Erdokóstoló írta...

Hú ez nagyon jó! Nagyon finom süti! De valahogy soha nem gondoltam rá, hogy én is elkészíthetem. Valahogy olyan titkos receptúrájú finomságnak tartottam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails