2009. október 4., vasárnap

Vegyes paprika savanyúság - toplista vezető

Mivel még mindig befőzök ezerrel és mivel ma este kifejezetten blogoló hangulatomban vagyok, gyorsan leírom, hátha másnak is kedve kerekedik ilyet készíteni. Nos, ez a mi családunk toplista vezető savanyúsága, ugyanis mindenki "A kedvenc" jelzővel illeti, ráadásul elkészítése roppant egyszerű és a más savanyúságokhoz mérten gyors is.
Hozzávalók: 1 kg paradicsompaprika, 1 kg kápiapaprika, 1 kg zöldpaprika, csípőspaprika, ízlés szerint (amennyit elvisel a család), 1 l 9 fokos besztercei borecet, 1 kg cukor, 1 kiskanál befőzőpor, só.

Elkészítése roppant egyszerű. Vagyis a paprikákat megmossuk, kiszedjük a magjait és a torzsáját, majd hozzávetőleg egyforma keskeny csíkokra vágjuk, illetve a csípős paprikát vékony karikára és ahogy aprítjuk rendre egy nagyobb tálba tesszük a zöldséget. Rétegenként sózzuk meg a paprikát, de nem túlzásban, hanem teljesen normálisan, érzéssel. Majd amikor már az összes a tálba került, rátöltjük a kiló cukrot, amire nyomban utána az ecetet. Ekkor letakarjuk egy tiszta abrosszal és másnapig pihentetjük valahol hűvös helyen, mondjuk a kamarában. Általában este szoktam összeaprítani ezt a savanyúságot, az éjszaka folyamán a cukor teljesen felolvad az ecetben, illetve a paprika levében, reggelre nem marad más dolgunk, mint egy kiskanál befőzőport (nátrium-benzoátot) kavarni a savanyúságba, majd üvegekbe szedni és a kamarába tenni. Valószínűleg megmarad a feltöltő levéből - ugyanis azzal a lével töltjük fel, ami képződik az ecetből és cukorból - ezt azonban ne öntsük el, hanem töltsük egy üvegbe, mert kitűnő különféle ételek savanyítására. Sőt, ami a téli használat után megmarad, azt is hasznosíthatjuk ilyen formában.
Egyébként kellemes édes-savanyú-csípős saláta lesz belőle, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon különféle ételek mellé savanyúságnak. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele, hiszen ez elronthatatlan.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

Kata írta...

Ezt tényleg ki kéne próbálni, az idén rá vagyok kattanva a paprikára.

Alíz, Erdélyből írta...

Kata: biztosíthatlak róla, hogy nagyon finom. Ha szeretitek az édeskés-savanykás csípős ízeket, akkor ennél finomabb savanyúság nincs. És nincs is sok macera vele.

oresz írta...

Szia Alíz!
Ezt a héten biztos, hogy megcsinálom! Köszönöm az ötletet!

Alíz, Erdélyből írta...

Oresz: Hajrá! És ha még nem készítetted mostanig, akkor várom az élménybeszámolót a tesztről, mert azt elfelejtettem írni, hogy azonnal is fogyasztható.

Ilcsi írta...

Szia Alíz!

Kevesebb cukorral szerinted, jó lesz?
Én soknak találom a kiló cukrot.
Köszönöm. Ilcsi

Alíz írta...

Kedves Ilcsi!

Egyáltalán nem sok a cukor mennyiség, kevesebbel meg sem próbálnám. Ne feledjük, hogy ebben a savanyúság leve ecet, cukor és zöldség leve. Víz nincs benne egyáltalán!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails