2012. március 5., hétfő

Keverőpult-torta - DJ Dewil-nek

Keverőpult-tortát sütöttünk a hét végén a lányommal és a barátnőjével, méghozzá különleges alkalomra: DJ Dewil születésnapjára. A gyergyóremetei Aqua Club diszkó ígéretes tehetségű ifjú DJ-je ugyanis a lányom barátnőjének a barátja, így hát lazán belefér abba a kategóriába, akinek még tortát sütök. Ezt is csak úgy, ha a lányom segít, mert nekem sem türelmem, sem kézügyességem nincs a sok apró mütyür, díszíték elkészítéséhez. Na, de mit meg nem tesz az ember a lánya barátnőjének a barátjáért, ha szépen kérík és még segítenek is. Lényeg a lényeg: szombaton jókat nevettünk míg készítettük a tortát, nagyon jó kikapcsolódás volt, jól éreztük magunkat. S az sem utolsó szempont, hogy az ünnepelt nagyon örült a tortának. Nem is szaporítom tovább a szót, csak még annyit, mert megígértem: az Aqua Club diszkóban hét végén - március 10-én - nőnapi buli lesz és vetkőző fiúk is lesznek, a zenét pedig DJ Dewil keveri. Most pedig jöjjön a torta.

Keverőpult-torta 

Elkészítési ideje: 6 óra. Karácsony hangulatú torta csoki- és elektronikus zenerajongóknak, DJ-knek ideális ajándék akár születésnapra is.


Nagy piskóta: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, csipetnyi só, néhány csepp citromlé. 
Kis piskóta: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, csipetnyi só, néhány csepp citromlé. 
Szirup: 1 dl víz, 1 evőkanál cukor, fél narancs héja, 1 narancs leve. 
Krém: 30 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 40 dkg mogyorókrém, 15 dkg keserű csokoládé (75 százalék kakaó tartalmú), 10 dkg tejcsokoládé, 1 narancs leve és lereszelt héja. 
Fondant Kiskuktától: 1 evőkanál zselatin, 6 evőkanál víz, 1 evőkanál margarin, 2 evőkanál méz, porcukor, amennyit felvesz (kb. 70-80 dkg), zöld élelmiszerszínezék. Illetve 5-10 dkg vaj vagy margarin. 

1. Elkészítjük a két piskótát – az eljárás ugyanaz csak az arányok másak. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét néhány csepp citromlével a cukrot folyamatosan adagolva kemény habbá verjük. Lazán belekavarjuk a tojások sárgáját, a sót, és a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük.
2. Amíg hűlnek a piskóták elkészítjük a szirupot: a vizet felforraljuk a cukorral és a narancshéjjal, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a narancslevet. Hagyjuk kihűlni.
3. Elkészítjük a krémet: a vajat habosra kavarjuk a porcukorral, hozzákavarjuk a mogyorókrémet, a gőz fölött megolvasztott keserű csokoládét, majd a reszelt narancshéjat, a narancslevet és az apró darabokra vágott tejcsokit.
4. Elkészítjük a fondant-t Kiskukta leírása alapján: a zselatint feloldjuk a vízben, gőz fölött felforrósítjuk, majd miután a gőzölő edényről levettük, belekavarjuk a mézet és a margarint. A porcukrot átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zselatinos keveréket, majd előbb kanállal, aztán kézzel beledolgozzuk a porcukrot. Rugalmas, kéztől könnyen elváló cukormasszát kell nyernünk.
5. A nagy piskótát a közepén keresztben ketté vágjuk, majd lapjára is középen elvágjuk. A kis piskótát is lapjára kettőbe vágjuk. A nagy piskóta két felét a két szélen, a kis piskótát középen helyezzük el a tálcán úgy, hogy az elemek közt hézag legyen.
6. A tálcán elhelyezett piskóták felső lapjait levesszük és félre tesszük, az alsó lapokat meglocsoljuk a kihűlt sziruppal.
7. A krémet három részre osztjuk, a meglocsolt tortalapokra halmozzuk és széles pengéjű késsel egyenletesen eloszlatjuk rajta.
8. A megkent tortalapokra visszahelyezzük a félretett „tetőket”, meglocsoljuk sziruppal, majd mindegyik tortadarabot bekenjük vajjal vagy margarinnal.
9. A fehér fondant-t három egyenlő részre osztjuk, illetve még egy kisebb negyedik darabot is félreteszünk a díszítéknek. A három egyenlő cukorgömböt egyenlő téglalapokra nyújtjuk, majd rendre bevonjuk vele a tortákat.
10. A bevonástól leeső részeket sötétzöldre színezzük, a negyedik gömböcskét pedig világos zöldre. Aztán elkészítjük a gombokat és a különféle kellékeket a keverőpultra, amiket tojásfehérjével ragasztunk a helyére - ezt a lányok készítették.

Jó fakanálforgatást!
Itt pedig az ünnepelt és aranyos barátnője a tortával. Azt mondták, nagyon finom volt és mindenki nagyon szerette. (Fotó: Namata Wakatsuki facebook-oldaláról.)


8 megjegyzés:

Kati írta...

Na ez igen!!!Szép lett:) Hogy ti milyen ügyesek vagytok:)
Örülhet az a DJ, hogy ilyen baráti körbe tartozik:)
Alíz, akarok még kérdezni tőled valamit, te tudod-e, hogy mi az a búza derce? Édesapám a malomban őrölt, és ott adták a búzából, de mi nem tudjuk, hogy mire jó? Hátha te tudsz segíteni. Olyan apró szemcsés valami, hasonlít a grízhez, de simább, selymesebb tapintású, olyan halvány barna színű.

Alíz írta...

Kati: próbálkozunk, próbálkozunk. :))) Az én tortáim inkább finomak szoktak lenni, nem szépek. :))) A derce szerény tudásom szerint olyan liszt, amiben benne van a gabonaszem héja is. Magyarán korpás liszt. Ha kiszitálod, a szitában marad a korpa, amiből lehet korpaciberét készíteni. :)

marisz57 írta...

Keverőpultot életben még nem láttam (vetkőző fiúkat sem), de a torta jól néz ki!Biztos rajta van ami rá kell mütyür, és biztos finom volt!
Gratulálok hozzá!

alterego írta...

Soha nem mernék egy ilyen torta készítésébe belefogni. Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok! S, ha még finom is volt :-))) fogadd elismerésem :-)))

Alíz írta...

Marisz 57: Keverőpultot láttam, de annyira nem figyeltem meg, hogy elkészíthessem. A lányok is képről nézték a rajta lévő bigyókat, hogy elkészíthessék. Vetkőző fiúkat viszont láttam egyszer egy nőnapi bulin, de nem a fiúk produkciója maradt meg annyira, hanem a bulizó nők viselkedése. Úgy viselkedtek, mint a tüzelő macskák, s ha ne legyen velem a kolléganőm - aki szintén mélységesen megbotránkozott - azt kiáltottam volna: "férfi akarok lenni!" :))))) Ja és köszönöm az elismerést a lányok nevében is.

Alterego: Egyedül én sem fogtam volna hozzá, arra mérget vehetsz! De a gyermekeim minden "hülyeségbe" belevisznek. :))) Köszönöm az elismerést a lányok nevében is.

Éva írta...

Gratulálok hogy ilyen nagy munkába belekezdtél. Na jó voltak segítségeid, de gondolom Te voltál a fő irányító. Nagyon jól sikerült, biztosan volt nagy sikere a fiatalok körében.Sajnos arról a partiról már azt hiszem lekéstem egy jó pár évvel?:)

IsaBella írta...

Nagyon jó lett a torta! Gratulálok, ügyesek voltatok!
Nálunk is mindig ez van, általában én veszem rá Édesanyámat minden "hülyeségre", ahogy fogalmaztál. Ami aztán vagy olyan jól sikerült, hogy megfogadjuk, ilyet máskor is, vagy a pillanatot átkozzuk, mikor sikerült meggyőznöm. ^^ Szerencsére ez utóbbi csak igen ritkán fordul elő. (:

Kati írta...

Köszönöm a választ, korpánk van külön is az az igazság, majd abból készítek ciberét, ezzel nem tudom mit kezdek még:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails