2012. április 15., vasárnap

Báránysült paprikás krumplival

Ez a finom báránysült húsvétkor került nálunk az asztalra. Igaz csak édesanyám, a menyecském és én ettünk belőle, mert egyik gyermekem sem szereti a bárányhúst. Emiatt jó számomra a húsvét, mert ennek ürügyén mindig készítek bárányos ételeket és ilyenkor van, akivel elfogyasztani. Így történt idén is, a gyermekeim ették a csirkecombot, mi pedig Alinával és édesanyámmal a báránysültet.

Báránysült paprikás krumplival 

Előkészítési ideje: 30 perc. Sütési ideje: 1,5-2 óra. Húsvéti főtétel, de kiváló bármilyen ünnepi alkalomra. Hidegen, melegen egyaránt finom.

Báránysült: 1 báránycomb, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, pici olaj, 1-2 dl fehérbor, 1-2 evőkanál zsír. 
Paprikás krumpli: 1 kg burgonya, pirospaprika, só. 

1. A báránycombot megtisztítjuk a hártyáitól, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, majd alaposan bedörzsöljük a pici olajjal elkevert zúzott fokhagymával. Frissentartó fóliával letakarva legalább egy éjszakát érleljük.
2. Serpenyőben kevés zsírt forrósítunk és a báránycomb mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük.
3. A báránycombot átemeljük egy tepsibe, ráöntjük a zsírt, amiben pirult, aláöntjük a bort, alufóliával lefödjük és csendes tüzön kb. 1 órát pároljuk.
4. Ezután levesszük a fóliát és addig pirítjuk, amíg a bor teljesen elpárolog és zsírjára sült a bárány. Közben többször is meglocsoljuk a pecsenyelével.
5. Ezidő alatt megfőzzük héjában a krumplit, meghámozzuk és nagy kockákra vágjuk.
6. Ha megsült a bárány, óvatosan kivesszük a tepsiből, a zsír nagyobb részét letöltjük, a maradékban pedig, feloldunk, kb. fél kiskanálnyi pirospaprikát, majd a krumplit beleforgatjuk. Megsózzuk, még egyszer átforgatjuk a krumplit, betesszük a sütőbe és öt perc alatt összemelegítjük.
7. Reteksalátával tálaljuk.

Jó tudni!
• Figyeljünk arra a bárány sütésénél, hogy a zsír ne égjen meg!

Jó fakanálforgatást!

5 megjegyzés:

Kati írta...

Akkor én is nálatok ebédeltem volna, mert én is szeretem nagyon a bárányhúst:)

Roza írta...

Furcsán hangzik, hogy paprikás krumplival, de biztosan nagyon finom volt. Jól néz ki:)

sedith írta...

Nagyon finom lehetett! Leggyakrabban mi is így készítjük a báránysültet!:)

Alíz írta...

Kati: gyere, szívesen látlak egy következő bárányos ebédre!

Roza: most, hogy így mondod, már nekem is furcsának tűnik. Hm... Elgondolkodom rajta, lényegében a pecsenyezsírban pirítottam meg a krumplit, mert olyan jó íze lesz attól. Na, valahogy átfogalmazom, mert a paprikás krumpli valóban valami egyébre enged következtetni. :) Köszönöm az észrevételt és az elismerést! :)
Sedith: hát igen, már nem először fordul elő velünk, hogy valamit egyformán, vagy szinte egyformán készítünk. :))) És az az igazság, hogy a báránysültnek ez a legegyszerűbb változata ízlik nekem a leginkább. :)

Éva írta...

Nagyon ízletes lehet, bár még bárányhúst nem ettem. A zsírjában átsült krumplinak is igen finom lehet az íze!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails