2011. június 11., szombat

Svéd gombasaláta májusi pereszkéből


Ezt a Duendétől tanult finomságot már többször, többféle gombából is elkészítettem, mindannyiszor el is fogyott, de sajnos fotó soha nem készült róla. Most viszont úgy jött össze, hogy a csíkszeredai piacon igen ízletes és friss májusi pereszkét vásároltam és gondoltam, elkészítem ismét Duende svéd gombasalátáját, ráadásul sikerült összehozni a fotót is. S ha már itt tartunk, azt is elmondom - azok okulására, akik hozzájutnak különféle gombákhoz -, hogy a svéd gombasaláta legjobb a laskafélékből, a pereszkékből és a csiperkékből. Nem voltam viszont elragadtatva a rókagombás és vargányás változattól. Előbbitől, mert a gomba önmagában is eléggé markáns ízű, utóbbitól az állaga miatt - a vargánya túlságosan megpuhul a főzéstől, ez pedig úgy guszta, ha roppanós. Szóval, függetlenül attól, hogy már júniust írunk, még mindig van májusi pereszke a székelyföldi piacokon - nagyon kegyes volt ez a nyárelő pereszkeileg hozzánk - vegyétek bátran és fogyasszátok, mert nagyon ízletes gomba.
Hozzávalók: 30 dkg májusi pereszke, 1 fej hagyma, 2-3 evőkanál sűrített paradicsom, 1 babérlevél, bors, ízlés szerint, mokkáskanálnyi provánszi fűszerkeverék, só, kevés citromhéj-darabka, citromlé, cukor, olaj.

Elkészítése: A pereszkét megpucoljuk, megmossuk, guszta szeletekre vágjuk, majd olajon dinszteljük. Közben enyhén sózzuk, fűszerezzük és gyakran kavargatva addig dinszteljük, míg teljesen elfő a leve. Ekkor hozzáadjuk a félkarikára szeletelt hagymát, üvegesre dinszteljük, beletesszük a paradicsompürét, a babérlevelet és a citromhéjat, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű mártásos leve lesz. A végén citromlével és/vagy cukorral ízlésünknek megfelelően savanykásra "igazítjuk" az ízét. Melegen fogyasztva is finom, de hidegen isteni.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint hús-, zöldség- és tésztanapon fogyasztható.

Jó fakanálforgatást!

10 megjegyzés:

4Gyerek írta...

tiszta rókagomba nálam tejfölös paprikásnak csúcs, esetleg amivel még bejött, azaz gombaleves garnélával.
de vargányásan azt mondod nem tuti?
hitetlen Tamás leszek, s borkányos kiszerelésűből elkészítem, csak akkor a folyamat módosul kissé.

amúgy miniben nézve a fotót úgy gondoltam, hogy szemesfuszulyka is van benne. hát tévedni emberi dolog.

Alíz írta...

4gyerek: máskor nagyítsd ki, hogy lásd, nincs benne fuszulyka. :)))) De most, hogy említed, meglehet, hogy nem tenne rosszat neki. Eccer ki is kell próbáljam. :) Vargányából, azaz hiripgombából a szárából jó és a fiatal kalapokból is, de a kivénhedtekből már nem. Abból olyan lesz, mint a takony. :)))

4Gyerek írta...

véneket azért nem is teszek el borkányba ;)
na, akkó kipróbálom fuszulykásan, hirip gombásan (nekem tökmindegy a sok neve közül tinóru, medve, hirip, hirib vagy melyiken fut, a lényeg, hogy legyen nálam is valamilyen formában)oszt referálok. jó?

Alíz írta...

4gyerek: kíváncsian várom az élménybeszámolót. :)

4Gyerek írta...

aprószemű fehér babok beáztatva. naná bivalypaszulyt szerettem volna, nem találtam. mikor már víz érte az aprókat, akkor megkaptam. hát így jártam. akkor holnap elkészül, szerintem jóóóóó lesz.

Alíz írta...

4gyerek: hú, nagyon felcsigáztad a fantáziámat! Na, majd legközelebb vörösbabbal fogm elkészíteni. Hú, de kíváncsi vagyok...

4Gyerek írta...

jóvanna. nyertél. vörössel készíteném én is, de az asszem 1 éve nem vót itthon készleten.

duende írta...

A pereszkéket mi is nagyon szeretjük, a legfinomabb fajta gombák közé tartoznak. Jó roppanósak, kemény húsúak, főzés után is tartják ezt a jó állagot és nagyon ízletesek. (A rókagombáért és vargányáért én sem vagyok oda... A vargányát szárítva szeretem a legjobban, úgy nagyon erőteljes aromája van.)

Alíz írta...

Duende: ennek a salátának tökéletesebbet el sem lehet képzelni, mint valamelyik pereszkeféle. Amúgy szerintem a gombákkal az van, hogy nem kell föltétlenül mindenféle gombát mindenféle gombás ételbe bele eröltetni, mert mindegyiknek más az íze. Van olyan gombás étel, amit csak rókagombából szeretek, van olyan, amit csak vargányából és így tovább. Számolni kell a gomba ízével is, amikor egy ételbe belekerül, mert másként el is ronthatja sz ízharmóniát.

duende írta...

Így igaz Alíz! Az erdei, mezei gombák hihetetlenül sokféle ízűek, színűek, állagúak. Mindnél ki kell kísérletezni, milyen ételekbe illik az adott fajta a legjobban.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails