2012. április 9., hétfő

Feketeerdőtorta

Ez a torta még márciusban készült édesanyám (Irén) és Sanyi öcsém névnapjára - idén egyszerre köszöntöttük őket. Valami finomat és egyszerűt akartam, aztán erre esett a választás. Mivel még soha nem sütöttem feketeerdőtortát, körülnéztem a blogokon, ki, hogyan készíti, végül Mariam változata tetszett leginkább és többnyire betartva az ő leírását készítettem el a magam verzióját. Noha, a szállítással kissé megnyomódott, ízértékéből semmit sem veszített és nagyon ízlett, főleg az öcsémnek, aki nagy tortarajongó. 

Feketeerdőtorta 

Elkészítési ideje: 2-2,5 óra. Nagyon finom alkalmi torta, ajándékozhatjuk név- és születésnapra, de akár egy unalmas évközi vasárnap is feldobható vele.

Kakaós piskóta: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó; 
Szirup: 1 dl meggylikőr, 0,5 dl meggykompótlé; 
Meggyes krém: 4 dl meggykompótlé, 1 tasak vaníliás puding, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 1 befőttes üveg meggykompót, 2-3 evőkanál cukor; 
Tejszínhabkrém: 4-5 dl tejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál zselatinpor, ½ dl tej; 
Díszíték: meggyszemek, csokoládéreszelék. 

1. Piskóta hozzávalóiból az itt található leírás alapján kakaós piskótát készítünk.
2. Ha kihűlt a piskóta, három lapra vágjuk.
3. A vaníliás pudingot, a keményítőt és cukrot simára kavarjuk a kompótlével, majd lassú tűzön addig forraljuk, amíg besűrűsödik. A meggyszemekből néhány szebb szemet félreteszünk, a többit kimagozzuk, kettéválasztjuk és a krémhez kavarjuk. Az edényt hidegvízbe merítve, kihűtjük a krémet. 4. A zselatint feloldjuk a tejben és amíg ázik, a tejszínből a porcukorral kemény habot verünk. Az áztatott zselatint gőz fölött felforrósítjuk – de nem forraljuk –, majd a tejszínhabhoz kavarjuk.
5. A háromba vágott tortalap alsó részét tálcára fektetjük, meglocsoljuk a meggylikőrből és meggyléből kevert sziruppal. Két erős zacskó sarkába töltjük a kétféle krémet levágjuk a sarkakat, majd középről indulva körkörösen egy meggykrém- és egy tejszínhabkrém-csíkot „rajzolunk”.
6. A krémes tortalapra rátesszük a középső tortalapot, meglocsoljuk a sziruppal, majd hasonló módon körkörös krémcsíkokat „rajzolunk” rá.
7. Befödjük a harmadik a tortalappal, azt is meglocsoljuk a sziruppal, majd egyenletesen bevonjuk a maradék tejszínhabkrémmel.
8. Csokoládéreszelékkel megszórjuk a torta felületét és a félretett meggyszemekkel tetszés szerint díszítjük.

Jó fakanálforgatást!

3 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon jól sikerült a feketeerdő tortád!
Képzeld, még én se sütöttem, valahogy félek tőle... mármint az elkészítésétől.
De most veszek egy nagy levegőt, és elhatározom magam, hogy még ebben az évben én is megpróbálom!

Alíz írta...

Marisz57: csak hogy tudd, ugyanígy voltam vele én is egészen addig, míg ki nem próbáltam. De ezután biztos többször is fogok készíteni, sőt, beindult nagyon a fantáziám, hogy ezzel az ízkombinációval más formában is elkészítesem. :)

Anazar írta...

Nagyon gusztusos külső! Belül meg meggy-tejszín, hmmm :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails