2011. október 27., csütörtök

Transzilvánikum

A pohárban lévő kellemes színű likőrféleség a Transzilvánikum, aminek beblogolását egy korábbi bejegyzésemben akkorra ígértem, miután megkóstoltuk. Nos, olyan jól sikerült, de még a kóstolás is, hogy félliternyit jól el kellett rejtenem a kamra mélyén, hogy az ünnepeket megérje. Mindenkinek ízlett, a lányomnak például annyira, hogy kérte, jövőben annyit készítsünk, hogy a két év múlva esedékes ballagási ebédjén ez lehessen az ünnepi ital. Mellesleg a receptet is ő szerezte az egyik munkatársától, ugyanis a lányom végigdolgozta a nyarat az édesapja cégénél, és Boti mesélte neki, az édesanyja milyen finom Transzilvánikumot készít. A recept tehát Rozitól, Boti édesanyjától van, a benne lévő zölddiót viszont szintén a lányom szerezte. Jövőre többre lesz szükség, mert ebből az adagból 2,5-3 liter Transzilvánikum készül és amilyen finom, egy adag nem lesz elég a ballagási ebédre. S igaz ugyan, hogy a hozzávalókból van olyan, amit ebben az időszakban már nem lehet beszerezni, mégis fontosnak tartottam beblogolni most, egyrészt, mert tartok tőle, hogy a jövő évi zölddiószezonig valahová elkeverem a cetlit, amire írtam a receptet, másrészt a jövő évi szezonig ebből cseppnyi sem marad az üveg alján.

Hozzávalók: 1 l szesz (94 fokos tiszta alkohol), 8 szem zölddió, 15 szem meggy, 1 mokkáskanál reszelt gyömbér, 1 púpozott kiskanál pörkölt kávé, 12 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 szem szegfűszeg, 1 darabocska fahéj, 75 dkg cukor, 1 l víz.

Elkészítése: A zölddiót összetörjük, vagy karikára vágjuk és beletesszük egy nagyobb méretű befőttesüvegbe. Hozzáadjuk a meggyet, a mazsolát, a narancshéjat, a reszelt gyömbért és a darabosra tört pörkölt kávét, valamint a fűszereket. A cukrot feloldjuk a vízben és rátöltjük a gyümölcsre, végül hozzáadjuk a szeszt is. Összekavarjuk és két hónapig meleg helyen érleljük. Ezután gézen át leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Kellemes, kissé fanyar ízű fűszeres likőr lesz belőle. Egyetlen hibája: nagyon itatja magát.

Jó fakanálforgatást!


22 megjegyzés:

Adél írta...

Ahogy csak a nevét és a képet megláttam,azt mondtam :na ilyet én is iszok karácsonykor!!!..erre meg olvasom,hogy zöld dió:(((((((((
Ajánlom,hogy dugd el jól!!
:)
Ja..és légyszi,mikor lesz zöld dió,juttasd eszembe.De komolyan.:)

Alíz írta...

Aleda: igyekszem majd, hogy emlékeztesselek. Az az igazság, hogy mivel soha nem kóstoltam mielőtt elkészítettem volna, ráadásul amíg érlelődött nagyon gyanúsan nézett ki, nem mertem beblogolni a zölddiószezonban. :)))

Reka írta...

Nagyon jol hangzik ez a likor-recept. En is beallitom az idozitomet, hogy jovo nyaron a zolddio szezonban szoljon :-)))).

Névtelen írta...

Csatlakozom az elöttem szóokhoz!!! Csak el ne felejtesem, ha lesz zölddió!!! Szuper recept! Köszi érte!

Kati írta...

Na ezt én is elkészítem jövőre, nagyon tetszik, én is készítettem zölddió likőrt, ami hasonló, de nincs benne ennyi fűszer. Isteni lett, én is alig tudtam eldugni egy fél liternyit belőle az Ünnepekre.

Turák Kinga írta...

ilyet ittam már, mikor kinn voltunk, de persze az összetételét nem tudtam. Finom volt!!!

Gerdi írta...

Zölddió nélkül nem lesz jó? Szilveszterre el is készülne...

Alíz írta...

Réka: rendben, jegyeztem. :)))

Ancsika: mindenképp lesz egy emlékeztető bejegyzés jövőben zölddiószezonban, mert már nagyon sok embernek megígértem a facebook-on.

Kati: készítettem zölddiólikőrt is, de az egészen más.

Kinga: örülök, hogy ízlett. :)

Gerdi: zölddió nélkül nem ez lesz belőle, hanem valami más, ui. a zölddió az alapja. De adtál gondolkodnivalót, lehet, hogy kitalálok ennek az analógiájára valamit. :)))

zsuzsiga írta...

Ugy jartam mint Aleda. A cim utan en is arra gondoltam, hogy anyueknak es anyosomeknak is milyen jo kis ajandekkal fogok en eloallni karacsonyra...de megsem:(. Na, de jovore, ki nem hagyom:). Zold diot honnan tudnek beszerezni???

Alíz írta...

Zsuzsiga: zölddió sok helyen terem, de ha nem találsz, majd szólj, mert szerzek. :)

Juci írta...

Már azt gondoltam, hogy elfeledkeztél e finomságról.
Nekem is nagyon tetszik a recept. Tavasszal én is készítek majd. Puszi!

Márti írta...

Nagyon jól hangzik, nem ismertem! Nekem van zölddió pálinkám, ezt vajon nem lehet tovább turbózni a többi hozzávalóval?

Alíz írta...

Márti: a már kész zölddiólikőrt kétlem, hogy turbózni lehetne a többi hozzávaló hozzáadásával. Ennek az italnak a lényege, hogy együtt érlelődött minden két hónapon keresztül.

starfi írta...

én is szeretnék idén készíteni! :)) kérem a kedves blogíró hölgyet, ne feledje az emlékeztetést. :D

zazálea írta...

én is szeretném kérni a receptet, bizonyhogy! :)

Alíz írta...

Starfi és Zazálea: örömmel adom és ígérem, szólok a megfelelő időben. :)

starfi írta...

már érik a likőr! alig várjuk, hogy elkészüljön. odahaza anyu is készíti, mert neki is nagyon tetszett a recept, feltéve, ha öcsém felmászott a dió-és meggyfára termésért. :))

Alíz írta...

Starfi: ma vagy holnap én is összerakom, nálunk ugyanis később lesz minden mert 900 méteren vagyunk tengerszint felett. :) Tegnap hozott a lányom egy zacskónyi zölddiót, szerencsére nem kell sok hozzá, mert idén nagyon gyenge a termés. Majd számolj be, ízlett-e a családnak! :)

Adél írta...

Alíz, köszönöm szépen a receptet és azt is, hogy a nyáron eszembe juttattad, így még zöld dió idejében el tudtam készíteni. Irtó finom lett.
Előre is kellemes karácsonyi ünnepet kívánok és majd koccintok az egészségedre eme finom itallal!!!

Alíz írta...

Aleda: örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm a jókívánságokat és hasonló szépeket és jókat kívánok én is.

Névtelen írta...

én is nekilátok. egyetlen kérdésem: hogyan kell az üveget leárni? hermétikusan, vagy kapjon még levegőt, vagy egyáltalán nem zárjuk?

Alíz írta...

Az üveget teljesen le kell zárni, vagyis hermetikusan, ellenkező esetben az alkohol elpárpépg belőle. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails