2012. április 8., vasárnap

Áldott húsvétot!

Kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok kegyelemteljes, áldott húsvétot minden Kedves Olvasómnak és véletlenül vagy szándékosan "ide tévedt" Látogatómnak! Szándékosan választottam ugyanazt a fotót, amit egy évvel korábban és amit a fejlécen is láthattok, ugyanis az utóbbi napok nagy meglepetése volt, hogy a tavalyi húsvéti jókívánságomra többen kerestek rá, mint az aranyló grízgaluska receptemre. Többször is megnéztem, mit is írhattam egy évvel korábban, hogy ennyire vonzza az embereket, míg viszont nem láttam különböző helyeken ugyanezt a fotót. Végül is örülök, hogy örömet szerezhettem néhány embernek vele, annak még inkább örültem volna, ha egy aprócska linkkel jelzik, honnan is van a fotó. S ha már így adódott, a jövőre való tekintettel, kiegészítésképpen a tavalyi bejegyzéshez elmondanám, hogy a csodálatos írott tojásokat a gyergyócsomafalvi Fehér Gizella tojásíró asszony, okleveles népi iparművész készítette, és nagyon örülnék neki, ha azok közül néhányan, akik lemásolták a képet, legalább ezt mellékelnék a fotóhoz. Köszönöm!
Örömmel töltött el, hogy megnőtt az érdeklődés a húsvéti ételeim iránt, az elmúlt héten többezren kerestek rá a töltött bárány, a csavart csülök és a bárányfejlevesemre. Többek közt Gabojsza készítette el a csavart csülköt és mint írta várakozáson felüli lett a végeredmény. Kellemes meglepetés volt az is, hogy néhányan személyesen kértek tanácsot a húsvéti menüt illetően, illetve beszámoltak a sikereikről. Többek közt Irénke Kibédről jelezte, hogy családjának nagyon ízlett a bárányfejlevesem, Katika - aki földim, de Budapesten színésznő - a hagymahéjas tojásfestés rejtelmeiről kért útmutatást, de érdekelte a húsvéti menü is, hiszen ottani barátainak akarta megmutatni, mire képes egy lány, ha székelyből van. Timike, a lányom barátnője az üzletből hívott fel, mit vásároljon a töltött csirkecombhoz, ugyanis mivel édesanyja Németországban dolgozik, idén ő főzött húsvétra a család férfitagjainak. Mindenkit nem tudok felsorolni, hiszen erre nem lenne elég ez a bejegyzés, csupán néhány érdekesebb esetet emeltem ki és ezt is csak azért, mert gasztrobloggerként ezt az érdeklődést tekintem a legszebb húsvéti ajándéknak. Köszönök minden érdeklődő levelet, üzenetet, telefonhívást és remélem, hogy tudtam segíteni. Az alábbiakban pedig következzen az idei húsvéti menü, amiből még jócskán maradt holnapra is.
Ez volt a reggelink: főtt sonka, csavart csülök, szárnyas pástétom (drob), apró fasírt. Nem készült fotó a töltött bárányról, a csavart húsról és a rengeteg zöldségről, ami az asztalon volt.
A finomságokat kókonyával ettük, amit Hajni barátnőm sütött Szárhegyen és a férje, Attila nagyszombaton még melegen hozta haza. A kókonya egy kalácsféleség, amit ilyen szépre fonnak és noha ismerem a receptjét, eszembe sem jut ilyet készíteni, mert olyan "csodasütő" nincs a világon, ami Hajni kemencéjét felülmúlná. Még azt is elárulom, hogy nagyszombaton hajnali háromkor kelt, hogy napkeltére már készen bedagasztott tésztája legyen és délig megsüsse minden megrendelőjének a kókonyát és a pityókás házikenyeret.
 Ebédre kacsahúsleves volt apró masnitésztával, hideg báránysült és sült csirkecomb krumplisalátával, mert nálunk nem mindenki szereti a bárányhúst.
Desszertnek pedig profiterolt tettem az asztalra, amit régóta készülök elkészíteni. Most összejött és ebben némi része volt TücsökBogár SAD-kiírásának is, de erről több részletet nem árulok el egyelőre.

11 megjegyzés:

IsaBella írta...

Áldott Húsvétot Nektek is! (:
A tojások gyönyörűek! Azt hiszem, van még ahova fejlődnöm! :D Bár tény, eddigi tojás-író pályafutásom legjobb eredményei születtek az idén. :)
A húsvéti étkek is nagyon guszták! Biztos öröme telt a családnak is, miközben fogyasztotta. :)

Névtelen írta...

Kedves Alíz!

Ma éjjel véletlenül találtam a blogra és teljesen beleszerettem!
Főleg a levesek és a befőzés/tartósítás rovatok tetszenek!
Végigfogom olvasni és főzni ezeket a remek recepteket.
Gratulálok a bloghoz és áldott húsvétot kívánok szeretettel!

Alíz írta...

IsaBella: Köszönöm! Ami a tojásírást illeti Fehér Gizit nehéz lekörözni, de ha komolyabban érdekel a dolog, tudok ajánlani neked egy jó lehetőséget. Nálunk minden évben a húsvét előtt egy héten át a tájházban tojásírást oktatnak, többek közt Gizi az egyik oktató. Érdemes kipróbálni, a lányom is ott tanult meg tojást írni. :)
Kedves Névtelen: Örülök, hogy tetszenek a leveseim és a befőzős receptjeim. Vigyed a reciket bátran, próbálkozz és számolj be az eredményekről. :)

Jutka írta...

Neked is kellemes Ünnepet, sok locsolót! :)

Hobbychef írta...

Fincsi volt a húsvéti menű. Kellemes Húsvétot!

marisz57 írta...

Remek ételsort vonultatsz fel a húsvéti bejegyzésedben!
Nekem a bárányos ételek tetszenének leginkább, de nálunk bárányhúshoz jutni csak ritkán lehet.
A festett tojások gyönyörűek, Gizike igazi művésze a tojásfestésnek.
További kellemes ünnepet kívánok!

Reka írta...

Finom etelek kerultek a husveti asztalra!!!! Aldott Unnepeket!!!!

Alíz írta...

Jutka: köszönöm szépen!
Hobbychef: fincsi volt bizony!
Marisz57: nagyon finomak voltak valóban a bárányos ételek. Szerencsére nálunk még lehet kapni bárányt, édesanyám szomszédja minden évben vág, tőle szoktuk venni.
Réka: köszönöm szépen!

Kati írta...

Kedves Alíz, nem is csodálkozom, hogy hozzád fordulnak sokan tanácsért főzés, sütés terén, hisz én is kértem tanácsot többször is tőled, mindig tudtál választ adni.
Kívánok én is Áldott Húsvéti Ünnepeket Nektek:)

Alíz írta...

Kati:köszönöm. :)

Unknown írta...

Gyönyörűek a tojások. Szeretném "ellopni" a képet.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails