2011. július 25., hétfő

Gyömbéres-mazsolás rizs

Ha meguntuk már a sima párolt rizst körítésnek, akkor feldobhatjuk egy kis mazsolával és gyömbérrel. Meglátjuk, bámulatos átalakuláson megy át az egyébként unalmas rizs. Pikáns, enyhén édeskés ízvilága kitűnően harmonizál a grillezett és sült húsokkal, isteni kiegészítője a különféle savanykás mártásoknak, szószoknak. Nálunk legalábbis nagyon bejött.

Hozzávalók: 1 borospohárnyi rizs, pici olaj, 2 borospohárnyi víz, 2-3 evőkanálnyi mazsola, fél diónyi reszelt gyömbér, só, ízlés szerint.

Elkészítése: A rizst néhány cseppnyi olajon üvegesre pirítjuk, felöntjük kétszer annyi vízzel, hozzáadjuk a mazsolát és a reszelt gyömbért. Ízlés szerint sózzuk, majd nagy lángon, folytonosan kavargatva addig főzzük míg a rizs kezdi megszívni magát vízzel és zubogva forr. Ekkor lefödjük, a fedőre ráterítünk egy megvizezett konyharuhát, majd levesszük a lángról. Így hagyjuk kb. 15 percig, ez alatt a rizs megszívja magát vízzel, de nem ragad össze, hanem pörgős marad. Grillezett vagy sült húsok és zöldségek mellé kínáljuk köretként, savanykás mártással isteni.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint zöldség és tésztanapon, hús nélkül fogyasztható.

Jó fakanálforgatást!

4 megjegyzés:

Kati írta...

Így még sosem próbáltam, de nem lehet rössz.:)

trollanyu írta...

Húha, ez igazi inyenc köret:) Ebben a kombinációban még nem próbáltam, de biztos, hogy nagyon feldobja a már unalmassá vált rizst.

martinelli írta...

Alíz, máris megyek vacsorára hozzád, mert éhes vagyok és ez nekem megfelelne :)
Köszi a receptet, kipróbálom.

Alíz írta...

Kati: de nem ám! :)

Trollanyu: érdemes kipróbálni, valóban ínyenc köret lesz belőle.

Martinelli: gyere, szívesen látlak!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails