Évek óta nem tettem el szamócát - értem alatta azt az aprószemű erdei epret, aminek mennyei aromája van -, ugyanis örökké "elblicceltem" valamiképp. Idén viszont szerencsém volt, mert a minap a piacon épp árultak, pénz is volt nálam, így nem voltam rest vásárolni egy kisvedernyit. Ebből jelentős mennyiség természetesen nyersen fogyott el, a szebb szemeket lefagyasztottam, készült belőle fagyi és a törött szemekből ez a lekvár, meg kevéske szörp. Azért főztem sűrűre, mert a maradéknak már eléggé kétes volt a minősége, de tapasztalatból tudom, ha jól kifőzzük, a törött szamóca is eláll.
Hozzávalók: 1 kg szamócához 60-80 dkg cukor és esetleg csapott mokkáskanálnyi befőzőpor.
Elkészítése: A szamócát megpucoljuk, megmossuk, majd abban az edényben, amiben aztán kifőzzük, lerételjük a cukorral. Egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 12 órát (estétől reggelig) állni hagyjuk. Ezután leszűrjük a levét - ebből lesz a szörp -, majd a gyümölcs húsát folytonos kevergetés mellett 20-25 perc alatt kifőzzük. Az utolsó öt percben beletesszük a befőzőport is, bár ez akár el is maradhat. Forrón üvegekbe szedjük és másnapig nem kötjük le. Ezalatt bőr képződik a tetején, ami meggátolja, hogy megromoljon a lekvár. A szörpnek leszűrt levet egy edényben erős lángon - mennyiségtől függően - öt-tíz perc alatt kifőzzük, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint a lekvárokat, dzsemeket és szörpöket tésztanapon fogyaszthatjuk.
Jó fakanálforgatást!
6 megjegyzés:
Nagyon szeretem a szederlekvárt,ki kell néznem a piacra,hátha itt is akad,mifelénk.
Aleda: ez nem szeder, hanem szamóca! Szeder majd csak szeptember végén, október elején lesz, legalábbis mifelénk. :)
Száz éve nem ettem lekvárnak, finom
Jaj de szeretem én is a szmócát!Bezzeg régebb,mikor takarni jártunk minden nyáron,volt elég és nem kellett.Most bezzeg szedném.Ha volna annyi:)
Én is így főzöm be, de mindkettőt száraz dunsztban hagyom kihűlni! Ellenben szalicil nélkül eddig nem mertem befőzni, túl drága a gyümölcs ahhoz, hogy esetleg megromoljon...
Tavaly készítettem szamócadzsemet,de a sok apró magtól/amik a szemek felületén vannak/ keserű lett.Szinte ehetetlen.Jövőre szívesen főznék,de csak ha nem lesz keserű.Mit ajánlatok?ui. Az előtti évi is keserű lett,de akkor ugy gondoltam h.v.mit elrontottam.Kösz,ha kapok v.mi jó tippet!
Megjegyzés küldése