2012. június 29., péntek

Sárgabarackkompót

Az a helyzet, hogy a sárgabarackkompót nagyon jó. S az is igaz, hogy eddig még egyik évben sem sikerült eleget eltenni belőle, sőt, ha azt akarom, hogy megérje a telet, még magam elől is el kell rejtenem. No, nem mintha jellemző lenne rám, hogy rejtegetem az ételt a családtagok elől, de a barackkompóttal mindig megjárjuk, hogy addig kóstolgatjuk, míg valamikor ősszel, ki kell jelentenünk: vége a kóstolgatásnak, mert kell a téli hideg napokra is. Utána sóvárogva nézegetjük a kamra polcán a még megkezdetlen néhány üveget és várjuk a hidegebb napokat, amikor sor kerülhet rá. Na, szóval ez nagyon finom.

Sárgabarackkompót

Elkészítési idő: 1,5 óra. Nagyon ízletes kompót, főleg a gyerekek imádják.

2,5-3 kg sárgabarack, 2 l víz, 10-15 evőkanál cukor, fahéjdarabkák, néhány szem szegfűszeg, fél kiskanálnyi befőzőpor.

1. A sárgabarackot folyó víz alatt alaposan megmossuk.
2. A vizet ízlés szerinti mennyiségű cukorral és két-három darab fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk – kóstoljuk meg, és tetszés szerint tegyünk még hozzá cukrot vagy hígítsuk vízzel –, majd egy-két maréknyi sárgabarackot dobunk a fővő szirupba.
3. A sárgabarackokat csupán addig tartjuk a szirupban, míg színt váltanak, aztán szűrőkanál segítségével tiszta üvegekbe szedjük. Közben az üveg alját tenyérrel finoman ütögetjük, hogy minél több gyümölcs férjen el benne.
4. A műveletet addig ismételjük, amíg a sárgabarack elfogy és az üvegek megtelnek, majd minden üvegbe teszünk egy-két darabka fahéjt vagy szegfűszeget.
5. A szirupot újra felforraljuk, ekkor már beletesszük a befőzőport is, majd forrón az üvegekben lévő gyümölcsre töltjük.
6. Ledugaszoljuk, majd a kompótot száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Én mindig csak őszibarackból szoktam eltenni kompótot, de ez nagyon tetszik. Jövő héten veszek néhány kilót és kipróbálom.
Milyen lenne, ha kimagolnám és úgy tenném üvegbe?
Viszem a receptet, köszönöm:)

Alíz írta...

HajniZoli: őszintén szólva, soha nem próbáltam kimagozva. De nagyon praktikus az ötlet, mert több fér az üvegben. Ha próbálnám figyelnék arra, hogy minél keményebb barackokból készüljön és nagyon óvatosan lobbasztanám, nehogy szétmenjen. :)

HajniZoli írta...

Így fogom kipróbálni. Köszönöm a tanácsot. Majd jövök az eredménnyel:)

HajniZoli írta...

Meglesheted nálunk, szerintem jó lett:) köszönjük!

Alíz írta...

HajniZoli: Máris megyek és nézem. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails