2011. július 11., hétfő

Cseresznyekompót


Rég nem tettem el cseresznyekompótot pedig a toplistán a meggykompóttal versenyzik az első helyért. Idén viszont sikerült eltennem egy adagot, s ennek bizony nagyon örül a lányom is. Szép nagyszemű cseresznyét vásároltam a piacon, olyan ép és egészséges volt, hogy alig kellett kiválogatni közüle néhányat. Az íze is kiváló volt, így hát nem tettem bele sok fűszert, mindössze néhány darabka fahéjt. Igazából nagyon "leszabályozott" receptem sincs a cseresznyekompótra, úgy teszem el, ahogy édesanyámtól tanultam évek óta, legfennebb a fűszerezését változtatom pillanatnyi hangulatom, illetve a gyümölcs íze szerint.

Hozzávalók: 2,5-3 kg cseresznye, 2 l víz, 10-15 evőkanál cukor, fahéjdarabkák, fél kiskanálnyi befőzőpor.

Elkészítése: A cseresznyét leszárazzuk, és folyó víz alatt alaposan megmossuk. A vizet ízlés szerinti mennyiségű cukorral és két-három darab fahéjjal felforraljuk - kóstoljuk meg és tetszés szerint tegyünk még hozzá cukrot, vagy hígítsuk vízzel - majd egy-két maréknyi cseresznyét dobunk a fővő szirupba. Csupán addig tarjuk a szirupban míg színt vált, aztán egy szűrőkanál segítségével tiszta üvegekbe szedjük. Közben az üveg alját tenyérrel finoman ütögetjük, hogy minél több gyümölcs férjen el benne. A műveletet addig ismételjük, amíg a cseresznye elfogy és az üvegek megtelnek, majd minden üvegbe teszünk egy-két darabka fahéjt. A szirupot újra felforraljuk, ekkor már beletesszük a befőzőport is, majd forrón az üvegekben lévő gyümölcsre töltjük. Ledugaszoljuk, majd a kompótot szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint a kompótokat tésztanapon fogyasztjuk.

Jó fakanálforgatást!

3 megjegyzés:

Kati írta...

Imádom a cseresznyekompótot, sajnos az idén nem tudtam eltenni.

Alíz írta...

Kati: elég gyakran megesik velem is, hogy mire észbe kapok, cseresznyét kéne eltenni, már lejárt a szezon.

Névtelen írta...

A befőzőport /tartósitószert/ NE a srirupba tedd, hanem acelofán tetejére, s rá a csavaros tető! A többi megegyezik az enyémmel. Szuper lehet a kamrád!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails