2011. május 19., csütörtök

Tárkonyos salátakrumplileves

Ezt a fajta salátakrumplilevest az alfalvi Irénke barátnőmnél ettem néhány évvel ezelőtt. Akkor nagyon ízlett, többször is elkészítettem, de soha nem készült róla fotó. Most viszont sikerült fotót is készíteni mielőtt elfogyott volna az egész. A lényege ennek is ugyanaz, mint a korábban már bejegyzett salátakrumpli-levesnek: főtt krumpliból készülő savanykás leves.

Hozzávalók: 5-6 közepes főtt krumpli, 1 sárgarépa, 1 nagyfej hagyma, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi tárkony, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dl tej, pici olaj, pirospaprika, só, ecet és bors, a tálaláshoz.

Elkészítése: Az apró kockára vágott hagymát olajon kissé megpirítjuk, közben hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és azt is megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, feltöltjük vízzel, sózzuk, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a karikára vágott krumplit is. Ha ismét felforrt a leves, beletesszük a finomra vágott fokhagymát és a tárkonyt, végül behabarjuk a lisztből, tejfölből és tejből készült habarással. Tálaláskor ecetet, borsot és tejfölt adunk mellé.
Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők zöldség és tésztanapon fogyaszthatják.

Jó fakanálforgatást!

10 megjegyzés:

4Gyerek írta...

szóval ennek csak a nevében a saláta.
ezt így ahogy van holnapra rendelném.
tényleg milyen lehet a fejes saláta krumplival a levesben?

Kati írta...

Finom krumplileves, tetszik, kipróbálom.

martinelli írta...

Holnap kruplilevest akartam főzni, mert a krumplit már el kell használni. Épp kapóra jött ez a leves, mert a krlumplilevest savanyún szeretem, és tárkonyom is van ecetben eltéve. Holnapra ez lesz nálunk.
Engem itt találtok http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/

Bianka írta...

Szeretem a tárkonyos leveseket

Alíz, Erdélyből írta...

4gyerek: ha rákattintasz a korábbi bejegyzés linkjére, ott találod a bejegyzést az elnevezésről. Amúgy érdekes a felvetésed, milyen lehet levesben összepárosítani a krumplit a salátával. Olyan salátát már ettem, amiben krumpli is volt és fejes saláta is, de levesben még nem. Kell agyaljunk rajta, hátha valamit kisütünk. :)
Kati: egyszerű és nagyszerű. Az egyszerű ételek mindig finomak, szerintem. :)
Martinelli: én is épp azért főztem, mert még van valamennyi tavalyi krumplim, amit el kell használni, mert azonban teljesen megromlik, meg mindjárt itt az újkrumpli. :)
Bianka: ebben teljesen osztom a véleményed. :)

Adél írta...

A név láttán én is azt hittem,h van benne saláta is:)nem hiszem,h rossz párosítás lenne.

GasztroRéka írta...

Nagyon szeretem az ilyen jellegű leveseket, ki fogom próbálni.
Az egyszerű ételek nagyon jók tudnak lenni, soha nem csalódom bennük.

Garffyka írta...

Fura, hogy már előre megfőzött krumplit teszel a levesbe, de jó tipp, maradék főtt krumpli felhasználására. :) A savanykás levesek a kedvenceim, ráadásul friss tárkonyom is van.

Alíz, Erdélyből írta...

Aleda: ki kell próbáljuk, lássuk, milyen. :)
GasztroRéka: próbáld ki! :)
Garffyka: nálunk itt Székelyföldön nem fura ez, hanem hagyomány.:))) Gyergyó környékén minden falunak megvan a maga változata, a lényege ugyanaz: főtt krumplival készül. És igen, valóban jó a maradék főtt krumpli hasznosítására. :)

martinelli írta...

Kedves Tollforgató, nézz be ide, meglepi vár rád
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/05/tetszik-recepted-dij.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails