2012. március 24., szombat

Sárgarépás csirkevagdalt kolbásszal

Ezt a különleges finomságot néhány héttel ezelőtt készítettem a Székely Konyhának a húsvéti összeálltásba. Igazából valami egyszerűt és olcsót akartam, de mégis különlegeset. Így hát darált csirkehúsból hoztam össze korábbi tapasztalataimra alapozva. A tálalás és a dizájn a lányom munkája, sikerét bizonyítja, hogy hamar elfogyott, és Rozinak a pótleányomnak is nagyon ízlett. 

Sárgarépás csirkevagdalt kolbásszal 

Elkészítési ideje: 1-1,5 óra. Mutatós fogás, ami más alkalmakkor is tálalható hidegtálon.

60 dkg darált csirkehús (comb és mell), 15-20 dkg füstölt kolbász, 1 közepes sárgarépa, 3-4 cikk fokhagyma, 1 kis fej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, őrölt fehérbors, pici olaj és zsemlemorzsa. 

1. A sárgarépát, fokhagymát és hagymát megpucoljuk, ledaráljuk, vagy lereszeljük.
2. A darált vagy reszelt zöldséget a tejtől kinyomkodott és finomra morzsolt zsemlével a húshoz adjuk, beletesszük a nyers tojást, ízlés szerint fűszerezzük, és az egészet összegyúrjuk.
3. Egy őzgerincformát vékonyan kiolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a húsos massza felét egyenletesen belesimítjuk az aljába. Beletesszük a kolbászt, a maradék masszával beburkoljuk, és sütőben addig sütjük, amíg a forma szélétől kezd elválni a hús, illetve a teteje kezd pirulni.
4. A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük, és kb. egy centi vastag szeletekre vágva friss zöldséggel, citromszeletekkel vagy mustárral tálaljuk.

Jó fakanálforgatást!

A recept megjelent a Székely Konyha márciusi lapszámában. Másolása és újraközlése csak a személyes, illetve a Székely Konyha engedélyével lehetséges, 30 százalék szószerinti egyezés a szövegben, illetve a kép másolása már plágiumnak számít. Egyébként vegyétek, vigyétek, készítsétek el, és ha úgy tetszik, akár blogoljátok is be a megfelelő hivatkozásokkal. 

2012. március 21., szerda

Húsvétra hangolódunk a Székely Konyhában

Megjelent a Székely Konyha márciusi lapszáma és már megvásárolható az újságárusoknál. Természetesen, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy előfizetői a Hargita Népének, azok ingyen lapozhatják kis lapocskánkat, amit nagy szeretettel állítottunk össze Ritával, Rékával és Bíborkával. És egyáltalán nem mellékes, hogy ebben a lapszámban Lóri kollégám is besegített egy rövid, de annál ízesebb hírrel. Nem utolsó sorban köszönjük Feri grafikusunk és Ceci korrektorunk   szakértő munkáját.
A lap tartalmáról elmondanám, mivel vészesen közeleg a húsvét, igyekeztünk olyan ételreceptekkel előhozakodni, amik ötlettel szolgálhatnak az ünnepi menü összeállításához. Figyelembe vettük azt is, hogy a húsvétkor hagyományos bárányhúst nem mindenki kedveli, tanácsért egy aranyos dédikéhez fordultunk, a gyergyóalfalvi, 83 éves Domokos Juliánna nénihez. Kiderült, igencsak inspiráltak voltunk, a dédi - aki mellesleg 53 évesen szerzett hajtási jogosítványt és néhány éve még vezetett - pillanatokon belül olyan ötlettel szolgált, hogy ihaj! Töltött kókonyát készített, nem báránybelsőségekből, másból, mégis hagyományos, és azok is jó étvággyal fogyaszthatják, akik egyébként nem eszik a bárányhúst. Még mindig az ünnepnél maradva azt is elárulom, hogy a Költségkímélő hidegtál dizájnja a lányom munkája, így abban a szerencsés helyzetben lehettek, hogy az ünnep környékén láthatjátok a szép tálalást ezen a blogon. A locsolóknak Réka ajánl ízletes és ötletes süteményeket, Rita pedig a vegetáriánusoknak állított össze pompás fogásokat. A Gyors és könnyű rovatunkban mindenféle mártogatóst és salátát ajánlunk a húsok mellé, Bíborka pedig a címlapon is látható Rácz Erzsébettől - a Székely Konyha Egyesület elnökétől - szerzett páratlan bárányhúsból készült hagyományos receptet.

Vegyétek, lapozzátok és szeressétek!

2012. március 18., vasárnap

Zöldborsóleves csirkemellel

Ez a leves úgy lett, hogy az utóbbi időben csontos csirkemellet vásároltam több alkalommal is a lányomnak csomagolni, mert ez olcsóbb - az a néhány lej is számít néha - és én is ki tudom csontolni. Így hát csirkemellfilé ment a csomagba a lányomnak, a csontok meg egyre gyűltek a fagyasztóban és már kezdeni kellett vele valamit, ugyanis kidobni csak úgy sajnáltam. S az az igazság, hogy engem nem neveltek arra, hogy csak úgy kidobjunk olyasmiket, amivel még lehet kezdeni valamit a konyhában. Aztán egyik szombaton - mert rendszerint ilyenkor van nálunk nagy főzés - elővettem a fagyasztóból és egy kanál ételízesítővel feltettem főni, közben előszedtem a zöldségeket, kezdtem pucolni és szétnéztem még mit adhatnék hozzá. Volt még zöldborsó is a fagyasztóban Manci és Jutka szomszédasszonyomnak köszönhetően, hiszen még a tavaly nyáron ők hoztak nekem nagyobb mennyiségben borsót. Így hát lassan kezdtem felépíteni a leveskémet, de lássuk, hogyan is.

Zöldborsóleves csirkemellel 

Elkészítési ideje: 30-40 perc. Kitűnő maradékhasznosító leves, olyankor érdemes készíteni, ha nagyobb mennyiségben filézünk csirkemellet, vagy combot és a megmaradt csontos részekkel nincs mit kezdenünk.

Csirkealaplé: kb. félkilónyi csirkemellcsont és/vagy csirkecombcsont, 1 evőkanál házi ételízesítő, kevés só. 
Leves: 1 evőkanál kacsazsír, 1 kisfej hagyma, 1-2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 1 szelet zeller, ½ kg fagyasztott zöldborsó, só, bors, pirospaprika. 
Tálalás: petrezselyemzöld és tejföl. 

1. A csirkecsontokat megmossuk, hideg vízben egy kanál házi ételízesítővel és pici sóval feltesszük főni. Ha felfőtt, a habját többször is leszedjük és csendes tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról.
2. Ezalatt a zöldséget megpucoljuk, megmossuk, a gyökérzöldségeket karikára, a többit kockára vágjuk.
3. Egy kanál kacsazsíron megdinszteljük az apró kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a gyökérzöldségeket, puhára pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával, borssal és feltöltjük a csirkealaplével.
4. Ha felforrt a leves, akkor hozzáadjuk a zöldborsót, ízlés szerint sózzuk, és csendesen addig főzzük, amíg a zöldborsó is puha lesz.
5. Közben a control leszedjük a húst, a leveshez adjuk és ismét felforraljuk.
6. Tálaláskor petrezselyemzöldet és tejfölt kínálunk mellé.

Jó tudni! 
• Kacsazsír helyett olajt, házi ételízesítő helyett pedig a kereskedelemben vásárolhatót is használhatunk.

Jó fakanálforgatást!

2012. március 15., csütörtök

Majoránnás csirkecsík burgonyapürével és fűszeres almával

A minap valakit vártam ebédre, s mint általában lenni szokott, levesem volt, de kellett hozzá valami tisztességes második, ha úgy tetszik főétel. Mivel ez épp egy olyan napon történt, amikor munka volt és mentem körbe, mint a mérgezett egér, valami olyan kaját kellett kitalálnom, ami gyorsan elkészül, mégis "puccos". Szerencsére volt egy csirkemell a hűtőben, amit egyébként is fel kellett használni, így hát meghámoztam néhány "pityókát", odatettem főni, s amíg  megfőtt lazán elkészítettem a többit is, alig fél órába telt. De inkább leírom, roppant egyszerű. 

Majoránnás csirkecsík burgonyapürével és fűszeres almával 

Elkészítési ideje: fél óra.

Majoránnás csirkecsík: 1 csirkemell, só, fehérbors, majoránna, pici olaj, a sütéshez 
Burgonyapüré: 4-5 nagy burgonya, 1-1,5 dl forró tej, 1 evőkanálnyi vaj, só 
Fűszeres alma: 1-2 alma, fél citrom leve, 1/2 evőkanál vaj, 1/2 evőkanál méz, 1/2 csapott mokkáskanál őrölt fahéj,  1/2 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg 

1. A csirkemellet ujjnyi csíkokra vágjuk és fűszerezzük, sóval, fehérborssal és majoránnával.
2. A burgonyát megpucoljuk, nagy kockára vágjuk, picit sózzuk és annyi vízzel, amennyi épp, hogy ellepi feltesszük főni.
3. Az almát megpucoljuk, apró kockára vágjuk és meglocsoljuk citromlével.
4. Amíg a burgonya fő, egy serpenyőt kiolajozunk és a csirkemellcsíkokat fehéredésig sütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
5. Ha megfőtt a burgonya, leszűrjük, összetörjük, majd a vajjal és a forró tejjel habosra kavarjuk.
6. Egy másik serpenyőben a vajat a mézzel és a fűszerekkel összeforraljuk, beleforgatjuk az almát és addig kavargatjuk, amíg megpuhul, de még nem esik szét.
7. Tálaláskor a csirkemellcsíkok mellé halmozzuk a krumplipürét és a fűszeres almát.

Jó tudni!
• Gyorsíthatjuk az elkészítési idejét azzal, hogy a csirkemell-csíkokat előző este befűszerezzük és hűtőben tartjuk a felhasználásig.

Jó fakanálforgatást!

A recept egyébként a Székely Konyha első számában jelent meg, máshol megjelentetni csak a lapra, illetve a blogra való hivatkozással lehet. 30 százalék szövegazonosság, vagy a fotó másolása már plágiumnak minősül.

2012. március 14., szerda

Kacsahúsleves takarékosan

Ezt a jó kis leveskét úgy főztem, hogy eredetileg nem is ezt akartam főzni. Az történt, hogy a szárnyashúst forgalmazó üzletben - ahová heti rendszerességgel betérek - épp volt kacsafarhát, ráadásul nagyon jól nézett ki, s ami nem utolsó szempont, jó árban volt. Így hát vettem belőle, a zsírosabb részeit kiolvasztottam, még így is lett annyira zsíros, hogy a tetejéről le kellett szednem a zsírjából. Mivel szeretjük a bordástésztát, hát azzal főztem be. 

Elkészítési ideje: 1,5-2 óra. A kacsa húsa egyébként is nagyon zsíros, nem muszáj az egész kacsát belefőzni, mert a farhátnak is pompás levese fő. Ha pedig bordástésztával főzzük be a levest – akárcsak a mellékelt képen látható – ünnepi asztalra is tálalhatjuk.

Kacsahúsleves

Kacsahúsalaplé: 70-80 dkg kacsafarhát, 6-7 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 fej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 kisebb zeller, fél karalábé, 1 paprika, diónyi gyömbér, néhány borsszem, só és házi ételízesítő; 
Levesbetét: bordástészta; 
Tálalás: kurkuma, petrezselyemzöld és őrölt bors. 

1. A kacsafarhátat alaposan megtisztítjuk a tollmaradványoktól és ha nagy a hája, akkor levágjuk és külön kiolvasztjuk.
2. A megtisztított kacsafarhátat bő hidegvízben feltesszük főni, lassú tűznél felforraljuk, közben szűrőkanállal a habját többször is leszedjük.
3. Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, a fokhagymát és hagymát megtisztítva, de héjastól tesszük bele.
4. Ha a zöldséggel felfőtt, beletesszük a fűszereket is, majd úgy állítjuk be a leves fővését, hogy épp csak gyöngyözzön – így lesz szép áttetsző a húsleves.
5. Amikor a hús és a zöldség megpuhult, leszűrjük a levest, kevés kurkumával felforraljuk és Váncsa bordástésztával befőzzük.
6. Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk és őrölt borsot teszünk az asztalra.

Jó tudni! 
• A kacsazsír nagyon finom, zöldséglevesekhez, szárnyassültekhez bátran használhatjuk olaj helyett.

Jó fakanálforgatást!

A recept egyébként a Székely Konyha első számában jelent meg, máshol megjelentetni csak a lapra, illetve a blogra való hivatkozással lehet. 30 százalék szövegazonosság, vagy a fotó másolása már plágiumnak minősül.

2012. március 5., hétfő

Keverőpult-torta - DJ Dewil-nek

Keverőpult-tortát sütöttünk a hét végén a lányommal és a barátnőjével, méghozzá különleges alkalomra: DJ Dewil születésnapjára. A gyergyóremetei Aqua Club diszkó ígéretes tehetségű ifjú DJ-je ugyanis a lányom barátnőjének a barátja, így hát lazán belefér abba a kategóriába, akinek még tortát sütök. Ezt is csak úgy, ha a lányom segít, mert nekem sem türelmem, sem kézügyességem nincs a sok apró mütyür, díszíték elkészítéséhez. Na, de mit meg nem tesz az ember a lánya barátnőjének a barátjáért, ha szépen kérík és még segítenek is. Lényeg a lényeg: szombaton jókat nevettünk míg készítettük a tortát, nagyon jó kikapcsolódás volt, jól éreztük magunkat. S az sem utolsó szempont, hogy az ünnepelt nagyon örült a tortának. Nem is szaporítom tovább a szót, csak még annyit, mert megígértem: az Aqua Club diszkóban hét végén - március 10-én - nőnapi buli lesz és vetkőző fiúk is lesznek, a zenét pedig DJ Dewil keveri. Most pedig jöjjön a torta.

Keverőpult-torta 

Elkészítési ideje: 6 óra. Karácsony hangulatú torta csoki- és elektronikus zenerajongóknak, DJ-knek ideális ajándék akár születésnapra is.


Nagy piskóta: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, csipetnyi só, néhány csepp citromlé. 
Kis piskóta: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, csipetnyi só, néhány csepp citromlé. 
Szirup: 1 dl víz, 1 evőkanál cukor, fél narancs héja, 1 narancs leve. 
Krém: 30 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 40 dkg mogyorókrém, 15 dkg keserű csokoládé (75 százalék kakaó tartalmú), 10 dkg tejcsokoládé, 1 narancs leve és lereszelt héja. 
Fondant Kiskuktától: 1 evőkanál zselatin, 6 evőkanál víz, 1 evőkanál margarin, 2 evőkanál méz, porcukor, amennyit felvesz (kb. 70-80 dkg), zöld élelmiszerszínezék. Illetve 5-10 dkg vaj vagy margarin. 

1. Elkészítjük a két piskótát – az eljárás ugyanaz csak az arányok másak. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét néhány csepp citromlével a cukrot folyamatosan adagolva kemény habbá verjük. Lazán belekavarjuk a tojások sárgáját, a sót, és a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük.
2. Amíg hűlnek a piskóták elkészítjük a szirupot: a vizet felforraljuk a cukorral és a narancshéjjal, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a narancslevet. Hagyjuk kihűlni.
3. Elkészítjük a krémet: a vajat habosra kavarjuk a porcukorral, hozzákavarjuk a mogyorókrémet, a gőz fölött megolvasztott keserű csokoládét, majd a reszelt narancshéjat, a narancslevet és az apró darabokra vágott tejcsokit.
4. Elkészítjük a fondant-t Kiskukta leírása alapján: a zselatint feloldjuk a vízben, gőz fölött felforrósítjuk, majd miután a gőzölő edényről levettük, belekavarjuk a mézet és a margarint. A porcukrot átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zselatinos keveréket, majd előbb kanállal, aztán kézzel beledolgozzuk a porcukrot. Rugalmas, kéztől könnyen elváló cukormasszát kell nyernünk.
5. A nagy piskótát a közepén keresztben ketté vágjuk, majd lapjára is középen elvágjuk. A kis piskótát is lapjára kettőbe vágjuk. A nagy piskóta két felét a két szélen, a kis piskótát középen helyezzük el a tálcán úgy, hogy az elemek közt hézag legyen.
6. A tálcán elhelyezett piskóták felső lapjait levesszük és félre tesszük, az alsó lapokat meglocsoljuk a kihűlt sziruppal.
7. A krémet három részre osztjuk, a meglocsolt tortalapokra halmozzuk és széles pengéjű késsel egyenletesen eloszlatjuk rajta.
8. A megkent tortalapokra visszahelyezzük a félretett „tetőket”, meglocsoljuk sziruppal, majd mindegyik tortadarabot bekenjük vajjal vagy margarinnal.
9. A fehér fondant-t három egyenlő részre osztjuk, illetve még egy kisebb negyedik darabot is félreteszünk a díszítéknek. A három egyenlő cukorgömböt egyenlő téglalapokra nyújtjuk, majd rendre bevonjuk vele a tortákat.
10. A bevonástól leeső részeket sötétzöldre színezzük, a negyedik gömböcskét pedig világos zöldre. Aztán elkészítjük a gombokat és a különféle kellékeket a keverőpultra, amiket tojásfehérjével ragasztunk a helyére - ezt a lányok készítették.

Jó fakanálforgatást!
Itt pedig az ünnepelt és aranyos barátnője a tortával. Azt mondták, nagyon finom volt és mindenki nagyon szerette. (Fotó: Namata Wakatsuki facebook-oldaláról.)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails