2012. március 14., szerda

Kacsahúsleves takarékosan

Ezt a jó kis leveskét úgy főztem, hogy eredetileg nem is ezt akartam főzni. Az történt, hogy a szárnyashúst forgalmazó üzletben - ahová heti rendszerességgel betérek - épp volt kacsafarhát, ráadásul nagyon jól nézett ki, s ami nem utolsó szempont, jó árban volt. Így hát vettem belőle, a zsírosabb részeit kiolvasztottam, még így is lett annyira zsíros, hogy a tetejéről le kellett szednem a zsírjából. Mivel szeretjük a bordástésztát, hát azzal főztem be. 

Elkészítési ideje: 1,5-2 óra. A kacsa húsa egyébként is nagyon zsíros, nem muszáj az egész kacsát belefőzni, mert a farhátnak is pompás levese fő. Ha pedig bordástésztával főzzük be a levest – akárcsak a mellékelt képen látható – ünnepi asztalra is tálalhatjuk.

Kacsahúsleves

Kacsahúsalaplé: 70-80 dkg kacsafarhát, 6-7 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 fej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 kisebb zeller, fél karalábé, 1 paprika, diónyi gyömbér, néhány borsszem, só és házi ételízesítő; 
Levesbetét: bordástészta; 
Tálalás: kurkuma, petrezselyemzöld és őrölt bors. 

1. A kacsafarhátat alaposan megtisztítjuk a tollmaradványoktól és ha nagy a hája, akkor levágjuk és külön kiolvasztjuk.
2. A megtisztított kacsafarhátat bő hidegvízben feltesszük főni, lassú tűznél felforraljuk, közben szűrőkanállal a habját többször is leszedjük.
3. Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, a fokhagymát és hagymát megtisztítva, de héjastól tesszük bele.
4. Ha a zöldséggel felfőtt, beletesszük a fűszereket is, majd úgy állítjuk be a leves fővését, hogy épp csak gyöngyözzön – így lesz szép áttetsző a húsleves.
5. Amikor a hús és a zöldség megpuhult, leszűrjük a levest, kevés kurkumával felforraljuk és Váncsa bordástésztával befőzzük.
6. Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk és őrölt borsot teszünk az asztalra.

Jó tudni! 
• A kacsazsír nagyon finom, zöldséglevesekhez, szárnyassültekhez bátran használhatjuk olaj helyett.

Jó fakanálforgatást!

A recept egyébként a Székely Konyha első számában jelent meg, máshol megjelentetni csak a lapra, illetve a blogra való hivatkozással lehet. 30 százalék szövegazonosság, vagy a fotó másolása már plágiumnak minősül.

5 megjegyzés:

Kati írta...

Én is ilyen kacsa farhátból készítettem nemrég levest, gondolom nálatok is az a Lúdas Matyi féle kacsa farhát volt.Nagyon finom leves lesz belőle.

Kata írta...

Mi is szoktunk ilyent készíteni, vagyis én nem, hanem édesanya vagy nagymamám, nagyon szeretjük :)

Alíz írta...

Kati: az megtörténhet, hogy épp az a fajta volt, amilyet Ti is szoktatok vásárolni. Egyébként ritkán nézem meg a címkét.

Kata: sokszor mondtam már: nincs új a nap alatt. :) Nem lep meg, hogy anyukád és nagymamád is így készíti a kacsahúslevest, hiszen térben is annyira közel vagyunk egymáshoz, hogy ebben nincs semmi rendkívüli. :) Mellesleg én a keresztanyámtól tanultam ezt a változatot, ő tartott kacsát. :)

Gabojsza írta...

Alíz kedves, tudod mennyire küzdök magam is a kép-, és receptlopások ellen, de a "30 százalék szövegazonosság (...) már plágiumnak minősül" egy húsleves esetében egy kicsit vicces számomra. Magam is (és nem csak én) így készítem a húslevest. Akkor ezentúl ne írjam le a receptjét? :-)))

Alíz írta...

Gabojsza drága: tudod Te jól, miről van itt szó! Arról pedig szó sincs, hogy Te, vagy bárki ne írhatná le a kacsahúsleves receptjét. A plagizálás a szó szerinti másolásra értendő - így érti a törvény is. Meggyőződésem, ha Te leírod ugyanezt a receptet, még akkor sem lesz benne 30 százalék szövegazonosság, ha ugyanazokkal a szavakkal írod. :))) MInden bizonnyal Te másként fogod szerkeszteni a mondatokat és a fotó is más lesz. Ezt azért írtam ki és ezután is kiírom minden olyan receptre, amelyik megjelent vagy megjelenik a Székely Konyhában, mert nem szeretném máshol viszontlátni nyomtatásban a receptemet. S ennyi, nem kell ebbe belemagyarázni többet, mint amennyi! :)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails