2012. május 23., szerda

Pikáns csirkeszárnyak

Legjobb dolog, amit a csirkeszárnnyal el lehet követni! Őszintén szólva, a csirkeszárny egy ideig számomra a csirkének az az "alkatrésze" volt, amit csak úgy beépítettem valamilyen ételbe a többi húsosabb falat mellé. Aztán egy alkalommal valami állófogadáson hidegtálon tálalták a piros ropogósra sült szárnyakat, ami igen kívánatos volt. Megkóstoltam, kiderült, finom is. Nosza, nem voltam rest és íziben elkértem a receptjét Puskás Jóskától, a falumbéli szakácsismerősömtől. Azóta többször is elkészítettem, mindig óriási sikere volt. Egy gond volt vele, rendszerint olyan gyorsan tűnt el az asztalról, hogy nem maradt a fotózásra, most sikerült lencsevégre kapni "piacosabb" formában mivel a Székely Konyhának készítettem fotót róla. Egyébként korábban is bejegyeztem már pusztán azért, nehogy elfelejtsem a pompás pác receptjét, amitől ilyen szép piros, ropogós lesz. 

Pikáns csirkeszárnyak 

Előkészítési idő: 20 perc. Sütés: 30-40 perc. A pikáns csirkeszárnyakat nemcsak melegen fogyaszthatjuk, hidegtálak finom falatjaként is felszolgálhatjuk. Az alábbi adag négy személynek elegendő.

80 dkg csirkeszárny. 
Pác: 1 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint, 1 evőkanál méz, 2 kávéskanál fehér borecet, 0,2 dl szójaszósz, 0,2 dl chiliszósz, 1 csapott evőkanál őrölt vagy reszelt gyömbér, 2 kávéskanál cukor.
Sütés: 1 evőkanál kacsazsír vagy 2-3 evőkanál olaj.

1. A megmosott csirkeszárnyak végét lecsípjük, és ha úgy jobban tetszik, két részre vágjuk.
2. A zúzott fokhagymát összekeverjük a szója- és chiliszósszal, sóval, borssal, mézzel, gyömbérrel, borecettel és cukorral.
3. Az így elkészült páclébe egyenként beleforgatjuk a csirkeszárnyakat, és egy éjszakán át hűtőben érleljük.
4. Ezután a lecsöpögtetett szárnyakat sütőben vagy grillezőben pirosra sütjük, közben többször is megkenegetjük a páclével.
5. Színes rizibizivel, natúr burgonyával és üde tavaszi salátával tálaljuk.

Jó fakanálforgatást!

A recept megjelent a Székely Konyha áprilisi számában.

6 megjegyzés:

Kati írta...

Ezt én is viszem:)

Alíz írta...

Kati: Majd számolj be, ízlett-e a családnak. :) Nekünk nagyon bejött. :)

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, mindíg is szerettem akár pörköltnek akár rántva a szárnyat. Ilyen páclével ami vonzó számomra hogy még csípős is lehet, biztos hogy tudnám szeretni. Majd kipróbálom !

alterego írta...

Szeretem a szárnyakat, pácolni is szoktam, csak más a páclé. Most ezt is felveszem a repertoáromba, mert nagyon jól néz ki :-)))

Erdokóstoló írta...

Kedves Alíz! Először jártam nálad de mostantól jövök mindig! Köszönöm az erdei szamóca fotókat is! üdv.
Andrea

Alíz írta...

Éva: nem fogtok csalódni benne, garantálom, főleg, hogy kdevelitek is a csípős ízeket. :)

Alterego: milyen páccal szoktad, kaphatok egy linket? Kíváncsi vagyok. :)

Andrea: Isten hozott nálam! Nézelődj, és ami tetszik, vigyed bátran! A szamócafotó előbb-utóbb elkészül, csak már jelenne meg a piacon. Minap erdőn jártam és láttam, teljes virágzásban van a szamóca, nem kell már sok, hogy megjelenjen a gyümölcs is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails