Ez a torta még márciusban készült édesanyám (Irén) és Sanyi öcsém névnapjára - idén egyszerre köszöntöttük őket. Valami finomat és egyszerűt akartam, aztán erre esett a választás. Mivel még soha nem sütöttem feketeerdőtortát, körülnéztem a blogokon, ki, hogyan készíti, végül Mariam változata tetszett leginkább és többnyire betartva az ő leírását készítettem el a magam verzióját. Noha, a szállítással kissé megnyomódott, ízértékéből semmit sem veszített és nagyon ízlett, főleg az öcsémnek, aki nagy tortarajongó.
Elkészítési ideje: 2-2,5 óra. Nagyon finom alkalmi torta, ajándékozhatjuk név- és születésnapra, de akár egy unalmas évközi vasárnap is feldobható vele.
Kakaós piskóta: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó;
Szirup: 1 dl meggylikőr, 0,5 dl meggykompótlé;
Meggyes krém: 4 dl meggykompótlé, 1 tasak vaníliás puding, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 1 befőttes üveg meggykompót, 2-3 evőkanál cukor;
Tejszínhabkrém: 4-5 dl tejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál zselatinpor, ½ dl tej;
Díszíték: meggyszemek, csokoládéreszelék.
1. Piskóta hozzávalóiból az itt található leírás alapján kakaós piskótát készítünk.
2. Ha kihűlt a piskóta, három lapra vágjuk.
3. A vaníliás pudingot, a keményítőt és cukrot simára kavarjuk a kompótlével, majd lassú tűzön addig forraljuk, amíg besűrűsödik. A meggyszemekből néhány szebb szemet félreteszünk, a többit kimagozzuk, kettéválasztjuk és a krémhez kavarjuk. Az edényt hidegvízbe merítve, kihűtjük a krémet. 4. A zselatint feloldjuk a tejben és amíg ázik, a tejszínből a porcukorral kemény habot verünk. Az áztatott zselatint gőz fölött felforrósítjuk – de nem forraljuk –, majd a tejszínhabhoz kavarjuk.
5. A háromba vágott tortalap alsó részét tálcára fektetjük, meglocsoljuk a meggylikőrből és meggyléből kevert sziruppal. Két erős zacskó sarkába töltjük a kétféle krémet levágjuk a sarkakat, majd középről indulva körkörösen egy meggykrém- és egy tejszínhabkrém-csíkot „rajzolunk”.
6. A krémes tortalapra rátesszük a középső tortalapot, meglocsoljuk a sziruppal, majd hasonló módon körkörös krémcsíkokat „rajzolunk” rá.
7. Befödjük a harmadik a tortalappal, azt is meglocsoljuk a sziruppal, majd egyenletesen bevonjuk a maradék tejszínhabkrémmel.
8. Csokoládéreszelékkel megszórjuk a torta felületét és a félretett meggyszemekkel tetszés szerint díszítjük.
Jó fakanálforgatást!
Feketeerdőtorta
Elkészítési ideje: 2-2,5 óra. Nagyon finom alkalmi torta, ajándékozhatjuk név- és születésnapra, de akár egy unalmas évközi vasárnap is feldobható vele.
Kakaós piskóta: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó;
Szirup: 1 dl meggylikőr, 0,5 dl meggykompótlé;
Meggyes krém: 4 dl meggykompótlé, 1 tasak vaníliás puding, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 1 befőttes üveg meggykompót, 2-3 evőkanál cukor;
Tejszínhabkrém: 4-5 dl tejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál zselatinpor, ½ dl tej;
Díszíték: meggyszemek, csokoládéreszelék.
1. Piskóta hozzávalóiból az itt található leírás alapján kakaós piskótát készítünk.
2. Ha kihűlt a piskóta, három lapra vágjuk.
3. A vaníliás pudingot, a keményítőt és cukrot simára kavarjuk a kompótlével, majd lassú tűzön addig forraljuk, amíg besűrűsödik. A meggyszemekből néhány szebb szemet félreteszünk, a többit kimagozzuk, kettéválasztjuk és a krémhez kavarjuk. Az edényt hidegvízbe merítve, kihűtjük a krémet. 4. A zselatint feloldjuk a tejben és amíg ázik, a tejszínből a porcukorral kemény habot verünk. Az áztatott zselatint gőz fölött felforrósítjuk – de nem forraljuk –, majd a tejszínhabhoz kavarjuk.
5. A háromba vágott tortalap alsó részét tálcára fektetjük, meglocsoljuk a meggylikőrből és meggyléből kevert sziruppal. Két erős zacskó sarkába töltjük a kétféle krémet levágjuk a sarkakat, majd középről indulva körkörösen egy meggykrém- és egy tejszínhabkrém-csíkot „rajzolunk”.
6. A krémes tortalapra rátesszük a középső tortalapot, meglocsoljuk a sziruppal, majd hasonló módon körkörös krémcsíkokat „rajzolunk” rá.
7. Befödjük a harmadik a tortalappal, azt is meglocsoljuk a sziruppal, majd egyenletesen bevonjuk a maradék tejszínhabkrémmel.
8. Csokoládéreszelékkel megszórjuk a torta felületét és a félretett meggyszemekkel tetszés szerint díszítjük.
Jó fakanálforgatást!