2012. április 4., szerda

Töltött csirkecomb kétféleképpen

Elnézést, Tücsi, elnézést Mindenki, aki tegnap várta az ajánlót, de nem győztem behozni a lemaradást. Késő este lett, elálmosodtam, és lefeküdtem, de most folytatom és remélem még ma a végére érek. Ez a finomság szintén egy újragondolt, újrafotózott recept, ugyanis korábban már készítettem töltött csirkecombot, de azt nem sikerült ilyen szépen tálalni. Illetve mostanra megérett a gondolat, hogy más formában is kipróbáljam, lássuk, milyen lesz. Jelentem, jó lett mindkét változat, a fenti és a lenti képen látható változat is. Mivel mindkét változat többnyire ugyanazokból a hozzávalókból készült "ikerreceptet" készítettem, vagyis a kétféle változatot egy leírásba tömörítettem. Remélem, eligazodtok. 

Töltött csirkecomb kétféleképpen 

Elkészítési ideje: 1,5-2 óra. Mutatós, ízletes fogás, ami helyettesítheti a töltött bárányt azon családok húsvéti asztalán, akik nem kedvelik a bárányhúst.

Töltött csirkecomb: 3 csirkecomb (alsó-felső egyben) vagy 4 szelet kicsontolt felső csirkecomb, só, bors, pirospaprika, 1-2 cikk fokhagyma. 
Töltelék: 25-30 dkg máj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 alsó-felső csirkecomb, 2 főtt és 2 nyers tojás, 1 fej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle vagy 2 szelet fehérkenyér, só, bors, pirospaprika, illetve ízlés szerint őrölt szerecsendió, majoránna és petrezselyemzöld. 

1. Az alsó-felső csirkecombot megtisztítjuk, a bőrt óvatosan ujjbeggyel lefejtjük az izomrétegről úgy, hogy „zseb” keletkezzen a bőr és az izom között. Illetve a kicsontolt csirkecombot megtisztítjuk.
2. Mindkét esetben a csirkecombot fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával. Majd állni hagyjuk, amíg a tölteléket elkészítjük.
3. A töltelékbe járó csirkecombot enyhén sós vízben addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús. Illetve megfőzzük a tojásokat. Mindkettőt kihűtjük.
4. Közben a kockára vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, megdinszteljük benne a szintén kockára vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd a májat addig pirítjuk rajta, amíg zsírjára sül. Ezután kihűtjük.
5. A csirkecomb épebb részeit, a tojást és a máj felét nagy kockára vágjuk, és minden maradék töltelék alapanyagot ledarálunk.
6. A ledarált és kockára vágott hozzávalókat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a tejből kifacsart zsemlét, ízlés szerint fűszerezzük, és a masszát összegyúrjuk.
7. Első változatban az egészben hagyott csirkecombok bőr alatti részébe töltjük a masszát, majd hústűvel vagy fogvájóval betűzzük a nyílást. Második változatban két kicsontolt combot vékonyan megolajozott alufóliára terítünk, ráhalmozzuk a tölteléket, befedjük a két másik combbal, és szorosan feltekerjük.
8. Az első változatot vékonyan olajozott tepsiben fóliával lefödve kb. 20 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát, és 10 perc alatt pirosra sütjük. Második változatban kb. fél órát sütjük a fóliában, és szintén a fóliában hagyjuk kihűlni.
9. Miután kihűlt, mindkét változatot szeletelve tálaljuk salátával vagy bármilyen friss zöldséggel.

Jó tudni!
* Ha megmarad a töltelékből, készítsünk pogácsákat belőle, forgassuk zsemlemorzsába és süssük ki!
Jó fakanálforgatást!

A recept megjelent a Székely Konyha húsvéti lapszámában. 

4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Mindkettő guszta. No de, körítés?

Alíz írta...

Hobbychef: Jó kérdés és jogos! De a következő bejegyzésből megérted, miért van ez így. Ezek az ételek ugyanis hidegtálra készültek. :))

Névtelen írta...

Kedves Alíz gusztusosak a hitegtálak!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
Ica

Alíz írta...

Kedves Ica! Köszönöm szépen! Hasonlóan szép húsvétot kívánok!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails