2011. június 6., hétfő

Flekken



Utóbb egy interjúban azt mondta nekem Benke Laci bácsi: "Ahogyan változnak az évszakok, úgy változnak az emberi étkezési szokások is. Ám nem attól magyaros egy étel, hogy úszik a zsírban, és attól sem, hogy olyan csípős, hogy nem lehet elfogyasztani." Meg azt is mondta: "Ne adjuk oda a lelkünket az ördögnek, tartsuk tiszteletben őket, de becsüljük a sajátunkat, és legyünk büszkék rá." Ezt a más nemzetek étkezési kultúrájára értette, amit mostanság hajlamosak vagyunk nagyon egészségesnek kikiáltani a sajátunkhoz képest. Nos, úgy vélem, ezek az elvek igen jól érvényesülnek a képen látható ételben, ugyanis egy teljesen hagyományosan készült flekkent párosítottam össze egy újszerű salátával. Az interjú egyébként a kedvenc napilapom, a Krónika Szempont mellékletében olvasható.
A legjobb flekken egyébként sertés vagy birkahúsból készül. Ha roston sütjük, akkor mindenképp zsíros húst válasszunk, hogy a sütéssel ne száradjon ki, lábosban viszont készülhet kevésbé zsíros húsból is, például olyan karajból, amin van egy kis csont és vékony zsírréteg is. Sok helyen sokféle flekkent ettem, de azt bizton állíthatom, hogy a legjobb az, amit édesanyám készít, mert ennek megvan a pikáns sült íze, mégis omlós, puha és zamatos. A titok nyitja pedig a pácolás, ami legalább 12 óra, utána zsírban picit "megkapatja", majd lassú tűzön borban puha, omlósra párolja. De inkább leírom.

Hozzávalók: 6-8 szelet ujjnyi vastag karaj, amin van egy kis csont és zsírréteg is, 1 fej vöröshagyma, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, 1-2 evőkanálnyi zsír, 1,5-2 dl fehérbor.

Elkészítése: A karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, majd hagyma és fokhagymaszeleteket teszünk rá. A hússzeleteket egy mély tálba rakjuk, frissentartó fóliával letakarjuk, majd hűtőben legalább 12 órát pácoljuk. Amikor kivesszük a hűtőből, előbb gondosan leszedegetjük róla a hagyma és fokhagymaszeleteket, majd a húsokat rendre mindkét oldalukon forró zsírban kissé "megkapatjuk", azaz megpirítjuk. Ezután rátöltjük a bort és csendes tűzön addig pároljuk, míg teljesen elfő a bor és ismét kezd zsírjára sülni a hús. Ha netán nem lenne eléggé puha a hús, az elfőtt bort pótolhatjuk kevés vízzel, és addig folytatjuk a párolást, amíg ízlésünknek megfelelően puha lesz. Hagyományosan sült hasábburgonyával, székelykrumplival vagy salátakrumplival tálaljuk - így hízlal. Ha viszont friss salátával fogyasztjuk, akkor nem hízlal. Ezalkalommal tárkonyos karalábésalátával fogyasztottuk és nagyon ízlett.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint friss salátával húsnapon fogyasztható.

Jó fakanálforgatást!

11 megjegyzés:

martinelli írta...

Hű, ebből most kérnék. Rég nem ettem.

Ági írta...

Szia!

A bor nélkülözhetetlen? Mivel helyettesíthetem ha nem szeretném abban párolni?

Ági

Alíz írta...

Matinelli: talán majd egyszer lesz rá alkalmad,hogy megkóstold. :)

Ági: abszolút nélkülözhető. Ebben az esetben többször is pici vizet kell tölteni alá, míg teljesen megpuhul. Amikor a gyermekeim kicsik voltak én sem tettem bort bele.

martinelli írta...

Én sem borral szoktam sütni.

sedith írta...

Nagyon jól néz ki! És szerintem borral kell készülnie (az alkohol úgyis elpárolog) ahhoz, hogy hamar elkészüljön, ugyanis ha víz éri, akkor min. egy órát kell párolódnia, de lehet, hogy többet is. HA serpenyőben készítek flekkent, akkor nálam csakis bor vagy sör jöhet számításba a pároláshoz. :)
Igaz, mi nagyon szeretjük így az ízét.

Alíz írta...

Sedith: borban valóban hamarabb elkészül és pikánsabb, de ha simán vízben párolják, akkor is finom.

4Gyerek írta...

flékenyt jó sok muzsdéjjal.
nálunk mostanság Oldalborda rendre sörrel és mézzel (többek közt) pácolja-kenegeti sütés közben.
de van egy Grillezők Bibliája című könyvünk, hát abból érdemes követni recepteket. Eddig egyben sem csalódtunk.
De meghiszem, hogy a jól beváltakat nem adja fel az ember (lánya).

Alíz írta...

4gyerek: ehhez a változathoz nem kell muzsgyé,mert nem száraz. Pont ez a jó benne. :)

Anikó írta...

Gyerekek, mi az a muzsdéj, muzsgyé???
Alíz olyan gyönyörű a blogod fejléce, ez a piros petúnia, nagyon tetszik, a flekkened is meg a salátád is:-))))

Alíz írta...

Anikó: a muzsdéj vagy muzsgyé egy fokhagymás öntet, amit a grillezett vagy sült húsokra tesznek. Nagyon finom lesz tőle. A legegyszerűbb változat: zúzott fokhagyma, só és víz. De többféle változata van... Na jó, erről is kell írnom valamikor egy bejegyzést. A petúniák a szomszédasszonyom erkélyén pompáznak és az ő kérése volt, hogy rakjam ki a blogomra. :) Amúgy örülök, hogy tetszik a flekken és a saláta recetpem. :)

Anikó írta...

Alíz minden receptedet imádom, olyan jó ízesek:-))))
A muzsdéjt feltétlen tedd fel, köszi:-))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails