2011. november 4., péntek

Kacsasült

Csak olyankor irigylem a nagyvárosban lakókat, amikor kedvem szottyan valami különlegesebb húst vásárolni, s nem találok még a nagy bevásárló központokban sem olyan húst, amilyenre éppen fáj a fogam. Mert nálunk a "csakazértsemíromleanevét" bevásárló központokban sem lehet például kacsa-, libahúst venni - legalábbis, amikor kerestem, soha nem volt. Érthető, mennyire megörültem, amikor a kis piac melletti "csirkeboltban", megláttam, hogy kacsacombot árulnak. Mivel aranyárban volt, és nálam sem volt túl sok pénz, két combot vettem, ami a lányommal kettőnknek elég volt egy fejedelmi vacsorához. Végül, hárman ettünk belőle, mert betoppant Rozi is, az ügyes, talpraesett, kicsi barátosném - hárman is jóllaktunk belőle. Mivel nem akartam túlkomplikálni, a legegyszerűbb fűszereket használtam, így is mesés lett.

Hozzávalók: személyenként 1 kacsacomb, só, bors, paprika, fokhagymapor (vagy zúzott fokhagyma), kakukkfű, olaj, kevés fehérbor, kacsazsír. 

Elkészítése: A kacsacombot megpucoljuk, megmossuk, a vizet leitatjuk róla, majd bekenjük vékonyan olajjal és a fűszereket beledörzsöljük. Ebben a pácban érleljük hűtőszekrényben legalább 12 órát. Ezután a kacsazsírral vékonyan kikenünk egy kisebb tepsit, belesorakoztatjuk a combokat, alátöltjük a bort, majd alufóliával letakarva sütőben pároljuk. Kb. 30-40 perc után levesszük az alufóliát és a pecsenyelével többször is meglocsolva piros, ropogósra sütjük a kacsát. Párolt vöröskáposztával és krumplipürével tálaljuk.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők hagyják ki a krumplipürét, csak párolt vöröskáposztával fogyasszák húsnapon.

Jó fakanálforgatást!

8 megjegyzés:

Jutka írta...

Mmm, nagyon szeretjük! Édesanyámnak még van egy kacsája..sajnos az idén nem volt szerencse hozzá, nem bújt ki csak 2 :)

Vicuska írta...

Fejedelmi étel- kevés fűszerrel is! :) Ritkán lehet fővárosi szinten bármilyen ízletes húshoz jutni, annyira ízetlenek ezek a mesterségesen felpumpált szárnyasok (is). A házi nevelésű sajnos aranyárban van... ha van egyáltalán!

tücsi írta...

Mi most kivételesen olyan finom izű kacsaszárnyat kaptunk, ami nagyon ritkán fordul elő. És még hús is volt rajta. 4 db volt egy csomagban, úgy hogy 3-nak éppen bőven elég volt. Sajnos elfelejtettünk venni káposztát, így kovi-ubival ettük.
Ez sem volt olcsó!!!!!

Anikó írta...

Megfigyeltem, hogy a kacsát és a libát csak sózni és borsozni kell, majd így megsütni, akkor a legfinomabb, ha egyben sütök kacsát akkor a hasüregbe bőven szórok még majorannát a són és borson kívül, de más nem kell. Az egyik legfinomabb étel párolt káposztával, nagyon szeretjük:-)))
Most jön majd Márton nap, lehet libázni, finom leves, ludaskása, sültek, libatepertő lila hagymával, csorog a nyálam már előre:-))))

Alíz írta...

Jutka: Az biza jó dolog, ha van házi tenyésztésű kacsa. :) Régebb keresztanyám lepett meg néha egy-egy kacsával, de már ő sem tenyészt.

Vicuska: Sajnos, már nálunk is csak a felpumpáltakat lehet vásárolni. Édesanyám mindig tartott tyúkokat, ez nagyon jó volt, mert volt tojás, meg néha egy kis husi is, de az ősszel levágta az összes tyúkját, mert már teher számára a gondozásuk. 75 éves édesanyám, érthető...

Tücsi: Kacsaszárnytőhöz volt szerencsém már, azt azért szeretem, mert jó sok zsírja is van, amit ki lehet olvasztani.

Anikó: Hát ez az, egy ideje már keresem mindenféle üzletben a libahúst, de még nem találtam. Viszont nem adtam fel, továbbra is keresem. :)))

Roza írta...

Ez az igazi!:) Kacsasült párolt káposzta, burgonya!:) Imádjuk!:)

Juci írta...

Mennyei!

Annamaria írta...

Jaj utoljara gyerekkoromban ettem kacsasultet a nagyinal ,Uristen milyen finom volt ! azota sem mert ahogy mondod nem lehet kapni :-(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails