2011. június 19., vasárnap

Csokifagylalt


Fagylaltkészítő kedvemben vagyok mostanság, nem mintha régebb nem készítettem volna. De a régi fagyasztóm annyira kicsi volt, hogy igencsak meg kellett választanom az időpontot a fagylaltkészítésre, hogy ne kelljen semmit kipakolnom belőle. Most viszont, hogy nagyjából kiürültek a fiókok, és még kevés idei zöldséget-gyümölcsöt fagyasztottam, van bőven hely a fagylaltoknak. Szívesen is készítem, mert hamar megy, és tejfölös dobozokban tárolva sokáig eláll, ráadásul van, amivel megkínálni a hozzám váratlanul betoppanó vendégeket is. S ami a lényeg: a lányom is szívesen és jó étvággyal fogyasztja.

Hozzávalók: 1 tojás, 1 tojássárga, 4-5 evőkanál cukor, 3 dl tej, 3 dl nem cukrozott tejszín, 2 tábla finom csokoládé, fél evőkanál keményítő.

Elkészítése: Másfél tábla csokoládét gőz fölött felolvasztunk, hozzákavarjuk a tejszínt, felfőzzük, majd hideg vízbe merítve az edényt, lehűtjük. Felhasználásig betesszük a fagyasztóba, hogy jól hűljön le. A tojást és a tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a keményítőt, majd lassan kavargatva a tejet és sűrű pépet főzünk belőle. Hideg vízbe merítve az edényt lehűtjük a krémet. A fagyasztóból kivesszük a csokoládés tejszínt, kemény habbá verjük, majd lazán belekavarjuk a tojásos pépet. Végül a maradék fél tábla csokoládét beletördeljük és összekavarjuk. Műanyag dobozokba téve félóránként kavargatva megfagyasztjuk. Tejszínhabbal dúsítva tálaljuk.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők tésztanapon fogyaszthatják.

Jó fakanálforgatást!

7 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon guszta, most jó lenne egy pohárkával!

Reka írta...

Husito lehetett! a leanyaim orvendenenek, hogy ilyen nagy poharral kapnak :-)))).

Juci írta...

Imádni való finomsáááág!

4Gyerek írta...

itt írok, itt hamarabb megkapod (meg nem bíttos nálam elolvasod).
idén vagy savanyúbb a citromsó vagy mi, de nekem kezdte a savam (amelyik nem létezik) cseszegetni a bodzaszörpöm. szóval jobb ha első körben felezed a citromsó mennyiséget. utólag még mindig beleteheted mielőtt leszűröd.

Alíz írta...

Jutka: gyere Gyergyóba és megkínállak. :)

Réka: szombatra összehozhatok egy újabb adagot és akkor a lányaid is megkóstolhatják.

Juci: az biza. :)

4gyerek: köszi a tanácsot, de mire elolvastam, már bele is tettem az adagot. :) Immár jól van így...

4Gyerek írta...

akkor eső után köpönyeg. sajnálom. hátha nem azt a savanyú fajta citromsót kaptad el.
megyek, s nálam is jól beírok erről egy update bekezdést.

csokifagyi után tegnap epekedtem, ma már a jól lehűlt levegő mellett már nem annyira.

Bianka írta...

Mit nem adnék egy pohárkával

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails