2011. július 6., szerda

Szamócalekvár és szörp egyszerre

Évek óta nem tettem el szamócát - értem alatta azt az aprószemű erdei epret, aminek mennyei aromája van -, ugyanis örökké "elblicceltem" valamiképp. Idén viszont szerencsém volt, mert a minap a piacon épp árultak, pénz is volt nálam, így nem voltam rest vásárolni egy kisvedernyit. Ebből jelentős mennyiség természetesen nyersen fogyott el, a szebb szemeket lefagyasztottam, készült belőle fagyi és a törött szemekből ez a lekvár, meg kevéske szörp. Azért főztem sűrűre, mert a maradéknak már eléggé kétes volt a minősége, de tapasztalatból tudom, ha jól kifőzzük, a törött szamóca is eláll.

Hozzávalók: 1 kg szamócához 60-80 dkg cukor és esetleg csapott mokkáskanálnyi befőzőpor.

Elkészítése: A szamócát megpucoljuk, megmossuk, majd abban az edényben, amiben aztán kifőzzük, lerételjük a cukorral. Egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 12 órát (estétől reggelig) állni hagyjuk. Ezután leszűrjük a levét - ebből lesz a szörp -, majd a gyümölcs húsát folytonos kevergetés mellett 20-25 perc alatt kifőzzük. Az utolsó öt percben beletesszük a befőzőport is, bár ez akár el is maradhat. Forrón üvegekbe szedjük és másnapig nem kötjük le. Ezalatt bőr képződik a tetején, ami meggátolja, hogy megromoljon a lekvár. A szörpnek leszűrt levet egy edényben erős lángon - mennyiségtől függően - öt-tíz perc alatt kifőzzük, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint a lekvárokat, dzsemeket és szörpöket tésztanapon fogyaszthatjuk.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon szeretem a szederlekvárt,ki kell néznem a piacra,hátha itt is akad,mifelénk.

Alíz írta...

Aleda: ez nem szeder, hanem szamóca! Szeder majd csak szeptember végén, október elején lesz, legalábbis mifelénk. :)

Bianka írta...

Száz éve nem ettem lekvárnak, finom

Edó írta...

Jaj de szeretem én is a szmócát!Bezzeg régebb,mikor takarni jártunk minden nyáron,volt elég és nem kellett.Most bezzeg szedném.Ha volna annyi:)

Vicuska írta...

Én is így főzöm be, de mindkettőt száraz dunsztban hagyom kihűlni! Ellenben szalicil nélkül eddig nem mertem befőzni, túl drága a gyümölcs ahhoz, hogy esetleg megromoljon...

Névtelen írta...

Tavaly készítettem szamócadzsemet,de a sok apró magtól/amik a szemek felületén vannak/ keserű lett.Szinte ehetetlen.Jövőre szívesen főznék,de csak ha nem lesz keserű.Mit ajánlatok?ui. Az előtti évi is keserű lett,de akkor ugy gondoltam h.v.mit elrontottam.Kösz,ha kapok v.mi jó tippet!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails