2012. június 24., vasárnap

Sztracsatellás fagylalt

Noha a tegnap meglehetősen változékony idő volt, záporokkal, égzengéssel, villámlással, a levegő csak annyira hűlt le, hogy egy lenge ujjatlan ruhában nem fáztam. Tehát, nyugodtan mondhatjuk, hogy noha a júniusi kánikula alábbhagyott, messze még a nyár vége, jöhet a fagyi. Fagylaltot készíteni roppant egyszerű, és aki egyszer kipróbálta, nehezen szabadul a kísértéstől, hogy a továbbiakban is ne készítse ezt az ízletes nyári desszertet. Főleg, ha úgy jár a fagylalttal mint én! Ugyanis amióta házilag készítem a fagyit, azóta képtelen vagyok megenni a kereskedelemben kapható bármelyik változatát a fagylaltnak. Ez alól kivételt képeznek azok a fagylaltok, amiket kis helyi cukrászlaborokban állítanak elő hasonló módszerekkel, mint ahogy a fenti képen látható sztracsatellás fagyi is készült. Ilyet sokan készítettek már különféle változatokban, ez most az én változatom, amiben nincs semmi nagy kunszt, ugyanis a kedvenc vaníliás fagylaltomat sztracsatelláztam csupán. 

Sztracsatellás fagylalt 

Elkészítési idő: 30 perc. 

4 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 3 tasak vaníliás cukor, 4 dl tej, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 4 dl tejszín, 10 dkg keserű csokoládé. 

1. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a keményítőt, majd simára kavarjuk a tejjel. Lassú tűzön folytonosan kavargatva sűrű pépet főzünk, majd hideg vizes edénybe merítve lehűtjük. 
2. A tejszínből kemény habot verünk, hozzákavarjuk a vaníliás pépet, végül belereszeljük a csokoládét, és elkeverjük. 
3. Dobozba töltjük és fagyasztóba tesszük. 

Jó tudni! 
• Ha bármilyen fagyiba pici sót is teszünk, fokozza az ízeket.

Jó étvágyat!

Megjelent a Székely Konyha júniusi lapszámában. Újraközlése ebben a változatban csak a forrás megjelölésével lehetséges. Egyébként vegyétek, vigyétek, készítsétek és szeressétek!

3 megjegyzés:

alterego írta...

Nagyon finomnak látszik! El is készítem! Köszönet a receptért :-))

Kata írta...

Lehet ciki, de pont a minap gondolkodtam azon, hogy miből is állhat a sztracsatellás fagyi :) Hát itt a megoldás, köszi, nagyon tetszik :)

Alíz írta...

Alterego: Aztán majd számolj be, ízlett-e a családodnak!

Kata: Nincs ebben semmi ciki, én is rákerestem Google-ben, amikor először hallottam a megnevezést. :))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails