2012. március 24., szombat

Sárgarépás csirkevagdalt kolbásszal

Ezt a különleges finomságot néhány héttel ezelőtt készítettem a Székely Konyhának a húsvéti összeálltásba. Igazából valami egyszerűt és olcsót akartam, de mégis különlegeset. Így hát darált csirkehúsból hoztam össze korábbi tapasztalataimra alapozva. A tálalás és a dizájn a lányom munkája, sikerét bizonyítja, hogy hamar elfogyott, és Rozinak a pótleányomnak is nagyon ízlett. 

Sárgarépás csirkevagdalt kolbásszal 

Elkészítési ideje: 1-1,5 óra. Mutatós fogás, ami más alkalmakkor is tálalható hidegtálon.

60 dkg darált csirkehús (comb és mell), 15-20 dkg füstölt kolbász, 1 közepes sárgarépa, 3-4 cikk fokhagyma, 1 kis fej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, őrölt fehérbors, pici olaj és zsemlemorzsa. 

1. A sárgarépát, fokhagymát és hagymát megpucoljuk, ledaráljuk, vagy lereszeljük.
2. A darált vagy reszelt zöldséget a tejtől kinyomkodott és finomra morzsolt zsemlével a húshoz adjuk, beletesszük a nyers tojást, ízlés szerint fűszerezzük, és az egészet összegyúrjuk.
3. Egy őzgerincformát vékonyan kiolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a húsos massza felét egyenletesen belesimítjuk az aljába. Beletesszük a kolbászt, a maradék masszával beburkoljuk, és sütőben addig sütjük, amíg a forma szélétől kezd elválni a hús, illetve a teteje kezd pirulni.
4. A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük, és kb. egy centi vastag szeletekre vágva friss zöldséggel, citromszeletekkel vagy mustárral tálaljuk.

Jó fakanálforgatást!

A recept megjelent a Székely Konyha márciusi lapszámában. Másolása és újraközlése csak a személyes, illetve a Székely Konyha engedélyével lehetséges, 30 százalék szószerinti egyezés a szövegben, illetve a kép másolása már plágiumnak számít. Egyébként vegyétek, vigyétek, készítsétek el, és ha úgy tetszik, akár blogoljátok is be a megfelelő hivatkozásokkal. 

8 megjegyzés:

Vicuska írta...

Egyszerűen elkészíthető és nagyon mutatós! Ügyes "dizájnos" a lánykád! :)

Kati írta...

Guszta:)

Alíz írta...

Vicuska: a lányom már 18 éves és legyen is jó dizájnos, mert művészeti gimnáziumba járatom. :)))

Kati: az biza! :)

Gerdi írta...

Legalább így kapunk egy kis ízelítőt az Erdélyi konyhából:-) Nagyon jó kis recept, a fotó is remek!

Alíz írta...

Gerdi: köszönöm az elismerést, de ez nem az Erdélyi Konyha, hanem a Székely Konyha. :)))) Az EK-tól magyarán "elmartak", aztán nem egészen egy évre rá az új lapomnál, a Hargita Népénél mellékletként indítottam a Székely Konyhát. :)

Gerdi írta...

Bocsi a "nyelvbotlásért"! Pedig követtem ám az eseményeket.

tücsi írta...

Kedves Aliz! Először is szeretném megköszönni a kedves szavakat, amit írtál nekem ez nagyon kedves Tőled.
Ezuttal szeretnélek meghívni egy játékra, nézz be hozzám!

tücsi írta...

Nagyon szép hidegtálat lehet készíteni, különböző vagdalthúsokból.A kolbászos az egyik kedvencünk.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails