2011. június 14., kedd

Epres-rebarbarás fagylalt


Van úgy, hogy bármilyen finomságot készítsen az ember, mégsem fogy el. A maradékot aztán vagy addig tesszük-vesszük, míg megromlik és ki kell dobni. De tehetünk mást is, például azt, hogy még időben beépítjük valami újabb finomságba. Magyarán, a maradék sok esetben kreatívvá tesz bárkit, akinek az az elve, hogy minél kevesebb élelem kerüljön a kukába. A minap főzött igen finom és ízletes epres rebarbaralevesből megmaradt egy tányérkányi, a lányom húzta az orrát, hogy inkább valami sósat enne, és nekem is elegem volt az édes levesből. Eldobni mégsem akartam, így hát kitaláltam, hogy a levest beépítem egy fagyiba. S biza, igen jónak bizonyult az ötlet, mert mennyei fagyi lett a megunt levesből.

Hozzávalók: 1 tojás, 1 tojássárga, 3-4 evőkanál cukor, fél evőkanálnyi keményítő, 3-4 dl maradék epres rebarbaraleves, 4 dl nem cukrozott tejszín, 25-30 dkg eper.

Elkészítése: A tojást és a tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a keményítőt majd lassan kavargatva a maradék epres rebarbaralevest. Lassú tűzön addig forraljuk míg sűrű krémet nyerünk. Az edényt hidegvizes tálba merítve - vagy egyszerűen a mosogató kagylóba vizet engedve és úgy belemerítve az edényt - a krémet többször megkavargatva lehűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a kihűtött krémet és a felszeletelt epret. Dobozokba rakjuk és mélyhűtőben megfagyasztjuk. Jobb lesz az állaga, ha közben kétszer-háromszor megkavarjuk. Tejszínhabrózsával a tetején még piacosabb.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők tésztanapon fogyaszthatják.

Jó fakanálforgatást!

4 megjegyzés:

Adél írta...

Sosem ettem rebarbarát. Ötletesen felhasználtad a maradékot és nagyon guszta kis fagyid lett.

4Gyerek írta...

naná beépíted, hisz válaszoltál a Hogyan szeretünk főzni kérdéssorra is.
bakter, nálad is van készleten fagyigombócos kanál. ideje lenne beszereznem egyet a rég elhalálozott helyett. másképp elég rondák fotózásom alanyai.

Kati írta...

Nagyon ötletes, finom lehetett.

Alíz írta...

Aleda: a rebarbara nagyon finom, gyerekkoromban nyersen is ettem. :))

4gyerek: lesz még ilyen maradékhasznosítós anyag ezen a blogon. A fagyikanalat pedig nemrég vettem, de eléggé gyengének találom.

Kati: valóban finom volt. :) De már csak volt, a maradékát az este ették meg a kolléganőim. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails