2011. október 19., szerda

Részeges körte

Tegnap este vegetáriánus és lisztérzékeny vendégeim voltak. A vegetáriánus nem okozott különösebb gondot, hiszen máskor is főztem nekik és szerették a főztömet, de a lisztérzékenységen kissé elgondolkodtam. A főételt könnyen kiagyaltam, mert készítettem egy zöldséges töltött gombát kétféle salátával, a desszerten agyaltam viszont egy sort. Végül tanácsot kértem gasztroblogger ismerősöktől és Starfival, a Tejbegríz blog szerzőjével agyaltuk ki közösen, hogy legyen részeges körte. Isteni lett, alig maradt belőle néhány mára, hogy fotót készíthessek, és állítom, ilyen hideg őszi időben jobbat elképzelni sem lehet, mint a fűszeres borba fojtott fanyar körte. Ezúton is köszönöm a segítséget Starfinak.

Hozzávalók: 6 fanyar körte, fél l félédes vörösbor, 2-3 evőkanál méz, fél kiskanálnyi szegfűszeg, fél kiskanálnyi fahéj, néhány szem csillagánizs, fél citrom vékonyan lemetszett héja, 1 citrom leve.

Elkészítése: A körtét megmossuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk és kevés citromlével lelocsoljuk. A bort a mézzel és a fűszerekkel felforraljuk, majd rendre beleforgatjuk a körtehasábokat. Egy adagot annyi ideig forralunk a fűszeres borban, amíg puhulni kezd, de még roppanós marad. Ezután szűrőkanállal egy tálba szedjük, és felforraljuk a következő adag körtét. Amikor az összes körte kifőtt, a fűszeres bort rászűrjük a körtére. Hidegen, melegen egyaránt finom.

Jó fakanálforgatást!

1 megjegyzés:

Roza írta...

Finom lehetett, az biztos!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails