2011. június 8., szerda

Kapros-salátás bableves - hús nélküli változat


A kapros-salátás bableves nagy kedvenc volt a nagyanyám konyhájában. Nem telhetett el tavasz úgy, hogy ne főzött volna két-három alkalommal legalább. Többféle változatban készítette annak függvényében, hogy volt vagy sem hús a háznál, és ha volt, milyen volt. Így készülhetett füstölt sertésoldalassal vagy kolbásszal, sonkamaradékokkal vagy egyszerűen sonkalében, ha pedig pénteki napra készült, vagy éppen semmilyen hús nem volt, vagy nagyanyámnak épp olyan kedve volt, akkor nem került hús bele. A képen látható leves egy hús nélküli változat, de ha valaki kíváncsi a húsosra, akkor látogasson el Juci konyhájába, mert nála isteni recepteket talál, ráadásul, épp úgy készíti, mint én. Mellesleg, idővel lesz nálam is húsos változat, de ez most egy ilyen.

Hozzávalók: 30 dkg száraz tarkabab, 1 közepes fej saláta, 1 fej hagyma, 1 csokor friss kaporzöld, 1-2 evőkanál liszt, pici olaj, pirospaprika, só; tejföl és ecet, a tálaláshoz.

Elkészítése: A tarkababot előző este beáztatjuk, majd másnap bő vízben egy fej hagymával - tetszés szerint apróra vágva, vagy egészben hagyva - enyhén sózva feltesszük főni. Amikor a bab megpuhult, beletesszük a kis darabokra tépkedett vagy csíkokra vágott salátát és a finomra vágott kaporzöldet. A lisztből és olajból vékony paprikás rántást készítünk és berántjuk vele a levest. Tálaláskor tejfölt és ecetet adunk mellé. Mi, itt a Székelyföldön rendszerint zöldhagymával fogyasztjuk.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők zöldség- és tésztanapon fogyaszthatják.

Jó fakanálforgatást!

11 megjegyzés:

Adél írta...

Na,erről még sosem hallottam:) Külön -külön készítem is,de 2-1 ben így még nem.Szívesen megkóstolnám.

Anikó írta...

Hmmm... szóval halmozzátok az élvezeteket, így én sem hallottam, csak külön-külön, de biztos nagyon finom:-))))

Noémi írta...

én is hallottam ezt a változatot, és ma vettem paszulytt úgyhogy lehet ez lesz belőle.

Alíz írta...

Aleda, Anikó, Bianka és Noémi: mindannyiatoknak csak azt tudom ajánlani, hogy egy próbát megér. Valóban nagyon finom és kiválóan harmonizál a tarka bab íze a salátával és a kaporral. A kaporral viszont csínján kell bánni, mert nagyon elviheti az ízét, bár aki szereti annak ez sem okozhat gondot.

4Gyerek írta...

salátával Oldalborda készített nemrég. Kaprot nem tett bele. Legközelebb reklamálok. Mert hogy kaprosan kell a fakanalat forgatni.

Alíz írta...

4gyerek: ha a fiam itthon van, én is kapor nélkül készítem, mert ő nem szereti kaprosan. Úgy is jó, ez egy alronthatatlan leves. :))))

Unknown írta...

Nagyon finom ;)

Névtelen írta...

Anyosom is sokszor fozte!Ma en is igy foztem ahogy On,a leanyom Nemetorszagbol utanna kereste a netten s nagy oromunkre ratalalt erre a receptre,nem is kellett legepeljem,elkuldjem.Koszonjuk !Nagyon finom es laktato leves.

Névtelen írta...

Mi is minden évben elkeszitjuk, igaz eresztekkel, de megunhatatlan. A gyermekkorom juttatja eszembe. 😊

Unknown írta...

Isteni finom 😋
Egyik kedvencem ❤

Újjászületett írta...

Finom,pláne másnap

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails