2011. december 17., szombat

Káposztaléleves + egy dal

Nehogy bírálat érjen, hogy csak ünnepelek és "kampányolok" miközben teljesen elhanyagolom a gasztroblogomat, gondoltam beblogolom a káposztalélevesem receptjét. Annál is inkább, mert ez egy kiváló téli leves és karácsony előtt épp aktuális, hiszen nálunk Erdélyben sok család asztalára kerül az ünnepen. A levesről annyit, hogy Székelyföldön disznóvágások idején a torra szokták készíteni és a véres-májas hurka előtt szolgálják fel. A hagyományos disznótoros változat elképzelhetetlen velő (agyvelő) nélkül, levesbetétként lehet tenni bele rizst, vagy csipetkét, és régen rántással sűrítették. De el lehet készíteni velő, levesbetét és rántás nélkül, disznóvágástól függetlenül is szárított vargányával fűszerezve. Ezt a változatot olvashatjátok alább.

Hozzávalók: 30-40 dkg sertéslapocka és bármilyen csontos sertéshús vegyesen, 50 dkg friss kolbászhús, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 kisebb zeller, 1 kisfej hagyma, maréknyi szárított vargánya, káposztalé, ízlés szerint, házi ételízesítő, pirospaprika, só, ha nem eléggé sós a káposztalé, evőkanálnyi sertészsír, ízlés szerint tehetünk bele karalábét is.

Elkészítése: A  kockára vágott húst kevés házi ételízesítővel fűszerezett vízben feltesszük főni. Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldséget és hosszú vékony szeletekre (Julienre) vágjuk. Egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a zsíron, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi zöldséget és megpároljuk. Ha a zöldség elkészült, hozzáadjuk a húshoz, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a kolbászhúsból készített mogyoró nagyságú gombócokat. Eközben egy kis lábosban külön megfőzzük a szárított vargányát, majd azt is a leveshez adjuk. A káposztalevet előbb külön felforraljuk, majd a leveshez annyit adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás levest nyerjünk. A végén sózzuk, ha nem eléggé sós a káposztalé. 

Jó fakanálforgatást!
A legjobb káposztalélevest Erdélyben a Bucsin-tető aljában lévő Basa-csárdában főzik, aki arra jár, ki ne hagyja.
A Basa-csárda viszont Baricz Gergő szülőfalujának, Borzontnak a közelében van. Fogadjátok szeretettel ezt a dalt, amit Gergő az RTL-Klub X-Faktor tehetségkutató utóbbi élőműsorában énekelt és küldjetek neki támogató sms-(eke)t.
1799 - Baricz
069-133-43-34 - Kód: 11
Érveimet leírtam a Morfondír-blogomon is, olvassátok el! Erdélyiek, illetve Magyarország határai kívül élők is támogathatják Gergőt, ennek részletei is a morfondírozó blogomon olvashatók.
(A videót a YouTube-ról töltöttem le és az RTL-Klub tulajdona.)

7 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Érdekes, még nem ettem ilyet.

Kati írta...

Imádom a káposztalé levest, mi egy kicsit igaz másképpen készítjük:)

Alíz írta...

Hobbychef: érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

Kati: Igazából és is többféle változatot készítek, de nálunk ez a menő. :)

alterego írta...

Jómagam is Gergőre voksoltam, s ha becsületesen mentek volna a dolgok, bizonyára ő nyert volna.
Hasznos ez a recepted is, mint mindig :-)))

Rosita Vargas írta...

Que sopa más rica me encanta en todo tiempo,luce deliciosa,abrazos y abrazos.

Alíz írta...

Alterego: Hadd, jobb mindenkinek, hogy nem nyert, túl sok lett volna Tolvai Renáta és László Attila után. A bulvár rászállt volna és amilyen érzékeny gyerek, teljesen beleroppant volna. Így is megcsinálja a szerencséjét, nem adok 2-3 évet és az élvonalban lesz. :)

Alíz írta...

Rosita: Felis Navidad!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails