2011. július 10., vasárnap

200. Olvasó és "szellemidézés"

Sok szeretettel köszöntöm a 200. Olvasómat, Rozmaring & Csokoládét és mindenkit, aki az utóbbi hetekben jelentkezett be nálam rendszeres olvasónak. Mint láthattátok, nem szerveztem sem játékot, sem egyéb trükköt nem dobtam be azért, hogy mielőbb kétszáz olvasóval büszkélkedhessem - pedig megtehettem volna és gondoltam is rá -, egyszerűen úgy döntöttem, bizonyítsanak a receptek: ha jók, akkor még július közepe előtt regisztrál a kétszázadik. Így is történt, Rozmaring és Csokoládé néhány nappal korábban már regisztrált, azonban mivel néhány érdekes receptem már korábbi időpontokra be volt ütemezve, csak most írok a számomra nem hétköznapi eseményről. Meglepim is van Rozmaring és Csokoládé számára, ezért kérem, ha olvassa ezt a bejegyzést, mielőbb írjon egy e-mailt a tollforgato50@gmail.com címre a pontos postai címével, ugyanis meg szeretném ajándékozni egy kis aprósággal, ami ugyan nem ehető, mégis köze van a gasztronómiához.
Mellesleg a fenti képet csak azért raktam be, hogy lássátok, nagy dolgok történnek a konyhámban. Többek közt készül a kovászos uborka Wise Lady és családja fogadására, ennek a receptje rövidesen meg is fog jelenni a blogon. A középső üvegben zölddió-likőr készülődik, ám mivel ez egy kísérlet, csak azután blogolom be a receptjét, miután megkóstoltuk és jónak találtuk, mert ha netán nem találnánk jónak, akkor senkit nem szédítek olyan likőr receptjével, amit mi sem tudtunk meginni. A jobbszélső üvegben az a zavaros lötty Transilvanicum lesz majd két hónap múlva, ha elkészül, és ez is egy kísérlet, emiatt ugyanaz érvényes rá, mint a diólikőrre. Természetesen arról is beszámolok, ha netán nem övezné siker fáradozásomat, ám ezt kétlem, ugyanis már most fantasztikus illatok áradnak az üvegekből, ha leveszem a tetejét, pedig még egy napja sincs, hogy összekotyvasztottam. Ha valakit mégis nagyon furdall a kíváncsiság, és még hozzájut zölddióhoz, írjon e-mailt a fenti címre, csak és kizárólag a saját felelősségére megadom a receptet kóstolás nélkül, de nekem aztán ne reklamáljon, ha netán nem ízlik.
S most akkor jön a magyarázat a címben foglalt "szellemidézésre", ami megboldogult Jóapámtól ered, és a szintén öröklétbe távozott nagyanyám "kotyvalékaira" mondta. Nagyanyám ugyanis amolyan füvesasszony volt, nagyon ismerte a különféle növények jótékony vagy éppenséggel kártékony hatásait, és nyáron a konyhája mindig tele volt különféle "gyanús kotyvalékokat" tartalmazó üvegekkel. Magyarán, sose lehetett tudni, hogy melyik üvegben készül valami finomság, és melyikben valami "jóféle bedörzsölő reumára". Jóapám sosem örült nagyanyám "praktikáinak" - pedig ma mit nem adnék azért a tudásért -, és ha látta a konyhában a "kredencen" (konyhaszekrényen) felsorakoztatva a nagy befőttesüvegeket különféle kotyvalékokkal, mindig megkérdezte jó adag cinizmussal fűszerezve: "Anyám, ez megint miféle szellemidézés?!" Nos, azóta a családunkban mindenféle nagy befőttesüvegben érlelődő kotyvalékot nemes egyszerűséggel "szellemidézésnek" nevezünk. A fotót elnézve, gyanúm támadt: kezdek hasonlítani nagyanyámra?...

5 megjegyzés:

alterego írta...

Gratulálok, megérdemled a sok érdeklődőt, nagyon jók és megbízhatóak a receptjeid :-))))

Kati írta...

Gratulálok, már a 201. követőd is megvan. Én is most érlelem a diólikört, nálam már 3 hete ázik, aztán jövő hétvégén hozzáteszem a fűszereket, aztán ázik tovább. Én is csak majd akkor teszem fel a blogra, ha iható lesz.
Arra a Transilvanicumra kiváncsi vagyok.

4Gyerek írta...

Transilvanicum enyém oldalam is fúrja.
Sokadik olvasóidhoz gratula.
Zölddió likőr ezek szerint idei sláger, nálam is érik már egy hónapja. Jé, jut eszembe, jó lesz foglalkozni ezzel is ha már hazajöttünk.

Alíz írta...

Alterego: Köszönöm!

Kati és 4gyerek: Köszönöm! Úgy látszik, tényleg ragadós a diólikőr-készítési láz. :)) Noha igazából csak a román blogokon láttam mozgást diós készítményeket illetően. :) Nekem a jövendőbeli kolléganőm hozta meg a kedvem rá, nála kóstoltam is. A Transilvanicum receptje pedig a lányom szerzeménye, és a dió is. :)

Adél írta...

Gratulálok a sok olvasódhoz,nem lep meg a nagy szám,hisz téged élvezet olvasni:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails