2012. április 9., hétfő

Feketeerdőtorta

Ez a torta még márciusban készült édesanyám (Irén) és Sanyi öcsém névnapjára - idén egyszerre köszöntöttük őket. Valami finomat és egyszerűt akartam, aztán erre esett a választás. Mivel még soha nem sütöttem feketeerdőtortát, körülnéztem a blogokon, ki, hogyan készíti, végül Mariam változata tetszett leginkább és többnyire betartva az ő leírását készítettem el a magam verzióját. Noha, a szállítással kissé megnyomódott, ízértékéből semmit sem veszített és nagyon ízlett, főleg az öcsémnek, aki nagy tortarajongó. 

Feketeerdőtorta 

Elkészítési ideje: 2-2,5 óra. Nagyon finom alkalmi torta, ajándékozhatjuk név- és születésnapra, de akár egy unalmas évközi vasárnap is feldobható vele.

Kakaós piskóta: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó; 
Szirup: 1 dl meggylikőr, 0,5 dl meggykompótlé; 
Meggyes krém: 4 dl meggykompótlé, 1 tasak vaníliás puding, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 1 befőttes üveg meggykompót, 2-3 evőkanál cukor; 
Tejszínhabkrém: 4-5 dl tejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál zselatinpor, ½ dl tej; 
Díszíték: meggyszemek, csokoládéreszelék. 

1. Piskóta hozzávalóiból az itt található leírás alapján kakaós piskótát készítünk.
2. Ha kihűlt a piskóta, három lapra vágjuk.
3. A vaníliás pudingot, a keményítőt és cukrot simára kavarjuk a kompótlével, majd lassú tűzön addig forraljuk, amíg besűrűsödik. A meggyszemekből néhány szebb szemet félreteszünk, a többit kimagozzuk, kettéválasztjuk és a krémhez kavarjuk. Az edényt hidegvízbe merítve, kihűtjük a krémet. 4. A zselatint feloldjuk a tejben és amíg ázik, a tejszínből a porcukorral kemény habot verünk. Az áztatott zselatint gőz fölött felforrósítjuk – de nem forraljuk –, majd a tejszínhabhoz kavarjuk.
5. A háromba vágott tortalap alsó részét tálcára fektetjük, meglocsoljuk a meggylikőrből és meggyléből kevert sziruppal. Két erős zacskó sarkába töltjük a kétféle krémet levágjuk a sarkakat, majd középről indulva körkörösen egy meggykrém- és egy tejszínhabkrém-csíkot „rajzolunk”.
6. A krémes tortalapra rátesszük a középső tortalapot, meglocsoljuk a sziruppal, majd hasonló módon körkörös krémcsíkokat „rajzolunk” rá.
7. Befödjük a harmadik a tortalappal, azt is meglocsoljuk a sziruppal, majd egyenletesen bevonjuk a maradék tejszínhabkrémmel.
8. Csokoládéreszelékkel megszórjuk a torta felületét és a félretett meggyszemekkel tetszés szerint díszítjük.

Jó fakanálforgatást!

2012. április 8., vasárnap

Áldott húsvétot!

Kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok kegyelemteljes, áldott húsvétot minden Kedves Olvasómnak és véletlenül vagy szándékosan "ide tévedt" Látogatómnak! Szándékosan választottam ugyanazt a fotót, amit egy évvel korábban és amit a fejlécen is láthattok, ugyanis az utóbbi napok nagy meglepetése volt, hogy a tavalyi húsvéti jókívánságomra többen kerestek rá, mint az aranyló grízgaluska receptemre. Többször is megnéztem, mit is írhattam egy évvel korábban, hogy ennyire vonzza az embereket, míg viszont nem láttam különböző helyeken ugyanezt a fotót. Végül is örülök, hogy örömet szerezhettem néhány embernek vele, annak még inkább örültem volna, ha egy aprócska linkkel jelzik, honnan is van a fotó. S ha már így adódott, a jövőre való tekintettel, kiegészítésképpen a tavalyi bejegyzéshez elmondanám, hogy a csodálatos írott tojásokat a gyergyócsomafalvi Fehér Gizella tojásíró asszony, okleveles népi iparművész készítette, és nagyon örülnék neki, ha azok közül néhányan, akik lemásolták a képet, legalább ezt mellékelnék a fotóhoz. Köszönöm!
Örömmel töltött el, hogy megnőtt az érdeklődés a húsvéti ételeim iránt, az elmúlt héten többezren kerestek rá a töltött bárány, a csavart csülök és a bárányfejlevesemre. Többek közt Gabojsza készítette el a csavart csülköt és mint írta várakozáson felüli lett a végeredmény. Kellemes meglepetés volt az is, hogy néhányan személyesen kértek tanácsot a húsvéti menüt illetően, illetve beszámoltak a sikereikről. Többek közt Irénke Kibédről jelezte, hogy családjának nagyon ízlett a bárányfejlevesem, Katika - aki földim, de Budapesten színésznő - a hagymahéjas tojásfestés rejtelmeiről kért útmutatást, de érdekelte a húsvéti menü is, hiszen ottani barátainak akarta megmutatni, mire képes egy lány, ha székelyből van. Timike, a lányom barátnője az üzletből hívott fel, mit vásároljon a töltött csirkecombhoz, ugyanis mivel édesanyja Németországban dolgozik, idén ő főzött húsvétra a család férfitagjainak. Mindenkit nem tudok felsorolni, hiszen erre nem lenne elég ez a bejegyzés, csupán néhány érdekesebb esetet emeltem ki és ezt is csak azért, mert gasztrobloggerként ezt az érdeklődést tekintem a legszebb húsvéti ajándéknak. Köszönök minden érdeklődő levelet, üzenetet, telefonhívást és remélem, hogy tudtam segíteni. Az alábbiakban pedig következzen az idei húsvéti menü, amiből még jócskán maradt holnapra is.
Ez volt a reggelink: főtt sonka, csavart csülök, szárnyas pástétom (drob), apró fasírt. Nem készült fotó a töltött bárányról, a csavart húsról és a rengeteg zöldségről, ami az asztalon volt.
A finomságokat kókonyával ettük, amit Hajni barátnőm sütött Szárhegyen és a férje, Attila nagyszombaton még melegen hozta haza. A kókonya egy kalácsféleség, amit ilyen szépre fonnak és noha ismerem a receptjét, eszembe sem jut ilyet készíteni, mert olyan "csodasütő" nincs a világon, ami Hajni kemencéjét felülmúlná. Még azt is elárulom, hogy nagyszombaton hajnali háromkor kelt, hogy napkeltére már készen bedagasztott tésztája legyen és délig megsüsse minden megrendelőjének a kókonyát és a pityókás házikenyeret.
 Ebédre kacsahúsleves volt apró masnitésztával, hideg báránysült és sült csirkecomb krumplisalátával, mert nálunk nem mindenki szereti a bárányhúst.
Desszertnek pedig profiterolt tettem az asztalra, amit régóta készülök elkészíteni. Most összejött és ebben némi része volt TücsökBogár SAD-kiírásának is, de erről több részletet nem árulok el egyelőre.

2012. április 4., szerda

Húsvéti ajánlat

Köszönöm Tücsinek, hogy meghívott erre a nagyon kedves és hasznos játékra, ami lényegében arról szól, hogy össze kell állítani egy húsvéti menüajánlót. Nos, a fenti képen látható hidegtálat ajánlom, illetve a lenti képen láthatót.
Kis eltérés van a két tál között, ugyanis az egyiken töltött csirkecomb, míg a másikon sárgarépás csirkevagdalt van. És most azt is elárulom, hogy az utóbbi két napban azért blogoltam annyira őrült iramban, hogy itt most alább rendre megmutathassam külön-külön is a hidegtálon láthatókat. A hidegtálakról még annyit, hogy a tálalás a lányom műve, na meg a mókás tyúkocska és kakaska is. Előbb azonban jöjjön két jó leves, amit húsvétra ajánlok.
Idén biztos ezt a levest teszem húsvét napján ebédkor az asztalra, már megvettem a kacsafarhátat.
Ezt a levest minden bizonnyal húsvét után fogom megfőzni valamikor, de ajánlom, mert Erdélyben hagyományosan ez a leves is a húsvéti ünnepkörhöz tartozik. A bárányt már megrendeltem, holnap viszi a szomszéd édesanyámhoz, aztán onnan majd este Rozival, a pótleányommal hozzuk el.
Ez a finomság sonka helyett lesz, a csülök a hűtőben vár.
Nem valószínű, hogy ez a finomság idén az asztalra kerül nálunk, de csak azért, mert nem akarom teljesen megismételni a néhány héttel ezelőtt készült hidegtálat. Az viszont biztos, hogy lesz valami darált húsból, de még nem találtam ki, hogy mi.
Azt hiszem, ilyent is készítek, mert díszíti a tálat és nagyon szeretjük.
Ilyet viszont egész biztos nem készítek, mert nálunk idén is hagyományosan töltött bárány lesz, aminek a receptjét megtaláljátok az egy évvel ezelőtti húsvéti ajánlómban. Süteményt most nem ajánlok, mert semmi puccossal nem tudok előhozakodni, meg láttam, mások annyi jó sütivel hozakodtak elő, hogy bőven van, amiből válogatni.
A játék szabályzata szerint, tovább kell adni a stafétát további bloggereknek, így két kedves kolléganőmnek adom Rékának és Eszkimónak, illetve mindenki másnak, aki meg szeretné osztani húsvéti ajánlatát velünk.

Töltött csirkecomb kétféleképpen

Elnézést, Tücsi, elnézést Mindenki, aki tegnap várta az ajánlót, de nem győztem behozni a lemaradást. Késő este lett, elálmosodtam, és lefeküdtem, de most folytatom és remélem még ma a végére érek. Ez a finomság szintén egy újragondolt, újrafotózott recept, ugyanis korábban már készítettem töltött csirkecombot, de azt nem sikerült ilyen szépen tálalni. Illetve mostanra megérett a gondolat, hogy más formában is kipróbáljam, lássuk, milyen lesz. Jelentem, jó lett mindkét változat, a fenti és a lenti képen látható változat is. Mivel mindkét változat többnyire ugyanazokból a hozzávalókból készült "ikerreceptet" készítettem, vagyis a kétféle változatot egy leírásba tömörítettem. Remélem, eligazodtok. 

Töltött csirkecomb kétféleképpen 

Elkészítési ideje: 1,5-2 óra. Mutatós, ízletes fogás, ami helyettesítheti a töltött bárányt azon családok húsvéti asztalán, akik nem kedvelik a bárányhúst.

Töltött csirkecomb: 3 csirkecomb (alsó-felső egyben) vagy 4 szelet kicsontolt felső csirkecomb, só, bors, pirospaprika, 1-2 cikk fokhagyma. 
Töltelék: 25-30 dkg máj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 alsó-felső csirkecomb, 2 főtt és 2 nyers tojás, 1 fej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle vagy 2 szelet fehérkenyér, só, bors, pirospaprika, illetve ízlés szerint őrölt szerecsendió, majoránna és petrezselyemzöld. 

1. Az alsó-felső csirkecombot megtisztítjuk, a bőrt óvatosan ujjbeggyel lefejtjük az izomrétegről úgy, hogy „zseb” keletkezzen a bőr és az izom között. Illetve a kicsontolt csirkecombot megtisztítjuk.
2. Mindkét esetben a csirkecombot fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával. Majd állni hagyjuk, amíg a tölteléket elkészítjük.
3. A töltelékbe járó csirkecombot enyhén sós vízben addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús. Illetve megfőzzük a tojásokat. Mindkettőt kihűtjük.
4. Közben a kockára vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, megdinszteljük benne a szintén kockára vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd a májat addig pirítjuk rajta, amíg zsírjára sül. Ezután kihűtjük.
5. A csirkecomb épebb részeit, a tojást és a máj felét nagy kockára vágjuk, és minden maradék töltelék alapanyagot ledarálunk.
6. A ledarált és kockára vágott hozzávalókat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a tejből kifacsart zsemlét, ízlés szerint fűszerezzük, és a masszát összegyúrjuk.
7. Első változatban az egészben hagyott csirkecombok bőr alatti részébe töltjük a masszát, majd hústűvel vagy fogvájóval betűzzük a nyílást. Második változatban két kicsontolt combot vékonyan megolajozott alufóliára terítünk, ráhalmozzuk a tölteléket, befedjük a két másik combbal, és szorosan feltekerjük.
8. Az első változatot vékonyan olajozott tepsiben fóliával lefödve kb. 20 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát, és 10 perc alatt pirosra sütjük. Második változatban kb. fél órát sütjük a fóliában, és szintén a fóliában hagyjuk kihűlni.
9. Miután kihűlt, mindkét változatot szeletelve tálaljuk salátával vagy bármilyen friss zöldséggel.

Jó tudni!
* Ha megmarad a töltelékből, készítsünk pogácsákat belőle, forgassuk zsemlemorzsába és süssük ki!
Jó fakanálforgatást!

A recept megjelent a Székely Konyha húsvéti lapszámában. 

2012. április 3., kedd

Tojásszelet csirkemellkéregben

Folytatva a Székely Konyhának készített finomságok sorát, megint egy olyan finomság, amit korábban már elkészítettem, és beblogoltam, de nem tetszett a tálalás és nem sikerült jól a fotó. Ezt is csak a Tücsi kérésére készülő ajánló miatt bloglom be, na meg azért, mert ez csirkemellből készült, az előző viszont pulykából. A tálalás szintén a lányom műve. 

Tojásszelet csirkemellkéregben 

Előkészítési ideje: fél óra. Elkészítési ideje: fél óra. A húsvét hangulatát tükröző mutatós fogás más alkalomra is tálalható hidegtálakon.

4 főtt tojás, 4 nagy szelet csirkemell, 1 kiskanál só, fél kiskanál őrölt bors, 1 kiskanál pirospaprika, 2-3 cikk fokhagyma, 3 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál olaj 

1. A csirkemellszeleteket finoman kipotyoljuk, vigyázva, hogy ne keletkezzen lyuk a szeleten.
2. A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, hozzáadjuk a sót, a borsot és a pirospaprikát, majd annyi vizet, hogy inkább pépes, mint folyós pácot nyerjünk.
3. A hússzeleteket beleforgatjuk a pácba, és legalább 2-3 órát pácoljuk.
4. A keményre főtt tojásokat beburkoljuk a hússzeletekkel, majd mindegyik gombócot körbetekerjük fehér cérnával.
5. A hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd beleforgatjuk a húsgombócokat és kevés vizet öntve alá, lassú tűzön addig pároljuk, amíg a hús megpuhul.
6. Még melegen letekerjük a gombócokról a cérnát, és hagyjuk kihűlni.
7. Tálaláskor fél centi vastagra szeleteljük, friss zöldséggel fogyasztjuk.

Jó tudni! 
• A keményre főtt tojásokat pulyka-, sertés- és borjúhússzeletekbe is göngyölhetjük ugyanezzel az eljárással.

Jó fakanálforgatást!

Csavart csülök

Itt most lesz egy kis csalás, ugyanis ezt az ételt már beblogoltam korábban, viszont akkoriban egyáltalán nem figyeltem a tálalásra, a fotózásra és a leírása is eléggé esetleges. Nos, ugye, mondanom sem kell, ezt  is a Székely Konyhának készítettem, és az sem titok, hogy a lányom segített a tálalásban, többek közt azt a gyönyörű paradicsomrózsát ő készítette. És természetesen ezt is azért blogolom be, hogy a Tücsi felkérésére készülő ajánlóba szép fotókat tehessek. 

Csavart csülök 

Elkészítési ideje: 3-3,5 óra. Noha elkészítése igényel némi gyakorlatot, megéri elkészíteni, hiszen előállítási költsége lényegesen alacsonyabb, mint a húsvéti sonkáé, ráadásul ízletesebb.

2 nagy füstölt csülök vagy 3 kisebb (kb. 1,5-2 kg), 5-6 cikk fokhagyma, őrölt bors 

1. A csülköket, ha nagyon sós, kiáztatjuk, alaposan megmossuk és bő, hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús.
2. Közben megpucoljuk a fokhagymát, előkészítjük a borsot és egy nagy celofánt.
3. Egy nagy tálba halmozzuk a csontról lefejtett húsdarabokat, figyelve arra, hogy minél épebb darabokban maradjanak. Meghintjük zúzott fokhagymával és borssal, illetve ráöntünk kb. egy merőkanálnyi forró csülöklevet.
4. A kiterített celofánra ráhalmozzuk a húst úgy, hogy alul tesszük a bőrös részeket, és rátöltjük a fűszeres levet is.
5. Ezután szorosan a celofánba tekerjük a masszát úgy, hogy minél keményebb rudat nyerjünk. Két végét bekötözzük, a csülökrudat két vágódeszka közé helyezzük, és nehezéket téve rá hagyjuk kihűlni. 6. Rézsútosan szeleteljük, eltávolítjuk a celofánt a szeletekről, citromkarikákkal, főtt tojással, mustárral vagy friss zöldséggel tálaljuk.

Jó tudni!

• Fontos, hogy amint megfőtt a csülök, azonnal csontozzuk ki és minél gyorsabban dolgozzunk vele, hogy még melegen celofánba tekerjük a fűszeres húst.

Jó fakanálforgatást!

Vegyétek, főzzétek, ha beblogoljátok egy linkkel utaljatok a forrásra.

Gyergyói bárányfejleves

Igazából teljesen másként terveztem, de megint úgy alakult ahogy, s most itt vagyok a húsvéti készülődések közepette és alig blogoltam már megint. Kódolt szövegnek tűnik? Az is. De rendre kibogozzuk. Szóval, jól elvoltam itt, szerkesztgettem a Székely Konyhát, meg egyéb dolgom is volt elég, amikor Tücsitől érkezett egy kedves felkérés, hogy készítsek összefoglalót a húsvéti ételeimből. Gondoltam, hű, ez szuper, meg is csinálom, amikor rájöttem, hiszen még készítettem ilyet méghozza épp egy évvel ezelőtt. Arra is emlékeztem, hogy tavaly egyetlen húsvéti ételemet sem fotóztam le, így be sem blogoltam semmit abból a menüből. Megnéztem a régi bejegyzést és szomorúan konstatáltam, csak ismételném magam, ha megint ugyanazokat az ételeket beblogolnám. Így hát arra gondoltam, előbb beblogolok néhány újabb, illetve olyan régebbi receptet, amit nemrég a Székely Konyhának készítettem. Aztán, ha ezzel megvagyok, akkor elkészítem az ajánlást is, amire Tücsi kért fel, ráadásul erre "a munkára" rászánom a mai estémet. Úgyhogy figyeljetek, mert ma szokásomtól eltérően, több bejegyzést is írok. 
Mindjárt itt van elsőnek a Gyergyói bárányfejleves, ami azért kapta a gyergyói jelzőt, mert Gyergyó vidékén többnyire mindenki így készíti. A receptet egyébként édesanyámtól tanultam, ő pedig nagyanyámtól, aki minden bizonnyal dédanyámtól és így tovább, lehet ragozni. Szóval, jó régi recept, az biztos. És eszméletlenül finom! Ráadásul ez a leves abszolút tükrözi azt a takarékos hozzáállást az élelmiszerekhez, ami a székelységet mindig is jellemezte és amihez jó lenne visszatérni azoknak is, akik letértek erről az ösvényről. Na de, nem szaporítom tovább a szót, jöjjön a bárányfejleves. 

Gyergyói bárányfejleves 

Elkészítési ideje: kb. 1-1,5 óra. (Ikonok) Ízletes, tartalmas leves, az adag 6-8 tagú családnak is elégséges.

1 bárányfej a nyelvével együtt, a bárány feldarabolása során kiesett húsdarabok, csontos részek; 1 tányérnyi leveszöldség: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, hagyma, zeller; 4-5 db burgonya; 1 evőkanál zsír, só, szemes bors, pirospaprika, 1 evőkanálnyi ecetes tárkony, fokhagyma ízlés szerint; 1 evőkanál liszt; ízlés szerint tejföl, ecet.

1. A bárányfejet alaposan megtisztítjuk, kettévágjuk, a nyelvet kimetsszük, az agyvelőt kiemeljük, és enyhén sózva egy csészében félretesszük.
2. Az előkészített fejet, a megtisztított húsdarabkákat és csontos részeket bő, enyhén sós vízben, néhány szem borssal főni tesszük, és lefödve, csendes tűzön addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús.
3. Ezalatt megtisztítjuk a zöldséget, és tetszés szerint hosszú szeletekre vagy karikára vágjuk. A megtisztított burgonyát nagy kockára vágjuk.
4. Amikor a hús majdnem megpuhult, a zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a zöldséget, megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, majd a liszttel, és feltöltjük a hús levével.
5. Belefőzzük a burgonyát, a megfőtt bárányfejről és csontos részekről leszedjük a húst, és a szintén megtisztított nyelvvel együtt feldarabolva a leveshez adjuk.
6. Az utolsó percekben belefőzzük a feldarabolt agyvelőt, ízlés szerint fűszerezzük apróra vágott fokhagymával és tárkonnyal.
7. Tálaláskor tejfölt és ecetet adunk mellé.

Jó tudni!

• Burgonya helyett daragaluskát is tehetünk a bárányfejlevesbe.

Jó fakanálforgatást!

A recept megjelentetése ebben a formában csak a Székely Konyha, illetve az én személyes beleegyezésemmel lehetséges. Egyébként vegyétek, vigyétek, főzzétek, akár blogoljátok is, csak ne ezzel a képpel és ne ezekkel a szavakkal írjátok le.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails