Pünkösdre és próbából sütöttem ezt a nagyon finom süteményt, amit sajnos nem sikerült szépen szeletelni, mert a tetején lévő tojásfehérjehabot kissé túlszárítottam. Ettől függetlenül beblogolom két okból is: egyrészt, mert Gabojszának megígértem, másrészt, mert ez fél adag, vagyis, annyi, amennyit egy személy akár egyedül is elfogyaszthat két-három nap alatt. Miért lett fél adag belőle? Nos, azért, mert a lányommal ketten voltunk csak Pünkösdkor és nem utolsó sorban, mert a lányom nem szereti az ordát, de az édességeket sem. Én viszont kívántam valami finomságot ordával - mert nagyon szeretem az ordát -, ami nem kapros-ordás palacsinta. Kapóra jött édesanyám ordás kavartja, amit a múltkor kóstoltam nála és a receptjét azonnal le is jegyeztem, hogy majd én is elkészíthessem alkalomadtán. A fél adagról meg annyit, hogy végre találtam kisméretű tepsit, így eleget tehetek annak a régóta, többek által megfogalmazott kérésnek, hogy készítsem el kisadagban is a süteményeimet. Ugyanis sok olyan egyedülélő személy - szingli - van, aki inkább nélkülözi a süteményt, vagy a kétes minőségű, cukrászlaboratóriumban készült sütiket fogyaszt, egyszerűen azért, mert a szakácskönyvekben szereplő leírások, óriási adagok egy személynek. Nos, ez az első, de lesz még ennek folytatása.
Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 7 evőkanál tej, 10 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 1 mokkáskanál sütőpor; a töltelékhez: 25 dkg orda, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojássárga, 2 evőkanál gríz; a tojáshabhoz: 2 tojásfehérje, 12 dkg porcukor, mokkáskanálnyi citromlé.
Elkészítése: A tojást a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olajt, a sütőport, majd felváltva a tejet és a lisztet illetve a kakaót. Ezt a masszát kizsírozott kilisztezett tepsibe öntjük. Az ordát villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojássárgával habosra kavarjuk. Az ordás krémet kanalanként beleszaggatjuk a barna kavart masszába, majd előmelegített sütőben addig sütjük, míg még egy kicsit ragad a tészta a fogvájóra. Amíg a tészta sül, felverjük a tojásfehérjét a citromlével és a porcukorral, majd a nem teljesen kisült tésztára kenjük. A süteményt visszatesszük a sütőbe, alacsonyabb fokozatra állítjuk a sütőt és kiszárítjuk a tojáshabot. Miután kihűlt a sütemény, a tepsiben tetszés szerint szeleteljük - lehetőleg szebben, mint én.
Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint tésztanapon fogyasztható.
Jó fakanálforgatást!
10 megjegyzés:
Én is nagyon szeretem az ordát, biztos finom volt.
jujj, hogy is nem bukik a lányod az édességekre?
és orda hozzám is jöhet gyalog, autóval, vonattal, gyorspostával. minél nagyobb és változatosabb tételben, annál jobb
Kati: finom bizony. Kár, hogy csak volt, mert most is megenném. :)
4gyerek: a lányom egyszerűen azért nem bukik az édességekre, mert eleve gyümölcsre volt szoktatva. Anno, sok-sok évvel ezelőtt, meredeken ki lett jelentve az egész rokonságnak, hogy mindenféle alkalomból - Mikulás-, Angyal- Nyuszijárás, szülinap, névnap, stb. - alkalmakból csak és kizárólag gyümölcsöt szabad hozni az én gyerekeimnek. Kicsit furcsállották az elején, aztán belenyugodtak. Azt viszont én sem gondoltam még akkor, hogy ennyire átesnek a ló túlsó oldalára. :)))
Szerintem okosan tetted, bár nem ennyire, de mi is gyümölcsre lettünk szoktatva. Finom sütike
Kippróbálom hamarosan ezt a jó kis receptet, míg tart az orda!
Kérlek szólj ZSuzsigának! Nem lehet kommentelni nála!!!!
Mindig tanul az ember!!!!!orda,még csak nem is hallottam,de most utána néztem!!! Igaz nem vagyok egy Túrós Lukács!!!::):):):)a sütemény jöhet!!!
Bianka: túlzás lenne azt állítani, hogy egyáltalán nem esznek édeset a gyerekeim, mert a palacsintákat és a fagyikat nagyon szeretik. De megeszik a könnyű gyümölcsös, joghurtkrémes sütiket tortákat is.
Juci: én is tapasztaltam, hogy Zsuzsigánál nem lehet kommentelni, írok neki egy mélt, vagy szólok telefonon.
Mellissina2: Az orda nagyon finom, ha Erdélyben jártok föltétlenül kóstoljátok meg. :)
Az ordas masszat lehet-e fagyasztani?
Lehet, de nem javaslom.
Megjegyzés küldése