2009. október 13., kedd

Kerek a káposzta... - káposztafeszt beszámoló (2)

Amint ígértem, íme a "folyt. köv.", vagyis a Híres Káposztavásár- és Fesztivál képes beszámolója. Itt már nem szövegelek sokat, hagyom, hogy a képek beszéljenek, hiszen az Emese, Ági, Géza és Barbara fotózása után jelentős mennyiségű fotó gyűlt össze - amúgy nem a legjobbakat válogattam ki, hanem a legreprezentatívabbakat. :) A fenit kép mi más is lehetne, mint a Nagyanyám böjtös káposztája, ami mellé tejfölet adtam és kísérőnek félédes fehér bort.



Miután a tölteléket még otthon összeraktam, édesapám autóval vitt le Szárhegyre, mert annyi mindent kellett vigyek, hogy meg sem reszkíroztam stoppolni. Itt már a töltelékeket "csombolyítom" - egyébként 70 készült összesen.


Közben a Vásártéren már elkezdődött a vásár - többek közt ilyen aranyos székely leányzó kínálta a jófajta vékonylevelű portékát.


De voltak néhányan, akik inkább fociztak - mi mással ilyenkor, mint káposztával. :)




A gyerekek töklápás készítésben brillíroztak.











Amikor tüzet kellett gyújtani a bogrács alá, ilyen ügyes tevékeny ifjak segédkeztek nekem.



Még fel sem főtt a káposzta megérkezett Ági és Géza. A "történelmi pillanatot" Géza örökítette meg, miközben mi Ágival azt mondtuk: "káposztaaaaaaaaaa". Ági egyébként a blogom egyik olvasója és rábeszélte vendéglátóját, Gézát, hogy 60 kilométert autózzanak csak azért, hogy velem találkozhasson. Ennél nagyobb öröm és elégtétel szerintem nem kell egy gasztroblog szerkesztőjének. :)

Megérkezett Ildikó is - az az orvosnő, aki hasonló módszerrel fogyott le ilyen csinosra, mint Bányai Gyöngyi a pszichowellnes kitalálója, illetve én - és színes leveleket hozott az asztalomra. Ági épp vázába rendezgeti az Ildikó leveleit.

Megjött Maszi barátom is Emesével Székelyudvarhelyről, mert föltétlenül meg kellett kóstolniuk a káposztámat. "Barátok közt a fúziós konyhában" - by Emese. És hadd mondjam el azt is, hogy azért volt Fúziós konyha a csapat neve, mert a Fakanálforgató tollforgató blogger erre az alkalomra fuzionált a szárhegyi faluturizmus gazdasszonyaival.



De jöttek ám mások is, mint például ez a kedvesarcú úriember Miskolcról, akivel szintén készült egy kép, naná, hogy a székelyzászlóval. :)


Közben pátyolgattam ám a káposztámat: tettem bele egy kis paradicsomlevet is, mert attól csak még jobb lett.

Jó sötét lett, mire megérkezett a zsűri. Itt éppen magyarázom nekik, hogy készült a nagyanyám böjtös káposztája. A zsűri kóstolgatott és hümmögött, de a káposzta mindenkinek ízlett, a bográcsban csak a csombor és a kapor szárak maradtak, még azokat a leveleket is megették, amikkel kitapétáztam a bogrács alját, illetve befödtem a káposztát.

6 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Úgy látom, sikered volt!
Minden évben ugyanakkor rendezik meg a káposzta fesztivált? (hátha jövőre időben tudnék tervezni:-))

Alíz, Erdélyből írta...

Gabojsza: mindig október második hétvégéjén szervezik a káposztafesztivált Szárhegyen. DE majd időben szólok előtte. Egyébként is van egy olyan ötletem, hogy meghívnék néhány gasztrobloggert főzni a főzőversenyre. Ezen még kell agyalnom viszont egy sort, de "lesz időm káposztavágásig". :)

Gabojsza írta...

Az nagyon jó lenne! Állok elébe (már ha rám is gondoltál volna:-))

Alíz, Erdélyből írta...

Gabojsza: kissé rosszul fejeztem ki magam: meghívom a gasztrobloggereket, remélem néhányan el is jönnek. :))) Természetesen, rád is gondoltam. Sőt!

Mákvirág írta...

...és a boldogságos pihenős, sörös fotó hun van? :-)))) Amikor már senki nem dohogott, csak az üstben a csodás káposztád rotyogott? Az a táncikálós bál sem volt rossz, megtáncoltattuk az összes tölteléket.
Köszi, hogy hívtál, ha jövőben megismétled, ott leszünk ismét

Alíz, Erdélyből írta...

Mákvirág: nem akartam magamról ilyen képet kitenni, hogy ne rontsam az imázsomat. :))) A táncikálóson viszont gondolkodtam, de nem raktam ki, mert a "zúriembernek" felesége is van, s oszt "kituggya, mit szól hajza". Azt a káposztát nem fogom megismételni, főzök viszont mást, legalább annyira finomat. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails