2012. április 3., kedd

Csavart csülök

Itt most lesz egy kis csalás, ugyanis ezt az ételt már beblogoltam korábban, viszont akkoriban egyáltalán nem figyeltem a tálalásra, a fotózásra és a leírása is eléggé esetleges. Nos, ugye, mondanom sem kell, ezt  is a Székely Konyhának készítettem, és az sem titok, hogy a lányom segített a tálalásban, többek közt azt a gyönyörű paradicsomrózsát ő készítette. És természetesen ezt is azért blogolom be, hogy a Tücsi felkérésére készülő ajánlóba szép fotókat tehessek. 

Csavart csülök 

Elkészítési ideje: 3-3,5 óra. Noha elkészítése igényel némi gyakorlatot, megéri elkészíteni, hiszen előállítási költsége lényegesen alacsonyabb, mint a húsvéti sonkáé, ráadásul ízletesebb.

2 nagy füstölt csülök vagy 3 kisebb (kb. 1,5-2 kg), 5-6 cikk fokhagyma, őrölt bors 

1. A csülköket, ha nagyon sós, kiáztatjuk, alaposan megmossuk és bő, hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús.
2. Közben megpucoljuk a fokhagymát, előkészítjük a borsot és egy nagy celofánt.
3. Egy nagy tálba halmozzuk a csontról lefejtett húsdarabokat, figyelve arra, hogy minél épebb darabokban maradjanak. Meghintjük zúzott fokhagymával és borssal, illetve ráöntünk kb. egy merőkanálnyi forró csülöklevet.
4. A kiterített celofánra ráhalmozzuk a húst úgy, hogy alul tesszük a bőrös részeket, és rátöltjük a fűszeres levet is.
5. Ezután szorosan a celofánba tekerjük a masszát úgy, hogy minél keményebb rudat nyerjünk. Két végét bekötözzük, a csülökrudat két vágódeszka közé helyezzük, és nehezéket téve rá hagyjuk kihűlni. 6. Rézsútosan szeleteljük, eltávolítjuk a celofánt a szeletekről, citromkarikákkal, főtt tojással, mustárral vagy friss zöldséggel tálaljuk.

Jó tudni!

• Fontos, hogy amint megfőtt a csülök, azonnal csontozzuk ki és minél gyorsabban dolgozzunk vele, hogy még melegen celofánba tekerjük a fűszeres húst.

Jó fakanálforgatást!

Vegyétek, főzzétek, ha beblogoljátok egy linkkel utaljatok a forrásra.

7 megjegyzés:

MrsSame írta...

Lehet,hogy buta kérdés,de azt írtad,ha sós kiáztatjuk. Akkor gondolom nem sima csülökről van szó hanem valami füstölt fajtáról. Jól gondolom?

Kati írta...

Nekem még új, mert nem láttam a régit:) Szép lett a tálalás, az biztos, de el tudom képzelni milyen finom lehet maga az étel:)

Alíz írta...

MrsSame: Isten hozott nálam! És igen, jól gondolod, füstölt csülökről van szó. Köszönöm, hogy figyelmeztettél, azóta már javítottam is. :)

duende írta...

Ez nagyon szuper, vittem az ötletet, köszönöm! :)

Alíz írta...

Duende: egészségetekre! Majd számolj be, ízlett-e a családnak. :)

Notburga írta...

Jó ötlet ez a csavarás, köszi.

Alíz írta...

Kati és Notburga: épp most főnek a csülkök, kb. 2 óra múlva már csavarom. :))) Valóban nagyon finom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails