2012. május 12., szombat

Kacsamáj másként

Úgy adódott, hogy a minap sikerült majdnem egy kiló kacsamájat vennem - eléggé ritkán lehet mifelénk ilyesmit vásárolni, s amikor van, akkor aranyárban árulják. Ez most valamitől még elfogadható áron volt, amin csodálkoztam is kicsit, de miután tanulmányoztam a címkéjét, ami semmi gyanúsat nem tartalmazott a lejárati időre, meg egyéb furcsaságokra vonatkozóan, és az ismerős elárusító nő is biztosított róla, hogy kóstolták, nagyon finom, hát megvettem. Útban hazafelé végig azon morfondíroztam, hogy a szokványostól eltérő módon kellene ezt elkészíteni, ha már ilyen olcsón sikerült megvenni. Gondoltam, megadom a módját, elvégre nem kerül minden nap kacsamáj az asztalra nálunk. Igen ám, de hogyan? Mert a korombéli háziasszonyoknak már megvannak a jól bejáratott receptjei... Mivel semmi egetrengető ötlet nem jutott eszembe, gondoltam "megguglizom", lássuk a "legjobb barát", milyen ötlettel szolgál. Így hát, beírtam a keresőbe "kacsamáj másként" és láss csodát, ezt a receptet dobta ki mindjárt elsőre. Mivel tetszett a fűszerezése és egyszerűnek találtam az elkészítési módozatát, tovább nem is keresgéltem. Annyit variáltam rajta, hogy kihagytam belőle a petrezselyemzöldet, mert épp nem volt friss belőle itthon, illetve nem párolt zöldséggel, hanem puliszkával és salátával tálaltam. Köszönet érte a Receptgyár.hu oldalnak, nagyon finom volt, készítek még ilyet. 

Kacsamáj másként 

Elkészítési ideje: 30-40 perc. Különleges fogás, ami kiváló lehet egy vasárnapi ebédre.

40 dkg kacsamáj, 2 nagyfej hagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 2-3 cikk fokhagyma, 2-3 dl tej, só, bors, majoránna, őrölt szerecsendió és petrezselyemzöld. 

1. A kacsamájat megtisztítjuk, majd annyi tejben, amennyi ellepi kb. fél órát áztatjuk.
2. A felhevített kacsazsíron megfuttatjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott kacsamájat, majd fehéredésig pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával és őrölt szerecsendióval. Összekeverjük, ráöntünk kb. egy deci tejet és mérsékelt tüzön, fedő alatt, többször megkavargatva addig pároljuk, míg a hagyma üvegessé válik.
4. Ha már megpuhult a hagyma, megszórjuk petrezseyemzölddel és tálalásig lefödve, melegen tartjuk. Párolt vegyeszöldséggel, vagy puliszkával és salátával tálaljuk.

Jó tudni! • A szárnyasok máját sütés előtt is sózhatjuk, mert nem keményedik meg.

Jó fakanálforgatást!

4 megjegyzés:

Márti írta...

Nagyon finomat ettetek! mi is nagyon szeretjük, de mint írtad, ritkán jutunk hozzá :(

Hobbychef írta...

Finomat főztél. Nálunk a multinál, ahol vásárolni szoktam, mindig van de tényleg aranyárban. Legfejebb a libamáj drágább.

Alíz írta...

Márti: ahogy mondod! Amikor megláttam, hogy van kacsamáj, ráadásul 12 lej kikója (1 kg friss csirkemáj kilója 13-14 lej közötti), nem jött, hogy elhiggyem. Előtte még láttam 20 lej fölötti árban, de azt mondtam rá: "nem szeretjük." :))))

Hobbychef: köszönöm az elismerést. :) Nálunk nemcsak drága, de ritkán lehet venni. :)

Névtelen írta...

na,megprobalom, lattam a China-townban kacsamajat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails