2012. május 13., vasárnap

Epres joghurttorta

A gyermekeim kishúga ma elsőáldozó, a lányom hivatalos az ünnepségre és az ezt követő díszebédre. Azonban az volt a kérése, hogy az ajándék és a csokor virág mellé készítsünk egy tortát is; valami egyszerű, de nagyszerűre vágyott, olyanra, ami finom és hamar készül, mert meglehetősen kevés időnk volt a tortasütésre. Így eldöntöttük, legyen valami gyümölcsös, sütésnélküli, mert a kishúga is szereti a gyümölcsös tortákat, ráadásul valóban gyorsan készül. Szombaton reggeliben elbattyogtam a piacra és meglepetésemre nagy halom eper mögül mosolygott rám az korábbi évekről ismert szatmári román menyecske, aki rettenetesen töri a magyar nyelvet - alig lehet érteni, mit mond -, de kedvenc kisvárosom piacán mindig magyarul szól még azokhoz a vásárlókhoz is, akikről tudja, hogy jól beszélnek románul. Most is így történt. "Vegye dámná, finom szatmári eper!" - bíztatott a vásárlásra, s noha a tízlejes kilónkénti ár kissé meghökkentő volt elsőre, úgy véltem, a gyermekeim kistestvére megérdemli. Aztán a piacról hazafelé tartva azt is kitaláltam, hogy csíkosra krémezem, alul-felül fehér krémmel közepében pedig rózsaszínnel. Végül szombaton este, amikor mindketten otthon voltunk már, a lányommal ripp-ropp összedobtuk kb. fél óra alatt, közben jókat nevettünk és beszélgettünk.

Epres joghurttorta 

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Gyorsan és könnyen készülő tavaszi torta, üde ízvilággal.

Tortaalj: 25-30 dkg keksz, 10 dkg vaj, 2-3 evőkanál tej, 1-2 evőkanál rum. 
Fehér joghurtkrém: 3 dl joghurt, 1 dl tejföl, ½ dl tej, 1 tasak zselatinpor (1 evőkanálnyi), 3-5 evőkanál cukor, 3 dl tejszín. 
Rózsaszín joghurtkrém: 2 dl joghurt, 10-15 dkg eper, 2-3 evőkanál cukor, fél tasak zselatinpor (1 kiskanálnyi), 1-2 evőkanál tej, 1,5 dl tejszín. 
Díszíték, töltelék: kb. 1 kg eper. 

1. A kekszet apróra törjük. A vajat a tejjel összeforraljuk és a kekszhez adjuk, 1-2 evőkanál rummal ízesítjük, majd kerek, kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk a masszát. Hűtőben tartjuk, míg elkészítjük a krémeket.
2. Az epret megmossuk, szárát eltávolítjuk, néhány szebb szemet félreteszünk a tetejét díszíteni, illetve kivesszük belőle azt a 10-15 dekányi mennyiséget, amiből a rózsaszín krémet készítjük. A többit vékony szeletekre vágjuk.
3. Elkészítjük a fehér joghurtkrémet: a zselatint tejbe áztatjuk; a joghurtot összekavarjuk a tejföllel és feloldjuk benne a cukrot; felverjük a tejszínt; a zselatint felforrósítjuk és a cukros joghurt masszához kavarjuk, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabba.
4. Elkészítjük a rózsaszín joghurtkrémet: a zselatint tejbe áztatjuk; az epret botmixerrel pépesítjük, vagy villával összetörjük; a joghurtot összekavarjuk az eperpéppel és feloldjuk benne a cukrot; felverjük a tejszínt; a zselatint felforrósítjuk és a cukros-epres joghurt masszához kavarjuk, majd lazán bele forgatjuk a tejszínhabba.
5. A tortaformában lévő tortaaljat kirakjuk eperszeletekkel, rásimítjuk a fehér joghurtkrém felét, ismét kirakjuk eperszeletekkel, ráhalmozzuk a rózsaszín joghurtkrémet, ezt is kirakjuk eperszeletekkel, majd befödjük a maradék joghurtkrémmel.
6. A tetejét tetszés szerint díszítjük a félretett eperszemekkel, majd tálalás előtt kb. 3-4 órát hűtőben tartjuk, hogy a krém megdermedjen.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

Kati írta...

Biztos sikert aratott a tortátok, én ma úgy megkivántam az epret mint a terhes asszony, de még egy szemet se kaptunk a piacon.

Alíz írta...

Kati: Még nem tudom, milyen sikere volt, mert még nem jött haza a lányom. :) Meglep, hogy nem volt nálatok eper... Nálunk tele volt a piac eperrel, rengeteg volt, igaz fele spanyol és török eper volt. Egy helyen volt szatmári eper, s az biztos az volt, mert évek óta mindig attól a fehérnéptől veszem az epret, aztán a sárgabarackot és mindenféle gyümölcsöt.

Juci írta...

Valóban egyszerű, de annál finomabb és szerintem is nagyon jó választás volt, mert ezt a tortát mindenki szereti, kicsitől nagyig!!

irén írta...

Ebben a tortában benne van a te nagy szíved is ! Én látom :)

Petra írta...

Mennyei, könnyű finomságot varázsoltál. Biztosan nagy sikere volt. :)

Alíz írta...

Juci: valóban jó választásnak bizonyult, mindenki szerette.

Irén: igen, ott van. :)))

Petra: bizony szerették. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails