2012. július 8., vasárnap

Képviselőfánk

Nem, nem ebben a kánikulában sütöttem a képviselőfánkot, hanem sokkal korábban, amikor még nem volt ez a hőség. S akkor is hajnalban fogtam hozzá, hogy míg a nap kezdene melegen sütni, addig készüljek el a sütéssel, mert nyáron csak ha nagyon muszáj, akkor kapcsolom be a sütőt. No, nem volt épp annyira muszáj, de a Székely Konyha júniusi lapszámában valami különlegessel akartam előhozakodni és ehhez kellett képviselőfánkot is sütni. Na jó elárulom, profiterolt készítettem, csak teljesen más ízesítésbe, mint a korábbi - holnap annak a receptjét is beblogolom. 

Képviselőfánk 

Elkészítési idő: 1óra.

Fánk: 8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj, 15 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 5 tojás, csipetnyi só. 
Töltelék: 1 csokoládés pudingpor, fél liter tej, 2 tojás, 2-3 kanál cukor. 

1. A kimért vizet a zsírral vagy vajjal és csipetnyi sóval egy kis fazékban feltesszük forrni.
2. Ha felforrt, egyszerre beleborítjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal addig kavarjuk, míg a főtt tészta elválik az edény falától.
3. A tűzről levéve, amíg még meleg a tészta, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol kiskanállal vagy nyomózsákkal csinos halmokat rakunk.
4. Előmelegített, forró sütőben addig sütjük, míg aranysárga lesz.
5. Míg a fánkok készülnek, elkészítjük a krémet. A tojássárgáját különválasztjuk a fehérjétől; a tojásfehérjéből néhány csepp citrommal kemény habot verünk; a tojássárgáját a pudingporral és a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és kemény pudingot főzünk. Még melegen belekavarjuk a tojásfehérjét.
6. A közben megsült és kihűlt fánkok tetejét éles késsel bemetsszük és kiskanál segítségével betöltjük a krémet.

Jó tudni! 
• Képviselőfánk sütésekor a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert nem nő fel a fánk. 

Jó étvágyat!

A recept megjelent a Székely Konyha júniusi lapszámában.

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon gusztusosak a fánkjaid! Képzeld, ilyet még nem sütöttem soha, barátkozom a gondolattal, hogy ki kellene próbálnom!

Alíz írta...

Marisz57: Sokat ne gondolkodj, nagyon egyszerű készíteni, Te ennél bonyolultabb dolgokat sütöttél már. :) Ez a recept pedig tuti biztos, elronthatatlan. Ráadásul hamar megy, nem kell gyúrni, kavargatni a tésztát, csak kifőzöd a lisztet, oszt kiskanállal szaggatod a tepsibe, a többi a sütő dolga. :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails