2012. április 24., kedd

Salátás bableves

A tavaszi ételeknél maradva, íme egy nagyszerű leves még nagyanyámtól. Ő ugyanis rendszerint olyankor főzte ezt a levest, amikor gyérítette a frissen kibújt salátát. Ilyenkor kora reggelente hátrament a veteményes kertbe, hogy a friss harmaton "babusgassa" a sarjadzó zöldségeit, virágait. Amit számunkra hasznosnak, fogyaszthatónak talált, azt csak úgy a köténykéjében előhozta a konyhára, a többit hátradobta a baromfiudvarra, hiszen a tyúkoknak is kell a vitamin. Így landoltak a saláta gyérítéséből származó zsenge levelek a bablevesben, s mivel ilyenkor már kaporzöldet is lehetett tépni a kertből, hát azzal fűszerezte. Ekképp a hosszú télen idején már megunt csülkös bableves pompás tavaszi levessé lényegült, mi pedig egyszerűen imádtuk. 

Salátás bableves

Elkészítési idő: 2-2,5 óra. A salátás bableves nagyon tartalmas, ízletes leves, mivel hűtőben jól tárolható, ajánlott belőle nagyobb adagot főzni. Zöldhagymával fogyasztva nagyon finom.

Leves: 50 dkg száraz tarkabab, 1 csülök, 1 közepes fej saláta, 1 fej hagyma, 1 csokor friss kaporzöld, 2-3 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, pirospaprika, só. 
Tálalás: tejföl és ecet. 

1. A tarkababot és a csülköt előző este beáztatjuk, majd másnap bő vízben egy fej hagymával enyhén sózva feltesszük főni.
2. Amikor a bab és a csülök megpuhult, kivesszük a csülköt, és falatnyi darabokra vágjuk, majd visszetesszük a levesbe.
3. Beletesszük a kis darabokra tépkedett vagy csíkokra vágott salátát, a finomra vágott kaporzöldet és a fokhagymát.
4. A lisztből a zsíron vékony paprikás rántást készítünk, és berántjuk vele a levest.
5. Tálaláskor tejfölt és ecetet adunk mellé.

Jó fakanálforgatást!

Az ízletes étel receptje megjelent a Székely Konyha áprilisi számában.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Imádom a salátás fuszulykát, ahogy nálunk nevezik:) Ma ebédre nálunk is az volt:) Minden nap megenném:)

Annamaria írta...

Hmm ez nagyon finom ,az en nagyim is pont igy csinalta es en is ,csak varom hogy meg nojon a salatam :-) de jovo heten biztos lessz mar es akkor fozok egy jo nagy adagot !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails