2011. június 2., csütörtök

Csorba rizses húsgombóccal


Ha csorbát főzök, soha nem szoktam követni semmilyen receptet, leírást, hanem abból rakom össze, ami éppen van a ház körül. Így történt, hogy a múlt hét végén, miután a lányommal és Kata kolléganőmmel összehoztunk egy fondant-os tortát és alig maradt időnk a főzésre, kitaláltuk, hogy készítsünk egy csorbát, amiből csomagolhatok is a lányomnak, de itthonra is marad. A darált hús elég kevésnek bizonyult a sima húsgombócos csorbához és korpaciberém sem volt, így hát Kata ötletére, összedobtunk egy rizses-gombócos csorbát paradicsomos lével. Zöldséget pedig azt raktunk bele, ami éppen akadt a kamrában és a hűtőben. Isteni lett!

Hozzávalók: 10-15 dkg darált hús, 3 evőkanál rizs, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 1 kis fej hagyma, fél csöves paprika, fél karalábé, maréknyi zöldborsó, só, bors, paprika, lestyánzöld, 2-3 evőkanál paradicsompüré, pici olaj.

Elkészítése: A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, sózzuk, borsozzuk, majd amíg a zöldséget megpucoljuk és megdinszteljük, állni hagyjuk, hogy a rizs felszívja a tojás és a hús nedvességét. Ha még ezután is hígnak találnánk a masszát, egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsa hozzáadásával javíthatunk az állagán. Közben az apró kockára vágott hagymát és paprikát kevés olajon megdinszteljük, rendre hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát és petrezselymet, végül a karalábét. Ha már a zöldség félig puha felöntjük vízzel, sózzuk és felforraljuk. Ha már fő a leves, hozzáadjuk a zöldborsót és miután ez is megfőtt, beletesszük a paradicsompürét és a lestyánt. (A lestyánt egészben teszem mindig a levesbe és miután kész kidobom, mert a család nem szereti a levesben úszkáló zöldeket, de nyugodtan lehet apróra vágva is beletenni a végén.) Ezután a gombócmasszából diónyi gombócokat formálunk és lassú tűzön belefőzzük a levesbe. Tálaláskor csípős paprikát adhatunk mellé.

Jó fakanálforgatást!

2 megjegyzés:

Kati írta...

Mi is így szoktuk, az kerül bele ami éppen van.

Alíz írta...

Kati: igen ezekben a levesekben valójában semmi nagy kunszt nincs. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails