2012. január 17., kedd

Káposztalében abált szalonna

Kata kolléganőm mondott nemrégiben egy igen jó receptet, amit valahol olvasott, vagy hallott és kipróbált. Annyira jónak és egyszerűnek tűnt, hogy eldöntöttem, mielőbb kipróbálom. Így is történt, nem sokkal azután, hogy Katával beszéltem erről a különlegesen egyszerű abált szalonnáról, vettem egy darab húsos hasalj szalonnát és elkészítettem. Az eredmény a fotón is látható: egy omlós, puha, jó ízű abált szalonna. Ilyet még sokszor fogunk készíteni.

Hozzávalók: 0,5-1 kg húsos hasalj szalonna, káposztalé, amennyi bőven ellepi, pirospaprika.

A szalonnát megmossuk és akkora darabokra vágjuk, hogy egy lábos aljában minél szorosabban rakva elférjenek. Feltöltjük annyi káposztalével, amennyi bőven ellepi (kb. 2-3 ujjnyival), majd fedő nélkül, lassú tűznél addig főzzük, amíg megpuhul. Ezután kivesszük, még melegen megszórjuk pirospaprikával és kihűtjük. Kibédi hagymával tálaljuk.

Jó fakanálforgatást!



9 megjegyzés:

Éva írta...

Csoda guszta lett ez az abált szalonnád! Nem is gondolod napok óta férjurammal abált szalonnáról , meg a zsírnakvaló szalonnáról beszélünk, csak most itt a boltunkban nincs. Frissen hogy milyen finom tud lenni, akár a tepertő, akár az abált szalonna.Most még jobban megkívántam!Káposztalé mennyivel másabb ízt ad neki mint a sima víz?

Alíz írta...

Éva: köszönöm, már el is fogyott, annyira ízlett a családnak. A káposztaléből a hús átveszi valamelyest az összes fűszernek az ízét, amit a káposzta savanyításához használtál, ettől eszméletlenül jó ízű lesz, ráadásul nem kell bele só sem, mert fővés közben épp annyit szív magába, amennyi kell. Vigyázni kell viszont, hogy fedő nélkül főjön, mert így elillan a káposztalé kellemetlen szaga.

Kati írta...

De jó recept, ezt ki kell próbálnom:)

alterego írta...

Hűűűű, ez nagyon jó, ki kell próbálni :-)

Vicuska írta...

Alíz, engem már a fotóval meggyőztél, bekebeleznék belőle egy kis adagot akár most rögtön :)

Jutka írta...

Nagyon jóó, képzeld ilyet mi is szoktunk készíteni. Nagyon sok mindenre jó ám a káposztalé :)

Roza írta...

Annyira jól hangzik és olyan jól néz ki, hogy ezt muszáj lesz kipróbálni:)

Isabel írta...

hú, nyami! ma hazafelé azonnal veszek fél kiló szalonnát... persze koleszterinmenteset...:-)

Alíz írta...

Kati, Róza és Alterego: örülök, hogy tetszik, ha kipróbáljátok,majd számoljatok be róla. :)

Vicuska: meg is hívnálak egy közös szalonnázásra! :)

Jutka: jó bizony, ezt mindig is tudtam, de ezt a szalonnát még soha nem próbáltam. Most már legalább tudom. :)

Isabel: Isten hozott a konyhámban! Eddig már biztos ki is próbáltad. Beszámolnál róla, mennyire ízlett?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails